președinte.md

„Haideți să luăm în serios informațiile”. Reacții după dezvăluirile Maiei Sandu privind posibile destabilizări

Declarațiile președintei Maia Sandu cu privire la eventuale destabilizări pregătite de regimul de la Kremlin, cu scopul de a schimba puterea de la Chișinău, au declanșat un val de reacții în mediul online. Dacă unii consideră că avertizările trebuie luate în serios, alții au acuzat-o pe șefa statului că, împreună cu PAS ar încerca să creeze panică.

Ex-premierul Ion Sturza consideră că informațiile furnizate de șefa statului trebuie luate în serios.

În primul rând, această rugăminte este adresată celor care, vrând-nevrând, au nimerit în cohorta celor pe care mizează rușii în „planul” lor de a destabiliza Moldova. Ar fi o mare naivitate să considerați că autoritățile moldovenești, susținute de partenerii externi, vor permite asemenea lucruri. Gândiți-vă de câteva ori – „sebe doroje”! Oligarhii fugari – „eșcio doroje”!”, a menționat acesta.

Pe de altă parte, fostul premier Ion Chicu consideră că prin asemenea declarații Maia Sandu ar încerca să instaureze „dictatura” în Moldova.

„Gruparea criminală PAS și Maia Sandu vor prin această sperietoare să instaureze o dictatură sângeroasă în țară. Maia Sandu, tu vei răspunde pentru aceste fapte”, a transmis ex-premierul.

 

Constanța Dohotaru, activista Platformei pentru Egalitate de Gen, a declarat că briefing-ul susținut de Maia Sandu trebuie ascultat de fiecare cetățean pentru că doar informați „putem participa și susține efortul de asigurare a securității noastre”.

A vorbit despre ceea ce se tot vehicula din 24 februarie încoace și despre ce a zis Zelenski public câteva zile în urmă – Rusia are planuri foarte concrete de a organiza un atac terorist cu luare de ostatici în Moldova, pentru a face o răsturnare de stat”, a scris aceasta.

Pe de altă parte, activistul Vitalie Sprânceană a declarat că declarațiile șefei statului ar trebui însoțite de dovezi.

Legat de declarațiile președintei Maia Sandu despre planurile Rusiei de a destabiliza situația prin intermediul unei ”lovituri de stat”, cu luare de ostatici și provocări. Afirmațiile astea trebuie însoțite de dovezi prezentate public: cine pregătea provocările, înregistrări de discuții, planuri, arsenaluri etc…”, a scris acesta, pe Facebook.

De cealaltă parte, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a scris că declarațiile Maiei Sandu sunt un „atac direct” la adresa Rusiei.

„Acesta este un atac direct și inadecvat la adresa Moscovei, cu care avem un tratat de prietenie și parteneriat strategic din 2001 (prelungit în 2011).”, consideră deputatul.

În același timp, liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), cercetat penal și dat în căutare, Gheorghe Cavcaliuc este de părere că Maia Sandu și PAS „sperie cetățenii cu războiul” pentru a se menține la putere.

„De fiecare dată când ea și toată Organizația Criminală PAS trebuie să dea socoteala poporului pentru sărăcia și dezastrul social fără precedent în care au adus țara din cauza incompetentei și corupție mari prin care fură Moldova și moldovenii, ea inventează sperietori pe care le tirajează prin presa capturată pentru a demoniza și distruge opoziția și minți oamenii”, a scris acesta, pe Facebook.

Și bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a venit cu o reacție la declarațiile șefei statului. Aceasta susține că Maia Sandu ar transforma Republica Moldova într-un „stat polițienesc”.

„După declarațiile de azi, cetățenii nu vor avea dreptul – mai exact, le va fi teamă – să protesteze împotriva prețurilor insuportabile, a salariilor mici, a inflației. Pentru că acțiunile de protest cu subiect social, existențial vor fi „tălmăcite” de SIS -ul , controlat de șefa statului și de procuratura supusă politic ca acțiuni de destabilizare și amenințare la securitatea statului”, consideră aceasta.

Amintim că președinta țării Maia Sandu a susținut un briefing de presă, pe 12 februarie, în cadrul căruia a declarat că în Republica Moldova s-ar pregăti destabilizări, menite să schimbe puterea de la Chișinău.

„Declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul”, a declarat Sandu, în cadrul unor declarații de presă.

Ea a mai spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Sandu.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alegerile din Boldurești, declarate nule. CEC, obligată să organizeze un nou scrutin

Pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie desfășurate în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Potrivit deciziei instanței, Comisia Electorală Centrală (CEC) este obligată să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile.

Curtea de Apel Nord a casat parțial hotărârea Judecătoriei Ungheni din 25 iunie 2025, într-o cauză inițiată de Sergiu Bulicanu, contracandidatul lui Nicanor Ciochină. Acesta solicitase anterior anularea alegerilor și obligarea Comisiei Electorale Centrale să le declare nule. Judecătoria a decis atunci să anuleze hotărârea prin care fusese confirmat turul doi al scrutinului din 1 iunie și validat mandatul de primar. Totuși, magistrații nu au admis cererea de a declara alegerile complet nule.

În această parte, pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a emis o nouă hotărâre. Instanța a declarat nule alegerile locale din 1 iulie (turul doi de scrutin) desfășurate în comuna Boldurești pentru funcția de primar și a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze în termen de 2 săptămâni votarea repetată.

Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul Curții Supreme de Justiție, în termen de trei zile de la pronunțarea deciziei motivate.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Amintim că urmare a hotărârii Judecătoriei Ungheni din 25 iunie, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești. Pe 28 martie, Consiliul local Boldurești l-a desemnat pe Ciochină să asigure interimatul funcției de primar. În aprilie, Ciochină și-a pierdut funcția de primar interimar. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Ungheni. 

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu. 

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu. 

Pe 19 iunie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că în legătură cu alegerile din 1 iunie din satul Boldurești, oamenii legii au pornit o cauză penală privind posibile falsificări de semnături în unele liste.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: