Ilegalitățile în construcție – la un pas de a fi sancționate mai dur. Proiectul de lege PAS a trecut de prima lectură
Full Article 2 minutes read

Ilegalitățile în construcție – la un pas de a fi sancționate mai dur. Proiectul de lege PAS a trecut de prima lectură

Persoanele fizice sau juridice care vor admite încălcarea normelor în construcții vor fi sancționate mai dur. Un proiect de lege care prevede completarea Codului penal a fost votat în prima lectură de 54 de deputați.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) cu scopul de a combate executarea lucrărilor de construcție în lipsa sau cu încălcarea actelor permisive, a normativelor în construcție sau a legislației. De menționat că, în prezent, pentru anumite acțiuni sau inacțiuni ilegale în domeniul construcției nu sunt prevăzute sancțiuni contravenționale sau penale. Printre ele figurează depășirea regimului de înălțime, încălcarea aliniamentului stradal, depășirea indicilor de densitate normată a populației sau diminuarea distanței normative dintre construcții.

Respectiv, autorii inițiativei legislative propun introducerea unor prevederi noi în Codul penal, care presupun sancționarea încălcărilor în domeniul construcțiilor cu cinci sau mai multe nivele. Totodată, vor fi sancționate persoanele fizice sau juridice care vor admite încălcări atât la etapa de proiectare sau autorizare, cât și la etapa de construcție sau dare în exploatare. Astfel, persoanele fizice vor risca amendă de până la 67 500 de lei sau închisoare de până la cinci ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 550 000 de lei, cu sau fără privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Modificările legislative vor fi propuse spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: