Ion Chicu ar fi făcut campanie electorală pentru fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, iar acum ar fi revenit ca să facă același lucru pentru președintele Igor Dodon. Declarația a fost făcută de fostul prim-ministru Maia Sandu, marți, 26 noiembrie, într-un interviu pentru Unimedia.
Maia Sandu susține că noul prim-ministru, Ion Chicu, are un singur scop: să îl ajute pe Igor Dodon să obțină un nou mandat de președinte.
„A venit, așa cum a recunoscut și el, să pregătească alegerile sau campania lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale. Deci singura lui preocupare este cum să facă astfel încât Igor Dodon să obțină al doilea mandat”, a declarat Maia Sandu..
Despre bugetul elaborat de guvernul Sandu
Maia Sandu a mai spus că executivul pe care l-a condus a lăsat un buget echilibrat. „Am îndeplinit condițiile și pentru a doua tranșă din asistența macrofinanciară și această tranșă urma să vină în decembrie. Nu știu ce va decide Uniunea Europeană, dar condițiile sunt îndeplinite, pentru că noi le-am îndeplinit. Dincolo de asta, am lăsat un buget, sau un început de buget pentru anul 2020”.
Totodată, Sandu afirmă că Ion Chicu „și-a bătut joc de bugetul de stat în 2019, aranjându-i campania lui Plahotniuc și acum a revenit, ca iarăși să își bată joc de bugetul țării, doar ca să-i facă campanie lui Igor Dodon”.
Despre finanțările din exterior
Liderul PAS susține că executivul condus de Ion Chicu ar putea rămâne fără unele surse de finanțare din exterior.
„Deci, în momentul în care guvernul României nu va mai sprijini acest guvern și noi aveam planificate 100 de milioane de euro doar de la guvernul României, bănuiesc că discuțiile cu Banca Mondială vor fi foarte dificile, după ce acest guvern a anunțat inițiative care contravin înțelegerilor cu Banca Mondială și urmează să vedem ce se va întâmpla și cu finanțarea din partea UE”, a precizat Maia Sandu.
Despre interceptările dezvăluite de Chiril Moțpan
Cu referire la presupusele interceptări, dezvăluite de deputatul blocului ACUM, Chiril Moțpan, Maia Sandu a declarat că este sigură că informația este adevărată, însă nu este clar cine anume a executat operațiunea propriu-zisă.
„Cu siguranță că au fost interceptări. E mai greu să clarificăm unde s-au făcut și de către cine. Din informațiile pe care le am eu, și iarăși, nu pot să fiu sigură 100%, cred că până la urmă a fost o combinație din oameni din instituțiile de stat, din Ministerul de Externe de exemplu, și oameni plătiți privat, cu echipamente private care au fost folosiți pentru aceste interceptări”.
Amintim că guvernul Sandu a fost demis la 12 noiembrie, în baza moțiunii de cenzură depusă de Partidul Socialiștilor și susținută și de Partidul Democrat din Moldova.