„Haideți să luăm în serios informațiile”. Reacții după dezvăluirile Maiei Sandu privind posibile destabilizări
Full Article 4 minutes read

„Haideți să luăm în serios informațiile”. Reacții după dezvăluirile Maiei Sandu privind posibile destabilizări

Declarațiile președintei Maia Sandu cu privire la eventuale destabilizări pregătite de regimul de la Kremlin, cu scopul de a schimba puterea de la Chișinău, au declanșat un val de reacții în mediul online. Dacă unii consideră că avertizările trebuie luate în serios, alții au acuzat-o pe șefa statului că, împreună cu PAS ar încerca să creeze panică.

Ex-premierul Ion Sturza consideră că informațiile furnizate de șefa statului trebuie luate în serios.

În primul rând, această rugăminte este adresată celor care, vrând-nevrând, au nimerit în cohorta celor pe care mizează rușii în „planul” lor de a destabiliza Moldova. Ar fi o mare naivitate să considerați că autoritățile moldovenești, susținute de partenerii externi, vor permite asemenea lucruri. Gândiți-vă de câteva ori – „sebe doroje”! Oligarhii fugari – „eșcio doroje”!”, a menționat acesta.

Pe de altă parte, fostul premier Ion Chicu consideră că prin asemenea declarații Maia Sandu ar încerca să instaureze „dictatura” în Moldova.

„Gruparea criminală PAS și Maia Sandu vor prin această sperietoare să instaureze o dictatură sângeroasă în țară. Maia Sandu, tu vei răspunde pentru aceste fapte”, a transmis ex-premierul.

 

Constanța Dohotaru, activista Platformei pentru Egalitate de Gen, a declarat că briefing-ul susținut de Maia Sandu trebuie ascultat de fiecare cetățean pentru că doar informați „putem participa și susține efortul de asigurare a securității noastre”.

A vorbit despre ceea ce se tot vehicula din 24 februarie încoace și despre ce a zis Zelenski public câteva zile în urmă – Rusia are planuri foarte concrete de a organiza un atac terorist cu luare de ostatici în Moldova, pentru a face o răsturnare de stat”, a scris aceasta.

Pe de altă parte, activistul Vitalie Sprânceană a declarat că declarațiile șefei statului ar trebui însoțite de dovezi.

Legat de declarațiile președintei Maia Sandu despre planurile Rusiei de a destabiliza situația prin intermediul unei ”lovituri de stat”, cu luare de ostatici și provocări. Afirmațiile astea trebuie însoțite de dovezi prezentate public: cine pregătea provocările, înregistrări de discuții, planuri, arsenaluri etc…”, a scris acesta, pe Facebook.

De cealaltă parte, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a scris că declarațiile Maiei Sandu sunt un „atac direct” la adresa Rusiei.

„Acesta este un atac direct și inadecvat la adresa Moscovei, cu care avem un tratat de prietenie și parteneriat strategic din 2001 (prelungit în 2011).”, consideră deputatul.

În același timp, liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), cercetat penal și dat în căutare, Gheorghe Cavcaliuc este de părere că Maia Sandu și PAS „sperie cetățenii cu războiul” pentru a se menține la putere.

„De fiecare dată când ea și toată Organizația Criminală PAS trebuie să dea socoteala poporului pentru sărăcia și dezastrul social fără precedent în care au adus țara din cauza incompetentei și corupție mari prin care fură Moldova și moldovenii, ea inventează sperietori pe care le tirajează prin presa capturată pentru a demoniza și distruge opoziția și minți oamenii”, a scris acesta, pe Facebook.

Și bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a venit cu o reacție la declarațiile șefei statului. Aceasta susține că Maia Sandu ar transforma Republica Moldova într-un „stat polițienesc”.

„După declarațiile de azi, cetățenii nu vor avea dreptul – mai exact, le va fi teamă – să protesteze împotriva prețurilor insuportabile, a salariilor mici, a inflației. Pentru că acțiunile de protest cu subiect social, existențial vor fi „tălmăcite” de SIS -ul , controlat de șefa statului și de procuratura supusă politic ca acțiuni de destabilizare și amenințare la securitatea statului”, consideră aceasta.

Amintim că președinta țării Maia Sandu a susținut un briefing de presă, pe 12 februarie, în cadrul căruia a declarat că în Republica Moldova s-ar pregăti destabilizări, menite să schimbe puterea de la Chișinău.

„Declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul”, a declarat Sandu, în cadrul unor declarații de presă.

Ea a mai spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Sandu.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: