Igor Dodon, despre opțiunea de a lansa un nou partid: „Trebuie să avem o rezervă”
Full Article 3 minutes read

Igor Dodon, despre opțiunea de a lansa un nou partid: „Trebuie să avem o rezervă”

Ex-președintele Igor Dodon nu exclude că ar putea lansa un nou partid politic. Socialistul susține că „trebuie să aibă o rezervă” în cazul în care PSRM ar putea fi lichidat. Declarațiile au fost făcute pe 26 ianuarie la emisiunea „Puterea a patra” de la N4. 

Igor Dodon spune că va analiza această opțiune împreună cu colegii săi de partid.

„Eu am spus că după ce o să mă consult cu toate raioanele, o să discutăm cu colegii din PSRM și o să ne gândim împreună dacă o să fie riscul de lichidare a partidului socialiștilor. Vedeți că ei vor să lichideze partidul „ȘOR” și în argumentele, pe care le-a transmis Guvernul la Curtea Constituțională, este pomenit și PSRM. Nu în solicitare, dar în text. Dacă le reușește cu partidul „ȘOR”, eu cred că ei o să facă tot posibilul să facă la fel și cu PSRM. În acest caz, noi toți împreună trebuie să avem o rezervă”, a declarat Igor Dodon.

***

La începutul lunii septembrie, Procuratura a anunțat că Partidul „ȘOR”, ca entitate juridică, are statut de bănuit. Formațiunea este vizată într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțare ilegală şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Mai multe persoane au statut de învinuit, printre care şi deputata Marina Tauber.

În data de 26 noiembrie, după ce guvernul SUA a publicat lista persoanelor sancționate de Guvernul SUA, în care figurează inclusiv oligarhul cercetat penal în dosarul „frauda bancară” Ilan Șor, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că subiectul lichidării Partidului „ȘOR” va fi readus în discuție.

„Întrebarea aceasta urmează a fi analizată încă o dată prin prisma prevederilor care țin de nedeclararea neconstituționalității unor partide politice. Un partid politic poate fi lichidat în situația în care este demonstrată falsificarea ilegală a acestui partid printr-un proces penal soldat cu o sentință de condamnare. Eu cred că după această decizie putem să discutăm suplimentar”, a declarat anterior Litvinenco.

La rândul ei, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că decizia finală în aces sens îi aparține Parlamentului.

Guvernul Republicii Moldova a solicitat opinia Comisiei de la Veneția cu privire la sesizarea privind verificarea constituționalității acţiunilor Partidului „ȘOR”. Litvinenco a declarat că „Partidul „ȘOR”este un recidivist în sensul încălcării continue a legislației, în special a legislației cu privire la finanțarea partidelor politice”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: