Guvernul va aloca 9,5 mln de lei din Fondul de Rezervă pentru finanțarea Programului „Prima Casă”
Full Article 2 minutes read

Guvernul va aloca 9,5 mln de lei din Fondul de Rezervă pentru finanțarea Programului „Prima Casă”

Guvernul în exercițiu a aprobat, în ședința din 16 iunie, alocarea a 9,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru finanțarea programelor de compensații demarate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”.

„Acest program este unul foarte important pentru tinerile familii din Republica Moldova și dacă tot ne luptăm cu stoparea exodului, în special a tinerii generații, cred că Programul „Prima Casă” este una din ancorele care permit menținerea tineretului în țară. Este de datoria noastră să găsim mijloacele necesare pentru a asigura continuarea acestui program”, a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Necesitatea de alocare suplimentară a mijloacelor financiare a apărut după ce Ministerul Finanțelor a înregistrat o creștere a numărului de beneficiari, în special familii cu copii, iar alocațiile aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2021 nr.258/2020 practic sunt executate.

În urma analizei cererilor de compensare aprobate pentru finanțare, doar pentru luna iunie 2021 Ministerul Finanțelor atestă o insuficiență de cca 4 milioane de lei, ceea ce poate determina stoparea finanțării cererilor acceptate în Program și creșterea riscului de apariție a creditelor neperformante în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, din cauza incapacității de plată a unor beneficiari.

În scopul evitării acestor riscuri, Guvernul interimar, printr-o altă decizie, a aprobat majorarea alocațiilor pentru Programul „Prima Casă” cu încă 2 milioane de lei.

Urmărind acest scop, dar și pentru alte necesități neprevăzute, Guvernul a decis suplimentarea Fondului de Rezervă al Guvernului cu 25,2 milioane de lei. Mijloacele financiare au fost identificate din contul de rezerve al unor subprograme.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor, până la finele anului 2021 de programele de compensare vor beneficia 5 873 de beneficiari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: