Правительство Румынии

Guvernul României a fost demis la trei luni după învestire

Guvernul României, în frunte cu premierul Ludovic Orban, a fost demis. Moţiunea de cenzură a fost adoptată în parlamentul de la București, anunță Observator.tv, miercuri, 5 februarie.

În total, 261 de senatori şi deputaţi au votat moţiunea de cenzură, arată primele informaţii, conform unor surse politice din parlament. 139 de parlamentari au votat împotriva moţiunii. Pentru demiterea guvernului Orban erau necesare 233 de voturi. Votul a fost secret, cu bile.

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de Partidul Social Democrat (PSD) şi susţinută de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). Documentul a fost depus joi, 30 ianuarie, în parlament.

Motivul moțiunii de cenzură a fost asumarea răspunderii executivului pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

PSD și UDMR a acuzat executivul, în textul moțiunii de cenzură, de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

Moţiunea de cenzură, semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR, a fost dezbătută şi votată azi, în plenul parlamentului.

Odată ce guvernul a fost demis, actualul cabinet condus de Ludovic Orban va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

Conform Constituției, după căderea guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în parlament. Liberalii şi preşedintele au anunţat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forţa anticipatele. PSD, care iniţial anunţase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara partidului.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Grosu, despre Platon și cauțiunea de 330.000 de lire: „Justiția din Marea Britanie își va spune cuvântul”

Decizia instanței din Marea Britanie de a admite eliberarea lui Veaceslav Platon pe cauțiune arată că procesul este complex și că trebuie să fie respectate toate regulile justiției. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernare, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Vocile Puterii”, de la Exclusiv TV.

„Asta vorbește despre faptul că procesul nu este simplu și justiția din Marea Britanie are să își spună cuvântul. Fiecare parte – noi, procurorii din Marea Britanie, avocații trebuie să își prezinte toate argumentele”, a declarat Igor Grosu.

Oficialul a declarat că Platon a utilizat posibilitatea legală de a solicita eliberarea provizorie, iar sistemul de justiție este obligat să-i asigure accesul la toate mijloacele de apărare prevăzute de lege.

„Asta este regula justiției și aici nu trebuie să ne facem iluzii, trebuie să respectăm buchea legii, pentru a nu da ulterior motivul de a contesta o hotărâre sau alta și să ajungem în situația în care se ajunge la CtEDO”, a mai declarat Igor Grosu.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, Un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei – a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Procurorii intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Într-un comunicat emis pe 24 iulie, Procuratura Generală a precizat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”. Decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Precizăm că Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: