I se încalcă dreptul la viață? Avocatul poporului sesizează Procuratura Generală în cazul unei paciente grav bolnave
Full Article 2 minutes read

I se încalcă dreptul la viață? Avocatul poporului sesizează Procuratura Generală în cazul unei paciente grav bolnave

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a sesizat Procuratura Generală în cazul pacientei care suferă de o boală rară, iar unica ei șansă de a se trata este o intervenție de transplant hepatic peste hotare. Ombudsmanul solicită procurorului general să verifice acțiunile/inacțiunile unor instituții ale statului, prin prisma mai multor articole din Codul Penal, în vederea garantării pacientei a dreptului la viață și la ocrotirea sănătății.

Amintim că în data de Pe 30 ianuarie, avocatul poporului a adresat un demers prim-ministrului, ministrului sănătății, muncii și protecției sociale, președintei Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, ministrului finanțelor, directorului Companiei Naționale de Asigurări în  Medicină, cu solicitarea de a întreprinde acțiuni operative în cazul pacientei.

Având în vedere suma necesară pentru această intervenție – 125 de mii de dolari – pacienta a solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale acordarea unui ajutor financiar. În septembrie 2019, Comisia privind selectarea pacienților pentru tratament sau investigații costisitoare a decis alocarea a 15% din suma necesară intervenției, iar ulterior, după demersuri suplimentare din partea avocatului poporului, repartizarea a 30 % din costurile pentru intervenție.

Pacienta însă nu poate beneficia de aceste mijloace deoarece, potrivit prevederilor din Regulamentul Comisiei privind selectarea pacienților pentru tratamentul sau investigații costisitoare, repartizarea banilor se efectuează doar după efectuarea tratamentului, în timp ce partea belarusă condiționează cu plata în avans pentru a efectua această intervenție. Între timp, starea pacientei s-a agravat și există un pericol real pentru viața acesteia.

După 15 zile, chestiunea rămâne nerezolvată din cauza unor reglementări legislative și proceduri birocratice, iar între timp, starea de sănătate a pacientei s-a agravat și există un pericol real pentru viața acesteia, menționează ombudsmanul.

Susțineți-ne cu un like la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: