„Imediat după alegeri, parlamentul și guvernul trebuie să ia măsuri total diferite”. Maia Sandu a numit „cea mai importantă lecție”
Full Article 4 minutes read

„Imediat după alegeri, parlamentul și guvernul trebuie să ia măsuri total diferite”. Maia Sandu a numit „cea mai importantă lecție”

Președinta Maia Sandu, candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate la scrutinul prezidențial, a declarat că „cea mai importantă lecție este că nu poți să faci reforma justiției cu „mănuși albe””. Ea a adăugat că bunele practici internaționale în materie de reforma justiției s-au dovedit insuficiente. „Deci imediat după aceste alegeri, Parlamentul și Guvernul trebuie să ia măsuri total diferite de ce s-a făcut până acum”, a comunicat Sandu într-un interviu. 

Într-un interviu acordat vloggerului Dorin Galben, Maia Sandu a declarat că „bunele practici internaționale în materie de reforma justiției s-au dovedit ineficiente pentru cazul Moldovei”.

„Cea mai importantă lecție, dacă mă întrebați, este că nu poți să faci reforma justiției cu „mănuși albe”, așa cum spun cetățenii, i-am auzit că trebuia de acționat mult mai dur. Și asta vom face, asta trebuie să facă Parlamentul și Guvernul imediat după ce se încheie acest scrutin electoral. Bunele practici internaționale în materie de reforma justiției s-au dovedit insuficiente, ineficiente pentru cazul Moldovei, unde această corupție a pătruns prea adânc. Și acești oameni din sistem, după paravanul independenței justiției, iată au ajuns să trădeze țara, să pună în pericol viitorul acestei țări. Așa nu se mai poate. Deci imediat după aceste alegeri, Parlamentul și Guvernul trebuie să ia măsuri total diferite de ce s-a făcut până acum”, a comunicat Maia Sandu.

„Nu trebuie să încălcăm legea, asta nu este o cale, dar legea trebuie să fie făcută altfel și trebuie folosite metode extraordinare. Suntem într-o situație excepțională, cu riscuri la adresa securității statului, la adresa democrației noastre, când oameni care au mulți bani vin și cumpără decizia poporului suveran al Republicii Moldova. Deci suntem într-o situație excepțională. În campania electorală, instituțiile trebuie să-i sancționeze, să-i identifice pe toți cei care sunt implicați în aceste scheme, dar după ce se încheie această campanie Parlamentul și Guvernul trebuie și știu că vor veni cu măsuri excepționale pe potriva situației în care suntem”, a conchis Maia Sandu.

***

Pe 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu au obținut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM. Turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie. Tot pe 20 octombrie s-a desfășurat referendumul pentru viitorul direcției politice a țării. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și-au exprimat votul în favoarea modificării Constituției. Pentru opțiunea „DA” au votat 751.235 de cetățeni, echivalentul a 50,46%, în timp ce 737.639 de persoane au ales opțiunea „NU”, reprezentând 49,54%.

Urmare a scrutinului din 20 octombrie, după miezul nopții, Maia Sandu a ieșit la declarații în fața jurnaliștilor. Ea a spus că Republica Moldova s-a confruntat pe 20 octombrie și în ultimele luni „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. „Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a comunicat Sandu. Detalii AICI.

Ulterior, pe 24 octombrie, Maia Sandu a declarat că a fost informată de către instituțiile statului despre existența unei rețele imense de cumpărare de voturi. „Am fost întrebați dacă e cazul să nu recunoaștem aceste alegeri și să organizăm alegeri repetate”, a comunicat Sandu. Tot ea a adăugat că procesul electoral nu trebuie oprit și a cerut instituțiilor statului să facă publice probele despre fraudă și să-i sancționeze pe cei care se fac vinovați. Sandu s-a referit și la justiția din Moldova, menționând că aceasta „s-a opus în acești ani oricărei curățări și a eșuat să ducă la bun sfârșit dosarele de corupție mari”. „Dacă justiția nu se trezește în ultimul ceas și închide ochii la vânzarea țării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol”, a declarat Maia Sandu. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: