Homofobia în lege. Transnistria calcă pe urmele Rusiei în persecutarea persoanelor LGBT
Full Article 9 minutes read

Homofobia în lege. Transnistria calcă pe urmele Rusiei în persecutarea persoanelor LGBT

Transnistria intenționează să urmeze exemplul Rusiei și să interzică „propaganda LGBT”. NM, împreună cu experți și reprezentanți ai comunității LGBT, a analizat posibilele consecințe ale unui astfel de pas, dacă este posibilă interzicerea completă a mișcării LGBT pe malul stâng al Nistrului, cum ar trebui să reacționeze  persoanele LGBT care trăiesc acolo la această situație și ce poate face Chișinăul în aceste circumstanțe.

Cum trăiesc persoanele din comunitatea LGBT în Transnistria

„În Transnistria s-a manifestat întotdeauna un fel de homofobie, care însă nu era legalizată. Personal, nu cunosc situații în care să fii luat la poliție pentru asta. Chiar dacă cineva ar fi fost reținut pentru o anumită perioadă de timp, acuzații concrete nu îi puteau fi aduse ”, povestește Igor (numele schimbat).

Igor este reprezentant LGBT, care a trăit cea mai mare parte a vieții în Transnistria, iar acum șase luni a venit să studieze la Chișinău. El crede că interdicția de  propagandă a LGBT în Transnistria va legaliza homofobia.

Pe 23 ianuarie, guvernul nerecunoscutei RMN a anunțat că a elaborat un „mecanism de combatere a manipulării conștiinței de masă”. „Modificările corespunzătoare vor fi operate la Codul Contravențiilor Administrative și la alte legi de profil. Potrivit măsurilor elaborate, persoanele care promovează relațiile sexuale netradiționale, schimbarea de gen, pedofilia etc. vor fi trase la răspundere conform legii”, se arată în comunicat.

Interzicerea propagandei LGBT abia acum este introdusă, dar unele elemente ale acesteia au existat și anterior. Astfel, legea locală „Cu privire la protecția copiilor” (legea este valabilă în Transnistria) prevede că „informațiile care promovează relațiile netradiționale nu pot fi distribuite printre copii”. În baza acestei prevederi, în iulie 2023, un film Disney a fost interzis spre difuzare în Transnistria. Premiera desenului animat a avut loc cu câteva luni înainte, iar trei cinematografe în care putea fi urmărit desenul animat au fost amendate.

Angelica Frolov, coordonatorul programului Genderdoc-M, comentând intenția Tiraspolului de a interzice propaganda LGBT, a menționat că în Transnistria vizibilitatea persoanelor LGBT este deja aproape de zero. „Oamenii au frică și așa a fost întotdeauna, nu doar acum. Persoanele LGBT sunt persecutate în Transnistria. Drepturile lor sunt încălcate. Poliția poate aplica măsuri ilegale, inclusiv arestul, când află că persoana este un reprezentant al comunității LGBT. Ei pot accesa forțat informația de pe telefonul acestuia, examinează lista lui de contacte. Polițiștii folosesc anumite metode pentru a afla cine din lista de contacte este gay. Această situație se perpetuează de mult timp. Persoanele LGBT nu sunt vizibile, le este frică să fie la vedere și oamenii fug”, a spus Frolov.

Și Igor a vorbit despre teama de a dezvălui orientarea sexuală:

„Nicio persoană adecvată nu va afișa orientarea sexuală. În caz contrar, s-ar putea răspândi zvonuri – și cum să trăiești după asta în Transnistria. Aici se simte mai multă presiune din partea societății, decât din partea autorităților.”

Oleg (numele schimbat) este un reprezentant LGBT care locuiește în Transnistria. „A fost atât de rău, dar acum va fi și mai rău. Aici, oamenii îi tratează deja foarte rău chiar și pe cei care pur și simplu arată diferit, ca să nu mai vorbim despre orientarea lor sexuală, care îi provoacă la agresivitate”, spune Oleg.

Odată a fost bătut crâncen și cât pe ce să fie înjunghiat mortal. „Dacă aș înțelege de ce. Cel mai probabil din cauza zvonurilor. Încă am nasul strâmb din cauza acelui incident. Acum sunt motivat să lucrez pentru a-mi îndrepta nasul”, povestește Oleg.

El crede că odată cu introducerea interzicerii propagandei LGBT, situația se va înrăutăți. „Este rău că totul va fi făcut public. Anterior, trăiam în liniște. Iar acum vor provoca ura deschisă între oameni”, spune Oleg.

Viața persoanelor LGBT din așa-numita RMN poate fi judecată după cazul Catei Mihailova. Aceasta este o fată transgender care locuia în Transnistria. În decembrie 2023 ea s-a sinucis într-o tabără de refugiați din Olanda, după ce i s-a refuzat azilul. „Ea a preferat să moară decât să revină acasă”, a subliniat Frolov.

„Am văzut deja asta undeva”

Formularea folosită de autoritățile separatiste transnistrene este foarte asemănătoare cu cea folosită în Rusia. Autoritățile ruse au început să lupte activ cu comunitatea LGBT încă din 2013, când au adoptat o lege care interzice propaganda LGBT în rândul minorilor. În 2022, Rusia a interzis complet propaganda LGBT, iar în vara anului 2023, tranziția transgender a fost interzisă. În noiembrie 2023, Curtea Supremă din Rusia a recunoscut mișcarea LGBT drept o organizație extremistă.

Într-un comunicat de presă al așa-numitului guvern transnistrean referitor la proiectul de lege care interzice propaganda LGBT, se menționează că „cea mai vulnerabilă categorie este generația tânără”. Dar de fapt acesta prevede interzicerea completă a propagandei, și nu doar în rândul minorilor. Nu este clar ce măsuri specifice vor fi luate pentru realizarea acestei interdicții; nu există informații despre aceasta în comunicatul de presă al autorităților de la Tiraspol

Experții vorbesc și despre asemănarea situațiilor din Transnistria și Rusia. Angelica Frolov a remarcat că toate legile rusești sunt copiate în Transnistria.

„Fie din dorință proprie, fie la comandă. Orice legi împotriva drepturilor omului adoptate în Rusia sunt apoi adoptate în Transnistria”, a adăugat Frolov.

Avocatul Vadim Vieru a remarcat că „conceptul de propagandă LGBT” este un concept dezvoltat de state autoritare și totalitare care încearcă să justifice încălcarea drepturilor acestei comunități și chiar interzicerea acesteia. „Cel mai recent exemplu și sursa constantă de astfel de „perle” este Federația Rusă. Astfel de acțiuni sunt discriminatorii în sine, deoarece interzic unui grup de persoane să se autoidentifice”, a subliniat Vieru.

Angelica Frolov, la rândul său, a atras atenția asupra faptului că vorbim despre interzicerea propagandei LGBT ca orientare sexuală, adică ceva cu care o persoană se naște și nu se poate schimba sub nicio influență.

„În realitate, nu poate exista propagandă LGBT. Legea în sine este absurdă. Poți promova o idee, dar nu poți face propagandă pentru ”stângaci”, ”dreptaci” sau pentru orice altceva ce nu depinde de tine, cu care te-ai născut. Orientarea sexuală este o parte a identității tale pe care nu o poți promova și nu o poți schimba. Indiferent cât de mult ar spune că e bine să fii o persoană heterosexuală, oamenii homosexuali există și vor exista”, a subliniat Frolov.

Ce ar putea însemna această interdicție în practică?

Vadim Vieru crede că, după adoptarea legii care interzice propaganda LGBT, în Transnistria se poate întâmpla „orice”: creșterea nivelului de homofobie, persecuția persoanelor LGBT, dosare penale, violență și închisoare.

În această situație, reprezentanții LGBT se vor afla într-o poziție și mai vulnerabilă. Unul dintre instrumentele de apărare poate fi adresarea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Dar o asemenea reclamație nu poate fi depusă împotriva Transnistriei, deoarece este un stat nerecunoscut. Totodată, o astfel de cerere poate fi formulată împotriva Republicii Moldova, dacă reclamantul demonstrează că Guvernul Republicii Moldova nu a respectat normele Convenției pentru apărarea drepturilor omului, a menționat Vadim Vieru.

Potrivit activistului pentru drepturile omului din Transnistria, Stepan Popovschi, în astfel de situații Moldova este obligată să ofere mijloace de protecție legală.

„Ceea ce se întâmplă aici este responsabilitatea directă a Moldovei. […] Chiar dacă nu controlează teritoriul Transnistriei, Curtea Europeană a obligat-o să ia măsuri pozitive, inclusiv politice, diplomatice și juridice”, a spus activistul pentru drepturile omului.

El a mai adăugat că nimeni nu este protejat în Transnistria: nu doar persoanele LGBT, ci și cetățenii de rând. „În Transnistria, instanțele de judecată nu protejează. Ele sunt o extensie a organelor de drept. Dacă ați fost reținut de poliție, instanța va repeta pur și simplu formularea poliției. Dacă serviciile speciale v-au reținut, instanța va repeta concluzia lor”, a spus activistul pentru drepturile omului. Potrivit acestuia, Moldova trebuie să asigure protecția drepturilor omului pe teritoriul Transnistriei.

Biroul pentru Reintegrare a declarat pentru NM că „va analiza interzicerea propagandei LGBT în contextul problemei generale a încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”.

Între timp, Angelica Frolov a remarcat că activiștii moldoveni pentru drepturile omului nu pot face nimic și nu pot ajuta în niciun fel persoanele LGBT aflate pe malul stâng: „Acolo nu funcționează legile moldovenești și nimeni nu le respectă. Mulți activiști pentru drepturile omului au fost deja arestați acolo. Eu, de exemplu, nu voi merge acolo, pentru că înțeleg că aș putea fi încarcerată, iar țara mea nu va putea face nimic în privința aceasta”.

Frolov a adăugat că noua lege va conduce persoanele LGBT în „abisul fricii și al ororii” sau îi va forța să părăsească țara: „Acesta este probabil cel mai sigur lucru pentru ei acum”.

Poate fi interzisă mișcarea LGBT în Transnistria?

În Rusia, mișcarea LGBT nu a fost interzisă imediat, ci treptat. „Scenariile [pentru malul stâng] nu sunt optimiste. De facto, administrația pune în practică în mod tradițional legislația Federației Ruse”, a menționat Vadim Vieru.

Angelica Frolov are o părere similară: „Cine îi va reține [pe autoritățile separatiste din Transnistria]? Cine îi poate obliga să nu facă acest lucru [să interzică mișcarea LGBT, așa cum a făcut Rusia]. Pentru ei, singura autoritate este Federația Rusă, așa că ne putem aștepta la asta.”

Igor încă speră că situația se poate schimba: „Totul depinde de oameni. Dar cu actualul președinte acest lucru este imposibil [îmbunătățirea situației]. Poate un candidat demn va apărea mai târziu. Este foarte trist că asta se întâmplă în Transnistria, unde am trăit cea mai mare parte a vieții mele. Eu totuși speram că vom merge pe calea democrației.”

Oleg, între timp, nu speră la schimbări rapide.

„Nu cred că se va schimba ceva. Transnistria încearcă să copieze Rusia în toate. Și atât timp cât nu se schimbă ceva în Rusia, nici aici nu putem aștepta schimbări”, a spus tânărul.

Deși în comunicatul de presă al guvernului separatist transnistrean se afirmă că interdicția propagandei nu va discrimina în niciun fel persoanele LGBT, Oleg nu crede asta. El planifică să părăsească Transnistria cu prima ocazie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: