Guvernul promite să „explice pe îndelete” de ce 6 posturi TV au rămas fără licență de emisie: Șor și Plahotniuc au intoxicat spațiul informațional
Full Article 3 minutes read

Guvernul promite să „explice pe îndelete” de ce 6 posturi TV au rămas fără licență de emisie: Șor și Plahotniuc au intoxicat spațiul informațional

Guvernul Republicii Moldova a comentat, pe 1 noiembrie, declarația ONG-urilor de media care au solicitat mai multă transparență și explicații de la Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), după decizia privind suspendarea temporară a licenței pentru șase posturi de televiziune. Consilierul premierului Dorin Recean, Daniel Vodă, susține că prin decizia luată, Moldova nu a făcut altceva decât să își apere democrația. Potrivit lui, autoritățile vor coopera atât cu asociațiile de presă, cât și cu partenerii interni și externi, și vor oferi răspunsuri complexe privind deciziile luate.

„Reamintesc că decizia luată de către CSE la propunerea SIS viza dimensiunea de amenințări hibride la care este expusă Republica Moldova și decizia care vizează suspendarea licențelor posturilor TV este urmare a faptului că s-a demonstrat semnul de egalitate între gruparea criminală Șor și gruparea criminală Plahotniuc, care concertat au acționat în vederea intoxicării spațiului informațional, inclusiv ca urmare a interferențelor din străinătate, din partea Federației Ruse, care continuă prin intermediul acestor acțiuni să influențeze procesele democratice de la noi din țară”, a declarat Daniel Vodă pe 1 noiembrie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a dat asigurări că autoritățile vor coopera „strâns”, inclusiv cu ONG-urile de presă, pentru a oferi informații suplimentare și clarificări asupra deciziilor luate.

„Democrația trebuie apărată prin acțiuni concrete din partea instituțiilor statului. (…) Rămâne să continuăm conversațiile atât cu partenerii pe intern, inclusiv mediul asociativ, dar și cu partenerii din extern, ca să explicăm pe îndelete motivele care au stat la baza acestei decizii”, a mai explicat Vodă.

Câștigă două bilete la concertul Bridge of Freedom: Okean Elzy și Alternosfera, care va avea loc în data de 5 noiembrie la Chișinău Arena. Câte posturi TV au rămas recent fără licență de emisie? Condițiile concursului le puteți citi AICI.

***

Amintim că, pe 30 octombrie 2023, CSE a dispus suspendarea licențelor de emisie a altor șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că ar „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că cele șase posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.

În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova. Deciziile autorităților au stârnit îngrijorări în rândul mai multor ONG-uri de media și a Avocatului Poporului, Ceslav Panico – care au cerut mai multe explicații de la organele de stat care au luat decizia, precum și reacții dure din partea conducerii posturilor TV rămase fără licență – care au acuzat guvernarea de cenzură. Nici Moscova nu a ratat ocazia de a comenta deciziile autorităților de la Chișinău. Comisarul pentru drepturile omului în Federația Rusă, Tatiana Moskalkova, a anunțat că a făcut apel la ONU, solicitând prevenirea politicii de cenzurare a mass-mediei din Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: