Guvernul sparge monopolul. Prețul la uleiul vegetal va fi reglementat
Full Article 3 minutes read

Guvernul sparge monopolul. Prețul la uleiul vegetal va fi reglementat

Comisia Situaţii Excepţionale a luat o decizie în privinţa reglementării preţului la uleiul de floarea-soarelui. Anunțul a fost făcut pe 18 mai, de prim-ministra Natalia Gavrilița, în debutul ședinței Guvernului, care a vorbit despre includerea uleiului în lista produselor social importante, menționând că va avea un ados comercial limitat.

„Și așa cum în lume este o îngrijorare cu privire la securitatea alimentară generată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina și de effectele acestui război asupra prețurilor la energie, alte produse, cred că este foarte important ca Fuvernul să acționeze cu precauție, cu analiză, dar în avans. Solicit Ministerului Agriculturii să actualizeze în decurs de o lună o strategie a securității alimentare, unde să facă o analiză foarte detalizată la ce producem, care sunt cantitățile destinate pieței locale, care sunt cantitățile care pot fi exportate”, a declarat Gavrilița.

În cadrul unei emisiuni de la postul public de radio din 17 mai, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că există o companie monopolistă, „căreia va trebui să-i vină de hac”.

„Vreau să transmit membrilor Consiliului Concurenţei: E timpul să vă mişcaţi. Fie demonstraţi că sunteţi viabili şi utili în cazul unui astfel de monopolist, fie noi nu avem nevoie de o astfel de instituţie”, a declarat speakerul.

Cu o reacție la aceste declarații a venit cu Grupul de Companii Trans-Oil.

„Această declarație noi o catalogăm ca pe o amenințare directă la adresa întregii afaceri și poate influența foarte negativ asupra activității investiționale a partenerilor externi. Efectuarea de presiuni asupra Consiliului Concurenței prin intermediul mass-media este, de asemenea, inacceptabilă”, spune Trans Oil.

Igor Grosu a cerut intervenţia Băncii Naţionale pentru a tempera şi a nu permite creşterea preţurilor, iar lanţurilor comerciale – să dea dovadă de „responsabilitate socială” şi să nu admită majorări nejustificate la produsele alimentare, potrivit TRM.

Pe 10 mai, în contextul scumpirilor semnificative ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la ulei, Consiliul Concurenţei a solicitat documentele și informațiile relevante de la producătorul de ulei de floarea-soarelui.  În cazul în care vor fi stabilite semne de încălcare a legislației în domeniul concurenței, Consiliul va iniția o investigație.

În aceiași zi, fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari a precizat că Compania Trans Oil „a profitat de situația foarte dificilă cu exportul produselor agricole” din Ucraina și a început să cumpere producția de acolo cu prețuri reduse.

Drept urmare, a spus Slusari, prețurile la floarea soarelui s-au prăbușit în 3 luni de la 18 lei la aproape 12 lei per kg, prețul cu care acum se importă producția respectivă din Ucraina.

„Iar acum, compania, care este proprietar la toate trei uzine de producere a uleiului vegetal, a hotărât să ridice brusc, cu 12 lei per litru sau cu 30 %, prețul la acest produs social”, a declarat fostul deputat.

Menționăm că în unele magazine, un litru de ulei a ajuns să coste 50 de lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: