„În sfârșit avem rezultate de identificare și de pedeapsă a acestor corupți”. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, în contextul schemei de corupție prin care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru ca informația cu privire la anumiți infractori să fie radiată și ei să nu apară bazele de date. Recean a mai spus că „Guvernul va da toate instrumentele necesare, și organelor de urmărire penală, și procuraturii, și justiției ca să identifice din timp și să pedepsească încălcările”.
tvn.md scrie că Recean a fost solicitat să comenteze cauza penală denumită generic „Interpol” dar și reținerea șefului Biroului Interpol Viorel Țentiu.
„De aceasta și este important acest efort anticorupție pe care îl promovează Guvernul și Parlamentul. De aceasta și întotdeauna efortul de reformare a justiție este unul fundamental și odată ce am adunat atâta corupție în ultimii 30 de ani, iată că în sfârșit avem niște rezultate de identificare și de pedeapsă a acestor corupți. Guvernul are toleranță zero față de corupție și va da toate instrumentele necesare, și organelor de urmărire penală, și procuraturii, și justiției ca să identifice din timp și să pedepsească încălcările. Ceea ce vreau să mai menționez aici, că detaliile tehnice le pot oferi organele de urmărire penală sau procurorii. Guvernul pe de altă parte va întreprinde toate măsurile necesare ca să ne asigurăm că nu există oportunități ca corupția să se perpetueze în sistem”, a comunicat Recean.
***
Pe 4 iunie curent, Veronica Dragalin anunța că Procuratura Anticorupție și Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța investighează o schemă de corupție prin care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a împiedica publicarea de către Interpol a așa-numitelor Notificări Roșii, care se referă la infractorii dați în căutare internațională. Sumele s-ar ridica la câteva milioane de dolari. Astfel, pe 4 iunie, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție și colegii lor din PNF, asistați de Biroul Federal de Investigații al SUA, au efectuat percheziții la doisprezece persoane, pe marginea cazului, fiind reținute patru persoane. Detalii AICI.
Pe 6 iunie, șeful Biroului Interpol Moldova Viorel Țentiu a fost adus de mascații Centrului Național Anticorupție la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a spus că lui Țentiu i se incriminează două capete de acuzare din Codul penal. „Este vorba despre corupere pasivă”, a comunicat Dragalin jurnaliștilor. Detalii AICI.
În aceeași zi, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis că șeful Biroului Interpol Moldova va sta 30 de zile în arest preventiv. Avocatul lui Viorel Țentiu a declarat că va ataca hotărârea la Curtea de Apel. Detalii AICI.
Ulterior, Procuratura Anticorupție a venit cu detalii cu privire la cauza penală denumită generic „Interpol”. Instituția a spus că cinci persoane, în total, au fost reținute pentru obstrucționarea activității Interpol. Totuși, patru dintre acestea au fost ulterior eliberate de către procuror. Cel din urmă ar fi constatat că nu există temei pentru aplicarea măsurii preventive. Totodată, Procuratura a confirmat oficial că Viorel Țentiu are calitate de învinuit în cauza penală. Detalii AICI.
Traficanți de droguri, contrabandă, crimă organizată au dat mită pentru a nu apărea în bazele de date Interpol, ca ulterior să nu fie reținuți și plasați în arest. Vladimir Plahotiuc nu se află în această listă, oferită de autoritățile franceze celor din Moldova. Precizările au fost făcute de procurorul general Ion Munteanu. Întrebat de ce nu se reușește totuși anunțarea în căutare prin Interpol a acestuia, Munteanu a spus că Moldova și Franța „sunt la a treia zi de investigații deschise în această cauză penală” și că „Procuratura Anticorupție este în plin proces de acumulare a probelor”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!