Anunțul reprezentanților Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate cu privire la plățile unice care vor fi acordate unor categorii de cetățeni au provocat un val de reacții negative din partea opoziției. În timp ce unii acuză PAS că ar oferi „pomeni electorale” în contextul alegerile parlamentare din această toamnă, alții au reproșat formațiunii politice că nu au obținut rezultate suficient de bune în timpul mandatului de guvernare pentru ca ajutoarele sociale să nu mai fie necesare. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor.
Alexandr Slusari, membru al Consiliului de administrație al Energocom, a menționat că plățile unice anunțate au caracter electoral și că vede asemănări în această inițiativă cu cele din perioada guvernării democraților.
„Îmi amintesc perioada electorală 2018-2019, când eram împreună cu PAS în cadrul blocului ACUM.
Atunci, când Plahotniuc, ignorând Guvernul, direct din oficiul Partidului Democrat anunța alocarea indemnizațiilor unice și lansarea diferitor programe de gen щебёнка-1 și щебёнка-2, noi ne revoltam. Emiteam declarații despre caracterul populist și electoral al acțiunilor unui mafiot. Veneam cu argumente plauzibile că aceste măsuri unice nu au fundamentul economic. Constatam că guvernarea într-un stat capturat încearcă cu pomene pur electorale să substituie lipsa reformelor interne timp de 4 ani.
Azi, când a ieșit duetul șefului partidului de guvernare cu ministru Protecției Sociale, am văzut multe similitudini cu perioada lui Plahotniuc. Același populism cras în ultimele luni în ajunul alegerilor. Multe reforme eșuate în perioada de guvernare PAS, care urmează să fie acoperite cu praf electoral în ochii alegătorilor. Aceeași economie disfuncțională”, a spus Alexandr Slusari.
Cu un mesaj asemănător a venit și președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
„PAS îl copiază pe Plahotniuc, inclusiv la „pomene electorale”, dar le vopsește în „fapte bune” (…) Ajutoarele oferite unor categorii de persoane NU sunt o problemă în sine. Este normal ca statul să ajute. Dar nu doar din Paște în Paște, nu doar când vin alegerile! Asta nu mai e ajutor social – e campanie electorală mascată pe banii tuturor moldovenilor. PAS împrumută bani din afară, împarte pomeni și apoi pune povara pe spatele cetățenilor care trebuie să-i întoarcă. Eu tot ajut oamenii – dar o fac din banii mei, nu din bugetul statului, adică nu din buzunarul poporului”, a declarat politicianul.
Partidul Social Democrat European a transmis că susține practica acordării de ajutoare sociale, subliniind însă că PAS ar folosi-o în scopuri electorale – lucru cu care nu este de acord.
„În al patrulea an de guvernare, PAS se laudă că a decis, în premieră, să ofere ajutoare de Paște familiilor cu copii mici și persoanelor cu dizabilități. Coincidență sau ba, această premieră are loc cu cinci luni înainte de alegeri, ceea ce seamănă leit cu o acțiune eminamente electorală și încă finanțată din banii acordați de Uniunea Europeană. Partidul Social Democrat European susține și încurajează orice ajutor social, menit să sprijine păturile defavorizate, doar că aceste acțiuni trebuie să fie sincere și constante și să nu fie folosite în scopuri politice, așa cum se întâmplă în cazul PAS. (…)
În același timp, vedem iată că banii europeni sunt utilizați în scopuri clar electorale, fapt care stârnește îngrijorări, întrucât asistența financiară din partea UE ar trebui utilizată pentru proiecte de dezvoltare și investiții strategice, menite să consolideze instituțiile și economia, dar nu pentru PR politic, așa cum face PAS. Ajutoarele pentru populație trebuie făcute din Fondul Social, planificate din timp și aprobate conform procedurilor legale, nu prin improvizații juridice dictate de interesul politic”, a scris formațiunea.
Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din cadrul Primăriei Chișinău și membru al Mișcării Alternative Naționale – conduse de edilul capitalei, Ion Ceban, a reproșat formațiunii de guvernare că nu a obținut rezultate destul de bune pentru a nu fi necesare ajutoarele sociale.
„Primăria municipiului Chișinău, anual, ajută oamenii cu suport monetar. Sunt diferite categorii de oameni care beneficiază. (…) Anual, de acest ajutor material se bucură în jur de peste 21 000 de persoane. Și nu ies nici eu, nu iese nici primarul general triumfător la tribună pentru a striga în gura mare că noi oferim ajutor. (…) Stimați guvernanți, trebuie să vă fie rușine că după 4 ani de putere absolută nu va ajuns capul să faceți nimic ca să nu fie nevoie să oferim ajutoare bănești pentru familiile din R. Moldova. În 4 ani nu va ajuns capul să negociați un preț bun pentru resursele energetice, în 4 ani nu va ajuns capul să creați o politică bugetar-fiscală favorabilă investițiilor pentru a crește numărul locurilor de muncă, pentru a avea mai mulți bani la buget, care pot fi utilizați pentru programe educaționale, pentru programe sociale. În 4 ani nu va ajuns capul să creșteți economia R. Moldova”, a transmis Bolocan.
Iar Ion Chicu, lider PDCM și fost prim-ministru, a spus: „Haideți să nu fim mizerii ca ei – haideți să salutăm alocarea ajutorului de Paște celor mai nevoiași. Măcar atâta lucru bun au făcut în patru ani”.
Amintim că, în cadrul unei conferințe de presă din 23 aprilie, Igor Grosu, președintele Parlamentului și lider PAS, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, despre „un ajutor de Paște pentru familii”. Aceștia au precizat că toate familiile din Republica Moldova cu copii de până la 5 ani vor primi o plată unică de 1 500 lei. De asemenea, familiile cu copii cu dizabilități și cele care au în grijă adulți cu dizabilități vor primi câte 5 000 de lei. Ajutoarele financiare vor fi disponibile începând cu data de 2 mai, urmând a fi acordate prin transfer pe card sau la oficiile poștele, fără a fi nevoie de depunerea vreunei cereri.
Banii pentru ajutoarele sociale sunt prevăzuți în Bugetul +Plus – un pachet financiar pentru investiții și creștere economică, care a fost adoptat recent. Potrivit lui Grosu, resursele pentru plățile unice au fost alocate din surse interne și sprijinul UE de 1,9 miliarde de euro.
De menționat că, în timpul conferinței, Igor Grosu a respins o remarcă referitor la faptul că ajutoarele sociale respective ar putea fi percepute drept „pomană electorală” în contextul alegerilor parlamentare din 28 septembrie, menționând că „noi de 3 ani suntem în ani electorali”.