IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Guvernul nu mai vrea să plătească 16 mii de lei cadrelor medicale infectate cu coronavirus la serviciu. Dodon nu este de acord

Guvernul a propus un amendament care presupune ca lucrătorii medicali și angajații instituțiilor medicale din Republica Moldova să nu mai primească 16 mii de lei în cazul în care se îmbolnăvesc în timpul serviciului. Inițiativa a fost aprobată în cadrul ședinței executivului din 3 septembrie. În ziua următoare, președintele Igor Dodon a declarat că nici el, nici parlamentul, nu vor susține propunerea.

Proiectul prevede „Abrogarea art. VI din legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative este necesară în contextul întreprinderii altor măsuri de protejare a salariaților”.

Ministerul Finanțelor precizează că pe parcursul a 4 luni de declarare a stării de urgență, inclusiv în sănătatea publică, au fost desfășurate instruiri speciale ale personalului în asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică, a fost instituit regim special de activitate în instituțiile publice, asigurată dotarea instituiților cu dezinfectanți și măști, instituit spor lunar de compensare pentru munca prestată în condițiile de risc sporit pentru sănătate pentru personalul antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției Covid-19 și majorat salariul personalului medical cu 30 % începând cu 1 septembrie curent.

În argumentele Ministerului Finanțelor se arată că măsurile întreprinse vor diminua riscul infectării, precum și vor compensa personalului medical efortul depus pentru prevenirea și tratarea infecției.

Astăzi, 4 septembrie, în cadrul platformei online „Președintele răspunde”, Igor Dodon a declarat că nu va susține amendamentul. Șeful statului s-a arătat convins că nici deputații nu vor susține proiectul de lege.

„Guvernul a propus asta pentru a reduce cheltuielile, dar eu și colegii mei din parlament nu vor vota acest amendament. Și chiar dacă vor vota, eu nu voi semna”, a precizat Dodon.

Proiectul de lege poate fi studiat AICI.

Precizăm că, până acum, circa 2200 de lucrători medicali au beneficiat de indemnizația în mărime de 16 mii de lei, după ce s-au infectat cu COVID-19 la serviciu. În total, peste 4,4 mii de angajați din sistemul medical au contractat noul coronavirus.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ambasadorul Rusiei la București: Moldova trece printr-un proces de „românizarea artificial și forțat”

Ambasadorul Rusiei la București, Vladimir Lipaev, susține că Republica Moldova ar fi supusă unui proces de „românizare artificială și în mare parte forțată”. Diplomatul rus a criticat, în cadrul unui interviu acordat agenției pro-Kremlin Ria Novosti, vizitele frecvente ale oficialilor români la Chișinău și apropierea dintre Chișinău și București.

„Emisarii români vizitează practic non-stop Republica Moldova, demonstrând sprijin deplin pentru președintele Maia Sandu și așa-numita alegere proeuropeană, în opoziție cu cea pro-rusă”, a declarat Lipaev.

Diplomatul rus a criticat și faptul că „un număr semnificativ de lideri moldoveni, inclusiv președintele, dețin pașapoarte românești”.

„În realitate, Republicii Moldova i se impune astăzi o alegere antinațională, care duce la pierderea identității naționale și a suveranității statale. Procesul de românizare a Moldovei, aflat acum în plină desfășurare, are un caracter artificial, în mare parte forțat, și urmărește integrarea ei economică, asimilarea și ca o anexă demografică și lichidarea specificului național”, a mai declarat ambasadorul Rusiei în România.

Contat pentru un comentariu, Ministerul de Externe de la Chișinău nu a oferit, deocamdată, o reacție la acuzațiile lansate de Vladimir Lipaev.

De menționat că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că România este principalul partener al Republicii Moldova și un adevărat „ambasador” al țării noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană. La rândul său, Bucureștiul își reafirmă constant sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în parcursul său european.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: