10 ani de NewsMaker
Cifrele care ne spun povestea

Pe 1 august, publicația NewsMaker sărbătorește 10 ani de la fondare. În acest timp, auditoriul nostru a crescut constant și s-a extins în 217 țări și teritorii. În ultimii cinci ani, am scris în două limbi și am lansat noi formate, inclusiv știri video zilnice – la fel în două limbi. Conform tradiției, facem bilanțul activității noastre și discutăm despre realizările obținute în primii zece ani de activitate.

Cifre și rating

În 10 ani, NewsMaker a fost vizitat de 25,7 milioane de utilizatori – aproximativ de 10 ori mai mult decât populația Moldovei. Numărul de vizitatori unici ai site-ului crește de la an la an: în primul an, NewsMaker a fost vizitat de 132 de mii de persoane, cinci ani mai târziu acest număr a crescut la 2,1 milioane pe an, iar în ultimul an a ajuns la 5,5 milioane de utilizatori.
Cititorii noștri au vizualizat 123,7 milioane de pagini. În total, în cei zece ani de activitate, NewsMaker a publicat 145,6 mii de știri, analize, interviuri, articole analitice și alte materiale, dintre care 47,8 mii în limba română.
Suntem citiți și ne bucurăm de încrederea unor grupuri de vârstă, sociale și lingvistice diverse. Drept dovadă sunt pozițiile înalte a NewsMaker în clasamentele de audiență și credibilitate:
  • Audiență

    Conform datelor companiei europene de cercetare Gemius, NewsMaker se menține în ultimii ani în top 5 portaluri de știri cu content propriu în Moldova cu cel mai mare număr de vizitatori reali.
  • Profesionalism și credibilitate

    NewsMaker ocupă primele poziții în rapoartele de evaluare a site-urilor de știri, realizate în baza monitorizării portalurilor din Moldova de către Centrul pentru Jurnalism Independent pe platforma Media Radar. În timpul monitorizării, site-urile sunt evaluate în baza mai multor criterii: de la politica editorială până la standardele de etică și deontologie jurnalistică general acceptate.

Auditoriu

Conform datelor din surse deschise Google Analytics pentru ultimul an, 55,9% sau 2,9 milioane de vizitatori ai NewsMaker sunt din Moldova. Alte 594 de mii citesc NewsMaker din România, 273 de mii – din Polonia, 222 de mii – din Germania, 186 de mii din Ucraina. 150 de mii din Italia. În total, în ultimul an, NewsMaker a fost accesat din 217 țări și teritorii. NewsMaker este astfel una dintre principalele surse de știri despre evenimentele din Moldova pentru vecinii apropiați și îndepărtați și pentru diaspora.
Menționăm că, în top 10 țări de unde este citit NewsMaker (în ultimul an), nu sunt utilizatori din Rusia (în 2021 erau 414 mii). Se întâmplă după ce în aprilie 2022, Roskomnadzor a restricționat accesul la NewsMaker pe teritoriul Rusiei. Decizia autorităților ruse este legată de poziția redacției față de războiul din Ucraina: am informat cititorii despre distrugeri și victime printre civili provocate de agresiunea rusă.

Majoritatea utilizatorilor – 83,5% – citesc NewsMaker de pe dispozitive mobile, 15,1% – de pe computere și 1,4% – de pe tablete.

Teme și formate

Doar în ultimul an, NewsMaker a publicat peste 20 de mii de știri, articole, reportaje, interviuri, longread-uri și alte materiale, aproape jumătate dintre acestea în limba română. De mai bine de cinci ani, NewsMaker publică zilnic în trei limbi cel mai scurt și informativ newsletter de dimineață - NM Espresso.

De-a lungul anilor, am analizat și scris despre subiecte care preocupă cititorii noștri din Moldova și din străinătate: economie, politică, justiție și drepturile omului, ecologie, sănătate și multe altele. Am lansat proiecte speciale și am implementat noi formate, am explicat ce se întâmplă și care sunt consecințele, nu ne-a fost frică să abordăm subiecte dificile.
Cum a devenit Moldova casă pentru diferite popoare
În 2018, NewsMaker a lansat un proiect special despre faptul cum diferite naționalități au apărut și au trăit pe teritoriul actual al Moldovei și ce contribuții au adus la istoria și cultura țării. Am studiat monografii și documente din arhivă și am relatat despre evrei, găgăuzi, ucraineni, polonezi, armeni, bulgari, germani, romi și ruși, care au trăit în Moldova de-a lungul secolelor.
Continuând tema istorică, în 2021, NewsMaker a scris despre exterminarea evreilor și romilor din Basarabia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deportările staliniste și foamete, și am analizat de ce în manualele de istorie ale Moldovei practic nu sunt menționate alte etnii.
Eu/Noi sunt(em) Moldova
Încă de la înființare, echipa NewsMaker a refuzat să trăiască în captivitatea stereotipurilor și a narațiunilor dezbinatoare. Această poziție a stat la baza unei serii de proiecte speciale menite să arate că toți suntem cetățeni ai aceleiași țări, indiferent dacă trăim la Nord sau Sud, la Est sau Vest de Nistru, în Moldova sau în afara granițelor sale. Pentru că toți suntem de-ai noștri.
Așa a apărut proiectul special „Mărturisiri de pe Nistru” – un film cu 10 episoade despre oameni obișnuiți care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului, problemele și așteptările lor. Într-un alt proiect special, am vorbit cu locuitorii din Găgăuzia – o regiune tradițional „roșie” a Moldovei – despre cum s-a schimbat viața de la începutul războiului din Ucraina și cum s-a prăbușit „lumea rusă“.
Am arătat viața din Moldova din afara Chișinăului în seria de filme „Moldova altfel”. Echipa de filmare a NewsMaker a vizitat Cahul, Soroca, Taraclia, Bălți, Comrat, Ungheni și alte orașe ale Moldovei – și a relatat despre cum trăiesc oamenii în regiuni și cum văd ei viitorul Moldovei. Și acest proiect intenționăm să îl continuăm.
Proiect special despre orașele noastre
NewsMaker arată și explică
În contextul unui război la scară largă în Ucraina și unul hibrid în Moldova, nu doar am relatat despre ceea ce se întâmplă, dar am și explicat cine și de ce promovează narațiuni care incită la ură, speculează pe temeri și falsuri.
La începutul anului 2022, am arătat cum pe rețelele de socializare se încearcă dezbinarea moldovenilor și a ucrainenilor, iar acest videoclip a fost vizualizat de peste 2 milioane de utilizatori. În plus, am lansat două formate video permanente, #realtalk și #NM_explains it all, în care demontăm știrile false și explicăm cum stau lucrurile în realitate.
Iar acum un an, pe NewsMaker au apărut știri video zilnice în limbile rusă și română: sunt prezentate doar cele mai importante evenimente și reportaje speciale – întotdeauna echilibrat și imparțial.

Premii și distincții

NewsMaker este apreciat anual cu „Mere de Aur”, trofee care sunt oferite celor mai buni jurnaliști și celor mai bune mass-media din Moldova, precum și multe alte premii profesionale.
2015
2015
Jurnalista NM Inna Cîvîrjic a primit „Mărul de Aur” pentru reflectarea subiectului privind furtul miliardului din băncile moldovenești.
2016
2016
Jurnalista NM Galina Vasilieva a primit „Mărul de Aur” la categoria „Jurnalism online”.
2017
2017
NM a devenit laureat al premiului „Mărul de Aur” la categoria „Multimedia” pentru proiectul despre deportările de pe teritoriul Moldovei „Nu se va întoarce nimeni și niciodată — aici veți pieri”.
2018
2018
Redacția a primit „Mărul de Aur” la categoria Longread/multimedia.
2019
2019
Redacția a primit „Mărul de Aur” la categoria Longread/multimedia.

NewsMaker a primit, de asemenea, un premiu de la organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International și premiul ONU pentru promovarea respectării drepturilor omului.
2020
2020
NewsMaker a devenit laureat al premiului oferit de Centrul Genderdoc-M pentru reflectarea corectă și obiectivă a temelor legate de comunitatea LGBT+ în Moldova.

NewsMaker.md a primit Premiul Național pentru Etică și Deontologie în Jurnalism. Doi jurnaliști de la NM au primit „Merele de Aur”: Corespondentul NM Alexandra Batanova pentru proiectul special „Epidemia invizibilă. Cum și de ce devin virale știrile false” și jurnalista Stela Untilă la categoria „Editorial”.
2021
2021
Jurnalista NM Olga Gnatcova a obținut premiul mare la categoria „Presa online” în cadrul concursului Tulip Press Awards pentru jurnaliștii care scriu despre drepturile omului. Organizatorii concursului sunt Centrul Independent de Jurnalism și Ambasada Țărilor de Jos.

NewsMaker a obținut din nou două premii „Mărul de Aur”: unul pentru managerul de promovare Natalia Titova la categoria „Reportaj” pentru istoriile din regiunile Moldovei (din Otaci și satul Corjeuți, raionul Briceni). Iar al doilea pentru echipa de jurnaliști NM la categoria „Longread” pentru textul „Covid, piei! Ce spun Biserica Ortodoxă a Moldovei și alte confesiuni despre vaccinare”.
2022
2022
Jurnalista NM Nadejda Coptu a obținut premiul la categoria „Presa online” în cadrul concursului Tulip Press Awards pentru jurnaliștii care scriu despre drepturile omului. Organizatorii concursului sunt Centrul Independent de Jurnalism și Ambasada Țărilor de Jos.

NewsMaker a primit „Mărul de Aur” pentru reflectarea amplă și corectă a situației refugiaților.
2023
2023
Jurnalista NewsMaker Daria Slobodcicova a primit un premiu în cadrul concursului „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune” la categoria Audiovizual pentru materialele „Atenție, hate speech! Ce să faci dacă te deranjează paradele gay” și „Hate in Moldova. Cum încearcă să-i certe pe moldoveni și ucraineni”. Organizatorul concursului – Consiliul de presă.

Daria Slobodcicova a mai primit, de asemenea, premiul Tulip Press Awards.

Actualul editor-șef al NewsMaker, Stela Untilă, a obținut premiul mare al programului „Burse Europene pentru Jurnaliști”, și a avut ocazia să urmeze un stagiu de o lună la redacția „Euractiv” din Bruxelles.

Jurnaliștii anului și laureați ai premiului „Mărul de Aur” au fost doi jurnaliști NM, Olga Gnatcova și corespondentul Ecaterina Dubasova, pentru longread-ul „Patriarhul războiului. Cum Biserica Moldovei servește și prietenește cu Moscova. Proiect special NM”.
2024
2024
Corespondenta NewsMaker Alina Mihalchina a primit un premiu acordat de Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR) pentru reflectarea situației refugiaților în Moldova.

NewsMaker pe rețelele sociale

NewsMaker poate fi citit și urmărit practic pe toate rețelele sociale populare din Moldova.
Facebook în rusă
Facebook în română
NewsMaker are două pagini pe Facebook, cu un total de 175,3 mii de abonați. Aceasta este prima și în continuare principala rețea socială, unde numărul de vizualizări lunare depășește un milion.
YouTube în rusă
YouTube în română
NewsMaker gestionează încă două pagini pe YouTube, una în rusă și una în română. În zece ani, aceste pagini au fost vizionate de 14,1 milioane de utilizatori. Pe canalele noastre sunt publicate zilnic buletine de știri ziua și seara, precum și reportaje speciale, analize, interviuri și multe altele.
Telegram în rusă
Telegram în română
NewsMaker are, de asemenea, două canale de Telegram, unul în rusă și unul în română, cu un total de 17,4 mii de abonați. Acesta este cel mai rapid și concis format de lucru al NewsMaker.
În plus, NewsMaker are o pagină pe Instagram, cu 23,4 mii de abonați.
Și un canal pe TikTok, cu 37,5 mii de abonați.
Abonați-vă și urmăriți-ne acolo unde vă este comod
Redacția dumneavoastră
Text: Natalia Titova
Visual: Tatiana Bulgac
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: