„Îi dau lui Petrovici 30. Iese că el, Marcel și 20, și 20 și 20″. Imagini cu camera ascunsă în dosarul mitei oferită de deputata Irina Lozovan
Full Article 2 minutes read

„Îi dau lui Petrovici 30. Iese că el, Marcel și 20, și 20 și 20″. Imagini cu camera ascunsă în dosarul mitei oferită de deputata Irina Lozovan

Procuratura Anticorupției (PA) a publicat pe 3 noiembrie o înregistrare audiovizuală în care deputata Irina Lozovan, membră a Partidului „Renaștere”, și soțui acesteia, Pavel Gîrleanu – ambii cercetați penal – discută despre acordarea de mită. Precizăm că Gîrleanu este cercetat penal pentru că ar fi încercat să-l mituiască primarul de Ocnița cu 30 000 pentru a părăsi Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și să adere la Partidul „Renaștere”.

În imaginile publicat de PA, Lozovan și Gîrleanu discută despre cui să dea bani și cât de mulți.

„Putem aduce prima parte astăzi. Vom aduce partea a doua în timp ce Petrovici face declarațiile”, zice Lozovan în videoclip.

Iar soțul acesteia, care stă lâgă ea, spune: „Despre asta și vorbesc. Îi dau lui Petrovici 30. Iese că sunt el, Marcel și 20, și 20, și 20”.

Următorul cadru al videoclipului arată un bărbat, care numără un teanc de bancnote de 100 de dolari.

Amintim că Pavel Gîrleanu este cercetat penal pentru că ar fi încercat să-l mituiască cu 30 000 dolari pe primarul de Ocnița Victor Artamanciuc pentru ca acesta să părăsească PSRM și să adere la „Renaștere” – formațiune a cărei membru este Lozovan și care este afiliată oligarhului fugar Ilan Șor. Din 4 august, Gîrleanu se află în arest preventiv.

Ulterior, deputații independenți Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan – membri ai Partidului „Renaștere” – au fost reținuți pe 21 septembrie, fiind învinuiți de finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Din 23 septembrie, Alexandr Nesterovschi se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13, iar colega sa, Irina Lozovan – în arest la domiciliu.

În context, precizăm că Nesterovschi a fost înregistrat în calitate de candidat al Partidului „Renaștere” la funcția de primar al municipiului Bălți. În același timp, Lozovan a fost înregistrată în calitate de candidat al „Renașterii” la funcția de primar al orașului Ocnița.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: