eroiprintrenoi.ro

În 100 de centre din Moldova în care învață copii cu nevoi speciale au ajuns laptopuri, cărți audio și softuri educaționale

Centrele de Resurse pentru Educația Incluzivă din 100 de instituții de învățământ general din țară au fost dotate cu materiale de predare-învățare și echipament specializat pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și/sau dizabilități. În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, bunurile au fost transmise cu drept de proprietate administrațiilor raionale și municipale. Anterior acestea fuseseră repartizate consiliilor raionale și municipale cu drept de folosință.

Loturile distribuite includ echipament IT (laptopuri, imprimante, proiectoare); cărți audio; tastaturi adaptate pentru copiii cu deficiențe de văz; softuri educaționale pentru dezvoltarea limbajului și abilităților de scris-citit; cuvinte și coduri magnetice pentru alcătuirea cuvintelor, propozițiilor; pixuri „vorbitoare” etc.).

Echipamentele și materialele au fost achiziționate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, fiind distribuite în primăvara anului 2021. De serviciile celor 100 de centre beneficiază peste 1700 de copii cu deficiențe senzoriale, dificultăți de învățare, dislexie, autism, Sindrom Down, deficiențe fizice, de comunicare și alte cerințe educaționale speciale.

Achiziția a fost realizată de Ministerul Educației și Cercetării, cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, valoarea totală acesteia fiind de circa 19 mln. de lei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: