Plăți unice de 1500 și 5000 de lei pentru 230 000 de familii din Moldova. Grosu neagă că ar fi „pomeni electorale”

Începând cu 2 mai, toate familiile din Republica Moldova cu copii de până la 5 ani vor primi câte 1500 de lei, inclusiv cele aflate în diaspora. Familiile cu copii cu dizabilități vor primi câte 5000 de lei. Tot câte 5000 de lei vor primi și familiile care au în grijă adulți cu dizabilități severe. Acest „ajutor de Paște” face parte din programul „Bugetul +Plus”. Banii vor fi oferiți prin trei modalități. Informațiile au fost comunicate, pe 23 aprilie – în timpul unor declarații de presă, de președintele Parlamentului Igor Grosu, tot el – lider al Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) și ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu. La observația unui jurnalist, potrivit căreia, fiind an electoral, acest ajutor ar putea fi perceput drept „pomană electorală”, Grosu a declarat că „noi de 3 ani suntem în ani electorali”.

În timpul unei conferințe de presă, Grosu a precizat că ajutor de Paște pentru familii face parte din programul „Bugetul +Plus”, aprobat de Parlament în a doua lectură.

„Noi am constatat că mai puțin am explicat și mai puține detalii am oferit despre acest buget. (…) Bugetul +Plus este cel mai mare pachet financiar alocat vreodată de Guvern pentru investiții și pentru creșterea economică. (…) Astăzi vom prezenta în ce constă ajutorul pentru familii – un suport în valoare de 470 milioane lei. (…) Ajutorul de Paște pentru familii va fi oferit tuturor copilașilor până la vârsta de 5 anișori, care vor primi câte 1 500 de lei, inclusiv pentru cei din diaspora. Venim, de asemenea, cu un sprijin pentru familiile care au la întreținere/îngrijesc de un adult sau un copil cu dizabilități, în aceste cazuri familiile vor primi un ajutor de 5 mii de lei”, a comunicat Grosu.

Buzu a spus că suportul în valoare de 470 milioane lei va ajunge la 230 de mii de familii.

„Vom oferi tuturor familiilor din Republica Moldova, care au copii de până la vârsta de 5 ani, o plată unică de 1 500 de lei. Aici vor beneficia aproximativ 200 de mii de familii, inclusiv familiile noastre dragi din diaspora. Toate familiile din Republica Moldova care au la întreținere copii cu dizabilități, indiferent de tipul de dizabilitate, vor beneficia de un suport unic de 5 000 de lei, aici avem aproximativ 11 500 de familii. (…) De asemenea, toate familiile care au la întreținere un adult cu dizabilități severe vor beneficia de un suport unic de 5 000 de lei, aici avem aproximativ 20 de mii de familii”, a menționat Buzu.

Banii vor fi oferiți prin trei modalități

Potrivit lui Buzu, beneficiarii nu trebuie să depună solicitări sau să colecteze documente.

„Noi am identificat aceste familii. (…) Plățile vor fi disponibile începând cu ziua de 2 mai. (…) Beneficiarii vor primi această plată prin intermediul a trei modalități. Acei beneficiari care deja utilizează un card social, în baza căruia beneficiază de alocație/indemnizație, vor primi această plată pe acest card. Dacă avem familii care nu au card social, Guvernul va identifica cardul activ pentru fiecare din aceste familii și ei vor primi plata pe card automat începând cu ziua de 2 mai. (…) A treia modalitate – la poștă. (…) Cetățenii care se află în diasporă și care urmează să beneficieze de această plată… noi vom identifica un card activ dacă îl au în Republica Moldova – fie că este social, fie un card simplu bancar. Dacă acest lucru nu va fi posibil, plata va fi disponibilă la poștă până la sfârșitul acestui an. Dacă până la sfârșitul anului, acei beneficiari din diaspora nu au posibilitatea să vină în Republica Moldova pot să perfecteze o procură la consulat, în baza căreia un alt membru al familiei poate să vină la oficiul poștal să beneficie de acest suport”, a explicat Buzu.

Toți beneficiarii, care vor primi suportul pe card, vor primi un sms de la bancă prin care vor fi anunțați că banii le-au ajuns pe cont.

„Banii aceștia – o parte sunt resursele noastre interne, o parte sunt din cei 1,9 miliarde euro”, a comunicat Grosu.

La observația unui jurnalist, potrivit căreia – fiind în an electoral – există riscul ca acest ajutor să fie perceput drept o „pomană electorală”, Igor Grosu a reacționat: „Noi de 3 ani suntem în ani electorali. Dacă am merge pe logica asta înseamnă că nu am trebui să oferim nimic și să nu facem nimic până se termină ciclul electoral”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: