Guzun, reacție după ce a fost menționat în scrisoarea lui Dragalin: „O comunicare scoasă din context”

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii Ion Guzun a venit pe 8 aprilie cu o reacție referitor la afirmațiile ex-șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, despre faptul că acesta i-a trimis mesaje pe care le-a interpretat ca o încurajare să deschidă un dosar privind presupuse decizii ilegale pronunțate de judecătorii Curții Supreme de Justiție. Guzun spune că comunicarea sa cu Dragalin a fost „scoasă din context”. El a adăugat că „va continua să respecte independența autorității judecătorești”.

Este regretabil când declarațiile personale, motivate de nemulțumiri legate de pierderea unei funcții de demnitate publică, sunt prezentate în public drept verdicte asupra unei întregi reforme, iar o comunicare scoasă din context este prezentată ca un rechizitoriu. La moment, pot să constat că aceasta face parte dintr-o strategie de apărare a judecătorilor, care sunt subiecți ai unei proceduri disciplinare pendinte la Consiliul Superior al Magistraturii.

În calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, am respectat și voi continua să respect în continuare independența autorității judecătorești”, a scris Ion Guzun pe Facebook.

Amintim că fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a trimis o scrisoare ex-magistratei Curții Supreme de Justiție, Mariana Ursachi. Aceasta a făcut parte din completul de judecată care, la 1 august 2023, a anulat 21 de decizii ale Comisiei de pre-vetting cu privire la judecătorii și procurorii care nu au trecut evaluarea.

În scrisoare, Dragalin a relatat că politicienii, folosindu-i numele, au amenințat că Procuratura Anticorupție va deschide dosare penale împotriva judecătorilor CSJ care vor pronunța decizii în favoarea celor care au contestat hotărârile Comisiei pre-vetting.

În plus, Veronica Dragalin susține că a primit mesaje pe aplicația Signal de la unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun. Aceasta a menționat că le-a interpretat ca pe „o încurajare” de a deschide un dosar penal privind decizii presupus ilegale pronunțate de judecătorii CSJ.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: