Avocatul Poporului cere intervenția autorităților în cazul unei femei care suferă de o boală rară
Full Article 2 minutes read

Avocatul Poporului cere intervenția autorităților în cazul unei femei care suferă de o boală rară

Avocatul poporului face apel către premier, dar și către alte autorități, să intervină de urgență în cazul unei paciente care suferă de o boală rară, iar singura ei șansă de a se trata este o intervenție de transplant hepatic. Într-un comunicat de presă publicat joi, 30 ianuarie, acesta precizează că, deși statul a decis să acopere 30% din cheltuielile pentru tratamentul peste hotare, banii sunt alocați doar după efectuarea acestuia. Or, partea belarusă, acolo unde urmează să se trateze pacienta, condiționează cu plata în avans pentru a efectua intervenția.

În demersul său, ombudsmanul Mihail Cotorobai menționează că intervenția nu poate fi făcută în Republica Moldova din cauza complexității patologiei, precum și a lipsei experienței chirurgicale în astfel de patologii.

Având în vedere suma necesară pentru această intervenție – 125 de mii de dolari – pacienta a solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale acordarea unui ajutor financiar. În septembrie 2019, Comisia privind selectarea pacienților pentru tratament sau investigații costisitoare a decis alocarea a 15% din suma necesară intervenției, iar ulterior, după demersuri suplimentare din partea avocatului poporului, repartizarea a 30 % din costurile pentru intervenție.

Pacienta însă nu poate beneficia de aceste mijloace deoarece, potrivit prevederilor din Regulamentul Comisiei privind selectarea pacienților pentru tratamentul sau investigații costisitoare, repartizarea banilor se efectuează doar după efectuarea tratamentului, în timp ce partea belarusă condiționează cu plata în avans pentru a efectua această intervenție. Între timp, starea pacientei s-a agravat și există un pericol real pentru viața acesteia.

Avocatul poporului face apel către MSMPS să-și revizuiască de urgență reglementările interne și să întreprindă toate măsurile necesare în vederea efectuării urgente a plăților necesare tratamentului peste hotare al pacientei.