Negocierile unui nou program cu Fondul Monetar Internațional (FMI) au fost inițiate astăzi, 7 iulie, de prim-ministrul Ion Chicu, care a avut o întâlnire cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, se arată într-un comunicat de presă al guvernului.
Timp de două săptămâni, misiunea FMI va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova pe marginea unui program care se va desfășura în următorii trei ani (2020-2023). Acesta se va baza pe acțiuni de susținere a economiei, pe promovarea unei bune guvernanțe fiscale și financiare, consolidarea statului de drept, măsuri anticorupție și alte domenii.
Sprijinul financiar se ridică la 550 de milioane de dolari. Cea mai mare parte din sumă va fi utilizată drept suport bugetar și o mică parte pentru completarea rezervelor valutare.
Potrivit părților, instabilitatea politică din Moldova reprezintă „singurul risc iminent ce ar putea împiedica îndeplinirea angajamentelor cerute de FMI”. Astfel, misiunea va implica în discuții și unele forțe politice din Parlament. În luna septembrie, Memorandumul urmează a fi discutat în cadrul bordului FMI.
Premierul Ion Chicu, a menționat că sprijinul financiar din partea FMI este esențial pentru Republica Moldova a cărei economie, în mod clar, a fost afectată de pandemia de COVID-19. „Suntem gata să discutăm și să îndeplinim cele câteva puncte importante prevăzute în acordul de finanțare și să continuăm colaborarea. Mai ales că ultimul program cu FMI a fost îndeplinit cu succes”, a declarat premierul Chicu.
În luna aprilie 2020, Consiliul de directori al FMI a aprobat un credit de urgență pentru Republica Moldova în sumă de circa 235 de milioane de dolari, care a fost acordat pentru suport bugetar în condițiile prognozelor de contractare economică. Guvernul s-a adresat FMI în luna martie pentru a susține Moldova în depășirea urmărilor crizei economice generate de pandemie.