Igor Grosu a fost ales în funcția de președinte al parlamentului. CV-ul acestuia
Full Article 2 minutes read

Igor Grosu a fost ales în funcția de președinte al parlamentului. CV-ul acestuia

Igor Grosu a fost ales în funcția de președinte al parlamentului. O decizie în acest sens a fost luată la ședința legislativului, astăzi, 29 iulie.

În favoarea acestei decizii au votat 64 de deputați.

Igor Grosu a ocupat funcții de conducere în organizații neguvernamentale: Amnesty International Moldova, Centrul național de asistență și informare a ONG-urilor din Moldova „CONTACT”, Asociația Pro-Democrație, Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Centrul de analiză și evaluare a reformelor.

Acesta a fost și viceministru al Educației în perioada în care instituția era condusă de Maia Sandu. În august 2015 premierul Valeriu Streleț îl eliberează din funcție, „în baza cererii de demisie”, iar câteva zile mai târziu îl numește consilier principal de stat al prim-ministrului în domeniul științei, educației, ocrotirii sănătății şi protecției sociale, funcție în care rezistă câteva luni, când este eliberat de premierul interimar Gheorghe Brega.

Ulterior, Grosu s-a alăturat Maiei Sandu, fiind unul dintre fondatorii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și devenind secretarul general al noii formațiuni.

La scrutinul parlamentar din februarie 2019, Grosu a candidat din partea Blocului electoral ACUM pe circumscripția nr. 20 – Strășeni, format de PAS și Platforma Demnitate și Adevăr, dar a fost surclasat de democratul Pavel Filip, premierul în exercițiu la acel moment. Cu toate acestea, Grosu a reușit să acceadă în parlament pe lista națională a blocului ACUM, în care a fost inclus pe poziția a patra.

După ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și a părăsit postul de lider PAS la sfârșitul anului 2020, Grosu a preluat funcția de președinte interimar al partidului.

În luna martie, președinta țării Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru. Majoritatea parlamentară de atunci nu a susținut, însă, candidatura sa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: