Igor Grosu, la Praga: „Moldova trebuie să devină membru al UE, în pofida provocărilor”
Full Article 2 minutes read

Igor Grosu, la Praga: „Moldova trebuie să devină membru al UE, în pofida provocărilor”

Republica Moldova implementează cele nouă recomandări formulate de Comisia Europeană pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și transpune legislația europeană într-un ritm accelerat. Declarația a fost făcută de speakerul Igor Grosu în cadrul reuniunii Președinților Parlamentelor a țărilor candidate la aderare la UE, care se desfășoară la Praga. Oficialul susține că printre prioritățile autorităților de la Chișinău se regăsește, în continuare, consolidarea economiei și a securității statului, securitatea energetică, precum și reforma justiției.

Prioritățile și provocările cu care se confruntă Republica Moldova în această perioadă – au fost puse în discuție, astăzi, la Praga, de speakerul Igor Grosu și șefii legislativelor statelor membre ale UE, președintele Parlamentului European și președinții parlamentelor țărilor candidate.

„În calitate de țară candidată pentru aderare la UE, ne propunem să deschidem negocierile până la finele anului curent. În acest scop, implementăm recomandările Comisiei Europene și transpunem legislația europeană într-un ritm accelerat. Suntem conștienți că acesta este un proces complex, dar suntem determinați să le îndeplinim cât mai curând posibil. (…) Republica Moldova trebuie să devină membru al UE în pofida provocărilor cu care ne confruntăm”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că președintele Parlamentului, Igor Grosu, participă la Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, găzduită de Parlamentul Cehiei în perioada 24-25 aprilie. Este pentru prima dată când Republica Moldova participă la acest eveniment în calitate de țară candidată la aderarea la UE.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: