Guvernul consideră consideră inoportună aprobarea proiectului de lege privind neutralitatea permanentă, care a fost propus de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Hotărârea pentru aprobarea Avizului la acest proiect a fost publicată pe site-ul Executivului și urmează a fi aprobat în ședința din 18 mai a Guvernului.
Analiza generală a proiectului menționat scoate în evidență faptul că, în esență, acesta:
– ar putea afecta principiul suveranității și integrității teritoriale;
– limitează posibilitățile/oportunitățile de avansare a procesului de reformare și modernizare a sectorului de securitate și apărare națională;
– creează premise pentru izolarea statului de comunitatea internațională și, în consecință, nu contribuie la consolidarea rezilienței Republicii Moldova din perspectiva intereselor naționale și a obiectivelor strategice de dezvoltare;
– instituie o multitudine de limitări/restricții autoasumate, fără a asigura o proporție echitabilă și eficientă a drepturilor de care beneficiază statul în condițiile de neutralitate;
– omite sincronizarea cu angajamentele asumate de către Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte.
În concluzie, Guvernul consideră că forma și limitele neutralității permanente, prevăzute în Constituția Republicii Moldova, pot fi dezvoltate printr-o lege, astfel încât să excludă orice derapaje de interpretare și de aplicare a acestora în practică, bazându-se pe experiența utilă deja existentă a Republicii Moldova, precum și a altor state neutre din Europa.
„Totodată, având în vedere lacunele și divergențele esențiale atât conceptuale, cât și de conținut argumentate supra, considerăm inoportună aprobarea proiectului de lege în cauză în formularea prezentată”, se arată în Aviz.
Eventuala promovare a proiectului pe viitor ar trebui să fie precedată de un studiu cuprinzător asupra tuturor aspectelor ale conceptului de neutralitate permanentă, cu implicarea și consultarea largă a opiniei publice și a experților în domeniu.
Proiectul de lege cu privire la „consolidarea neutralității țării” a fost înregistrat pe 29 martie de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Pe 7 martie, în cadrul unei emisiuni televizate și președinta țării Maia Sandu a comentat inițiativa legislativă a BCS. Între timp, PAS a declarat că nu va susține această propunere legislativă.
Menționăm că, printre prevederile proiectului de lege se numără:
– obligarea țării de a nu se implica în războaie, cu excepția cazurilor de apărare a integrității teritoriale;
– obligarea statului de a nu participa la uniuni sau alte asociații militare, de refuz la orice formă de cooperare cu acestea, de neadmitere a amplasării pe teritoriul țării a bazelor militare străine, a centrelor de instruire, de cercetare, laboratoare și alte structuri cu destinație militară;
– de a nu încheia tratate care ar favoriza pregătirea economică și politică pentru declanșarea războiului