Guvernul și-ar putea revendica dreptul de a organiza Adunarea din 21 mai în PMAN prin intermediul CSE. Spînu: „Avem prioritate”
Full Article 3 minutes read

Guvernul și-ar putea revendica dreptul de a organiza Adunarea din 21 mai în PMAN prin intermediul CSE. Spînu: „Avem prioritate”

Guvernul și-ar putea revendica dreptul de a organiza Adunarea „Moldova Europeană”, anunțată de președinta Sandu pentru 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Declarația a fost făcută de secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV. Oficialul declară că, din toți doritorii care vor să ocupe Piața duminică, prioritate are evenimentul anunțat de șefa statului. O decizie finală ar urma să fie luată, însă, săptămâna viitoare, precizează Spînu.

„PMAN este rezervată de Cancelaria de Stat, adică Guvern, care a făcut solicitările necesare la primărie. Eu am semnat un demers la fel către Primăria Chișinău în care am solicitat să se ofere prioritate. Respectiv, dacă  va fi nevoie de alte decizii, vor fi luate, pentru că este un eveniment, dacă vreți oficial, lansat de președintă, și, evident, va avea prioritate. (…) S-ar putea să fie și o decizie a CSE, dacă structurile statului vor vedea careva riscuri de securitate și atunci lucrurile se vor aranja”, a declarat Andrei Spînu.

Oficialul susține că forțele de menținere a ordinii se ocupă deja de elementul de securitate, în contextul evenimentelor anunțate pe 21 mai. Mai mult, Spînu dă asigurare că autoritățile nu vor permite violențe sau încălcări în timpul manifestațiilor.

„Îndemn oamenii să vină cu încredere. Nu vom permite ca anumite incidente să aibă loc la acest eveniment. Credem că fiecare poate să găsească o soluție să protesteze sau să participe la proteste fără violențe. (…) Se analizează absolut toate riscurile”, a conchis Spînu.

Pentru data de 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale și-au manifestat intenția de a organiza manifestații reprezentanții PSRM, MAN și Mișcarea pentru Popor. De asemenea, Cancelaria de Stat a trimis o notificare municipalității privind organizarea în PMAN a Adunării „Moldova Europeană”. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a sugerat guvernării să obțină autorizație pentru Adunarea din 21 mai prin intermediul CSE, întrucât manifestația este una de interes național. Edilul susține că nu poate fi interzisă participarea persoanelor cu viziuni diametral opuse de cele ale guvernării, însă oamenii legii trebuie să asigure ordinea publică pentru a evita destabilizarea situației. Între timp, reprezentanții Mișcării lui Șor au cerut repetat autorităților municipale să le respecte „dreptul constituțional” și să le permită să ocupate Piața pe 21 mai.

Amintim că președinta Maia Sandu a anunțat pentru data de 21 mai organizarea evenimentului apolitic „Moldova Europeană”. Potrivit șefei statului, manifestația ar urma să fie un mesaj transmis comunității internaționale privind dorința cetățenilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană și de a fi parte a lumii libere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: