Halterofilul Marin Robu a devenit vicecampion european: Aur la proba smuls și argint la aruncat


Halterofilul Marin Robu a devenit vicecampion european în categoria de greutate 89 kg. El a cucerit două medalii de argint (proba aruncat și total) și una de aur (stilul smuls) în cadrul Campionatului European de Haltere 2025, de la Chișinău.

Anunțul a fost făcut pe 18 aprilie de Comitetul Național Olimpic.

Marin Robu a înregistrat totalul de 375 kg: 173 la smuls și 202 la aruncat. Campionul european, germanul Raphael Friedrich, a ridicat cu un kg mai mult la total decât Marin Robu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat un protest în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), exprimându-și nemulțumirea față de prețul actual al gazelor naturale. Formațiunea a cerut „tarife corecte” și desecretizarea prețului de achiziție.

Protestatarii au afișat pancarte cu mesaje precum: „ANRE – instrument pentru jefuirea populației”, „Nu furați oamenii prin tarife”, „Cu PAS se scumpește gazul”, și altele.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat într-o postare pe Facebook că „un metru cub de gaz pentru populație ar trebui să coste nu mai mult de 10 lei“.

„Cerem stabilirea unor tarife corecte și desecretizarea prețului de achiziție al gazului. Un metru cub de gaz pentru populație ar trebui să coste nu mai mult de 10 lei. Totuși, tariful actual este cu 5 lei mai mare decât această cifră. În al cui buzunarul ajung acești 5 lei? Al lui Recean? Al Maiei Sandu? Iar ca să nu aflăm acest lucru, au secretizat tot ce ține de achiziția gazului. Oamenii s-au săturat de aceste tarife, s-au săturat de „vremurile bune” ale Maiei Sandu și PAS și vor să revină la vremuri normale, când gazul și toate celelalte erau mai ieftine. Toamna asta, puterea actuală va cădea”, se menționează în postarea lui Igor Dodon.

Purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a declarat pentru NewsMaker că nu va comenta acțiunile actorilor politici.

Cât despre acuzațiile PSRM la adresa președintei Maia Sandu și a premierului Dorin Recean, am solicitat comentariu de la serviciul de presă al Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Acum, când Moldova devine cu adevărat independentă energetic și nu mai poate fi lăsată în frig și întuneric la dorința Kremlinului, socialiștii protestează. Ei protestează pentru că nu vor ca Moldova să fie liberă de șantajul Kremlinului. Cât au fost la putere, n-au făcut absolut nimic în acest sens. N-au mișcat un deget pentru a integra energetic Moldova în Uniunea Europeană. N-au pus nici măcar o cărămidă la fundamentul unei centrale de producere a energiei electrice. Nici măcar Termoelectrica nu au modernizat-o și au lăsat-o cu tehnologia secolului al 19-lea. N-au tras nici măcar un metru de linie de interconectare cu Uniunea Europeană. Pentru că socialiștii au vrut și vor în continuare să țină Republica Moldova sub controlul unui stat străin. Guvernul PAS a avut grijă de cetățeni în fața șantajului Gazprom și creșterii internaționale a prețurilor la gaze și a venit în ultimii ani cu compensații substanțiale în factură”, a declarat purtătoarea de cuvânt a partidului PAS, Adriana Vlas.

Cabinetul de miniștri a aprobatpe 28 mai Programul Național de Aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru perioada 2025 – 2029 (PNA). Acesta este principalul document care definește prioritățile de reformă, pașii concreți și termenii necesari pentru realizarea acțiunilor asumate în procesul de pregătire pentru aderare. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Programul are drept obiectiv pregătirea Republicii Moldova pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene, printr-un proces complex de armonizare legislativă și instituțională. Acesta acoperă 33 de capitole de negociere, inclusiv componentele pe criteriul politic (funcționarea instituțiilor democratice, reforma administrației publice și managementul finanțelor publice) și criteriul economic, structurate în șase grupuri de capitole (clustere) tematice.

Documentul prevede transpunerea în legislația națională a peste 3 000 de acte UE, prin intermediul a 1 791 de măsuri legislative și 1 088 de acțiuni de implementare.

Punerea în practică a politicilor cuprinse în Program va contribui la creșterea calității vieții cetățenilor – de la servicii publice mai eficiente, justiție funcțională, educație de calitate, sistem medical performant, agricultură modernă și competitivă, la drumuri regionale și locale mai bune și un mediu mai curat. Iar pentru mediul de afaceri, cel mai important beneficiu va fi accesul la piața unică europeană, pe picior de egalitate cu afacerile din țările europene și fără bariere tarifare, birocratice sau de altă natură, cu acces la peste 450 milioane de consumatori”, a menționat Guvernul.

Coordonarea implementării PNA va fi asigurată de Cancelaria de Stat, prin intermediul Biroului pentru Integrare Europeană, iar rezultatele vor fi reflectate într-un raport anual, prezentat Guvernului și Parlamentului.

PNA va fi actualizat în fiecare an, începând cu luna octombrie, prin integrarea recomandărilor și criteriilor de referință stabilite în raportul anual de progres al Comisiei Europene, precum și a altor angajamente asumate pe parcursul negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat „suspiciuni rezonabile” privind folosirea necorespunzătoare a unor sume alocate de la bugetul de stat de către patru formațiuni politice. Fondurile au fost oferite pentru susținerea participării femeilor și tinerilor în politică.

Potrivit CEC, formațiunile vizate sunt:

  • Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) – 287 851,56 lei;
  • Partidul Politic „Democrația Acasă” – 80 828,77 lei;
  • Partidul Politic Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – 60 149,64 lei;
  • Partidul Politic Liga Orașelor și Comunelor – 66 338,41 lei.

În context, Comisia a sesizat Curtea de Conturi se expună asupra corectitudinii utilizării resurselor financiare publice, din perspectiva atribuțiilor ce îi revin.

Partidele politice beneficiare de alocații de la bugetul de stat, în special cele în privința cărora au fost identificate suspiciuni rezonabile de utilizare a alocațiilor contrar destinației speciale, au fost atenționate să respecte prevederile Legii privind partidele politice ce țin de utilizarea a 20% din valoarea alocațiilor anuale de la bugetul de stat în scopul promovării și încurajării participării femeilor în procesele politic și electoral și 10% pentru promovarea și încurajarea participării tinerilor în procesele politic și electoral.

Primarul Ion Ceban a invitat conducerea țării „la o dezbatere publică”. Potrivit edilului, în cadrul acesteia se va pune în discuție „bugetul municipal, bugetul de stat și alte subiecte ce îi interesează pe cetățeni”. Invitația vine la o zi după ce, pe 27 mai, consilierii municipali nu au reușit să ajungă la un acord pentru a aproba proiectul bugetului capitalei în prima lectură. În reacție, fracțiunea PAS din Consiliul Municipal a declarat că Ion Ceban, „în loc să se ocupe de problemele Chișinăului, se dă zi de zi în spectacol”. Fracțiunea a subliniat că „Ceban trebuie să discute bugetul municipal în cadrul CMC”. La apelul edilului a reacționat și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a declarat că „acestei invitații nu i se va da curs” și a adăugat că „soluția pentru bugetul Chișinăului se află în mâinile consilierilor locali”.

„Lansez o invitație către cei din PAS care dau indicații la cei mai mărunței din PAS, președintelui parlamentului, premierului, președintelui de țară, pentru a dezbate public bugetul municipal, bugetul de stat și alte subiecte ce îi interesează pe cetățeni. Pot alege ei televiziunea, moderatorii și măcar pot veni toți împreună cu fracțiunile lor, municipală și parlamentară și susținătorii lor. Eu voi fi singur și sunt gata să răspund la orice întrebare”, a comunicat Ion Ceban.

În reacție, fracțiunea PAS din CMC a menționat că „primarul caută intens atenție”. „În loc să se ocupe de problemele Chișinăului, așa cum a promis oamenilor, el se dă zi de zi în spectacol. Ceban trebuie să discute bugetul municipal în CMC, să vorbească cu oamenii prin curți, cu șoferii despre ambuteiaje, cu locuitorii despre transportul public și multe alte probleme ale orașului. Chișinăul e unica localitate din țară fără buget aprobat. Peste 100 de milioane de lei de la bugetul de stat destinate modernizării cantinelor școlare stau în continuare pe conturile Ministerului Finanțelor, pentru că primăria nu le-a acceptat. Ceban, mergi la lucru și administrează Chișinăul”, au comunicat reprezentanții fracțiunii.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că „acestei invitații nu i se va da curs”. „Cu siguranță colegii din CMC sunt mai indicați să comenteze acest subiect. Având în vedere că primarul general Ceban lasă Primăria fără un buget denotă faptul că soluția se găsește exact la acei oameni care au oferit încrederea prin votul lor consilierilor municipali. În loc să facă aceste show-uri, live-uri, transmisiuni, ne pricepem cu toții la ele, ar fi bine să se așeze la masa de discuții cu acești consilieri care vin cu propuneri concrete. (…) Acestei invitații nu i se va da curs. Soluția pentru bugetul aprobat este în mâinele consilierilor locali și ar fi bine ca și executivul local să se așeze și să discute cu acești oameni cărora cetățenii le-au încredințat votul lor”, a comunicat Vodă în timpul unor declarații de presă.

***

Menționăm, Chișinăul rămâne în continuare fără un buget aprobat pentru anul 2025. La ședința din 27 mai, consilierii municipali nu au reușit să se pună de acord și să aprobe proiectul bugetului în prima lectură. Consilierii PSRM și cei de la PAS s-au abținut de la vot.

Președinta fracțiunii PAS, Zinaida Popa, a declarat că partidul este dispus să voteze proiectul bugetului doar dacă va primi o confirmare că bugetul va include finanțare pentru propunerile înaintate de PAS. Și președintele fracțiunii PSRM, Adrian Lebedinschi, a spus că administrația nu ia în considerare propunerile socialiștilor. Consilierul din partea „Mișcării Naționale Alternative” (MAN), Grigore Bejenaru, și-a acuzat colegii de populism. Iar primarul Ion Ceban a spus că PAS și PSRM ar face „front comun în detrimentul cetățenilor municipiului Chișinău”.

Programul EcoVoucher continuă să ofere ajutor pentru mii de familii din Republica Moldova pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi cu aparate eficiente energetic și să reducă din cheltuielile la electricitate. În perioada 26 mai – 15 iunie, se desfășoară o nouă sesiune a programului, în cadrul căreia au fost distribuite 6.578 de vouchere pentru achiziționarea de frigidere și mașini de spălat rufe eficiente energetic. 

EcoVoucher nu este o promoție și nici un credit. Este o inițiativă guvernamentală, susținută de Uniunea Europeană și finanțată în ediția curentă de Norvegia, care și-a demonstrat deja eficiența. Sprijinul oferit prin EcoVoucher are un impact tot mai vizibil: doar în anul 2025, peste 10.600 de gospodării au făcut deja un pas important spre eficiența energetică în propria locuință. De la începutul programului, mai mult de 25.000 de familii au reușit să-și înlocuiască aparatele vechi, cu efect direct asupra consumului de energie și a costurilor lunare la factura de electricitate. Oamenii percep rezultatele, află istorii reale și participă activ atunci când primesc un EcoVoucher.  

Ce oferă programul?

Voucherul cu valoare de 6.000 de lei acoperă până la 70% din costul unui frigider sau a unei mașini de spălat rufe. Acesta poate fi utilizat doar la achiziția tehnicii care îndeplinește anumite criterii de eficiență energetică.

Ce poate fi achiziționat cu voucherul:

  • Frigider,  inclusiv cu congelator integrat din clasa A, B, C sau D
  • Mașină de spălat rufe exclusiv din clasa A

O condiție a programului este contribuția proprie a beneficiarului și transmiterea pentru reciclare a unui electrocasnic vechi de același tip, care este preluată gratuit de către magazine.

Cine beneficiază de voucher și cum poate verifica disponibilitatea acestuia?

Programul funcționează fără depunerea cererilor individuale. Voucherele sunt distribuite automat beneficiarilor care corespund criteriilor de eligibilitate, pe baza datelor furnizate de către gospodării pe platforma compensatii.gov.md.
Prioritate în acordarea voucherelor au familiile cu mulți copii și familiile cu persoane vârstnice de peste 63 de ani.

Notificarea este expediată prin SMS de la GOV1.MD sau prin e-mail. De asemenea, este disponibilă verificarea online:

Voucherul este valabil doar în perioada activă a sesiunii. Dacă nu este utilizat în acest termen, va fi anulat. După o perioadă de 6 luni, gospodăriile care continuă să îndeplinească criteriile de eligibilitate pot fi reincluse în program și pot beneficia de un nou voucher.

Unde poate fi valorificat voucherul?

Voucherul poate fi valorificat doar în magazinele partenere ale programului, în cele 8 rețele comerciale partenere, care includ peste 80 de puncte de vânzare din întreaga țară: ATehno, Bomba, Bosch Store, Enter, Hi-Tech, Maximum, Premium Store, Ultra. 

Ce este necesar pentru achiziționarea tehnicii?

  • Buletinul de identitate
  • Fotografia electrocasnicului vechi
  • Semnarea Declarației Consumatorului 
  • Procură emisă inclusiv pentru valorificarea voucherului – în cazul persoanelor care nu se află în țară sau cu mobilitate redusă.

Voucherul poate fi utilizat de o persoană împuternicită în baza unei procuri notariale sau electronice înregistrate corespunzător și întocmită inclusiv pentru valorificarea voucherului.

Achiziția se finalizează cu livrarea echipamentului nou și preluarea spre reciclare a celui vechi.

De ce este cu adevărat avantajos? 

Echipamentele vechi generează costuri semnificative lunare pentru gospodării. Un frigider de 15-20 de ani consumă de 3-4 ori mai multă energie electrică decât unul modern. Același lucru se aplică și pentru mașina de spălat rufe.

Importanța înlocuirii electrocasnicelor: beneficii și economii

Contacte și informație suplimentară:

Programul Ecovoucher a fost dezvoltat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Uniunii Europene.

Această ediție a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este implementată de Centrul Național pentru Energie Durabilă în cadrul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru Moldova” (E4M). E4M este un proiect implementat de GIZ împreună cu Guvernul Republicii Moldova, finanțat de Guvernul Germaniei și cofinanțat de Uniunea Europeană, Norvegia și Danemarca. Ediția curentă a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este finanțată de Norvegia.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: