NewsMaker

(VIDEO) „Imediat cum vor fi înregistrate progrese pozitive”. Lavrov și Popescu, despre o eventuală întrevedere dintre Sandu și Putin

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că întâlnirea dintre președintele Republicii Moldova Maia Sandu și președintele Federației Ruse Vladimir Putin va avea loc de îndată ce „se va înregistra un progres pozitiv consistent și va exista un acord între liderii celor două state”. Lavrov s-a expus pe marginea acestui subiect pe 17 noiembrie, la o conferință de presă comună cu ministrul moldovean al Afacerilor și Integrării Europene Nicu Popescu, desfășurată la Moscova.

„Acum, relațiile noastre capătă un caracter regulat și stabil după alegerile din Moldova. Stabilim contacte între instituții, comisiile interguvernamentale ale țărilor noastre. Cred că de îndată ce se acumulează un un progres pozitiv consistent și liderii noștri sunt de acord cu asta, se vor vedea cu siguranță”, a spus Lavrov, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor, dacă va avea loc o întâlnire între Sandu și Putin.

La rândul său, Nicu Popescu a remarcat că se lucrează acum la agenda relaţiilor bilaterale. „Când există o dinamică concretă pentru o întrevedere care nu este la cel mai înalt nivel, suntem întotdeauna deschiși la o astfel de întâlnire”, a menționat șeful MAEIE din Republica Moldova.

De menționat că anterior, președintele Maia Sandu a spus că „o singură întâlnire nu va rezolva toate problemele”.

„Susținem dialogul la diferite niveluri și la diferite niveluri trebuie să obținem acorduri cu privire la diferite probleme de pe agenda noastră. Și aceasta va deveni o platformă pentru a conveni mai târziu asupra unei reuniuni la nivel înalt”, a spus Sandu.

La rândul său, premierul Natalia Gavrilița și-a exprimat anterior speranța că întâlnirea dintre Popescu și Lavrov va fi un pas important pentru a pregăti o întâlnire la un nivel superior.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: