Guvernul alocă câte 10 000 lei deținătorilor de patente, ca să-și cumpere case de marcat
Full Article 2 minutes read

Guvernul alocă câte 10 000 lei deținătorilor de patente, ca să-și cumpere case de marcat

Guvernul a decis să aloce compensații de până la 10 mii de lei comercianților cu amănuntul în bază de patentă, care vor trece la activitatea independentă. Banii vor fi alocați pentru procurarea caselor de marcat și amenajarea locului de muncă.

Pe 28 iunie, Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Regulamentul privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice care desfășoară activități independente.

Potrivit documentului, cererile pentru solicitarea compensațiilor pot fi depuse, până la data de 31 august, în format online, pe pagina www.oda.md sau la subdiviziunile teritoriale ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Compensațiile se vor acorda în termen de 30 de zile de la acceptarea cererii, pentru cheltuielile suportate începând cu 1 ianuarie 2023.

„Vom continua să sprijinim micii comercianți la această etapă, utilizând toate instrumentele disponibile. Ne angajăm să le oferim un mediu propice pentru a-și dezvolta afacerile într-un mod civilizat și organizat”, a precizat viceprim-ministrul Dumitru Alaiba.

Cei care trec la regimul fiscal de activitate independentă o pot face prin procurarea caselor de marcat și control și depunerea cererii la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat (SFS), în baza buletinului de identitate sau online, prin intermediul portaluluiwww.sfs.md, cu aplicarea semnăturii electronice. După care, solicitanții vor fi înregistrați în sistemul fiscal și vor putea beneficia de compensarea cheltuielilor pentru reutilarea locului de muncă. Mai multe detalii despre procesul de tranziție la activitate independentă pot fi găsite aici:https://mded.gov.md/serviciul-fiscal-de-stat-explica-cum-poti-trece-de-la-patenta-la-activitate-independenta-in-doar-cativa-pasi/

***

Luni, deținătorii de patente au protestat în fața Guvernului. Aceștia cer anularea deciziei privind interzicerea patentelor și obligarea deținerii caselor de marcat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: