În 2021, moldovenii au ridicat salarii medii în valoare de aproape 9 mii lei. În ce domenii se câștigă cei mai mulți bani
Full Article 2 minutes read

În 2021, moldovenii au ridicat salarii medii în valoare de aproape 9 mii lei. În ce domenii se câștigă cei mai mulți bani

Salarial mediu lunar nominal brut al unui salariat a constituit, în 2021, aproape 9 mii lei, fiind în creștere cu puțin peste 13 la sută sau cu aproape 1040 lei față de anul 2020. Câștigul salarial mediu lunar nominal net a fost de puțin peste 7600 lei, cu peste 15 la sută mai mult față de anul precedent. Datele statistice au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Potrivit BNS, pe parcursul anului trecut s-a înregistrat o creștere a numărului salariaților angajați oficial în Republica Moldova. BNS raportează că, la 31 decembrie 2021, numărul acestora a constituit 739,6 mii de persoane, cu peste o mie mai mult decât în 2020.

În 2021, cei mai mulți bani au câștigat angajații din informații și comunicații, activități financiare și de asigurări sau cei care lucrează în domeniul producției și furnizării energiei electrice și termice, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în activitățile de cazare și alimentație publică, agricultură, silvicultură și pescuit sau artă, activități de recreere și de agrement.

BNS anunță că comparativ cu anul 2020, în 2021 au fost înregistrate creșteri ale câștigului salarial mediu în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în sănătate și asistență socială – cu 28,2%; informații și comunicații – cu 24,4% sau în activități financiare și de asigurări, unde salariul a crescut în mediu cu 15,6%.

În sectorul bugetar câștigul salarial mediu lunar în anul 2021 a constituit 7828,6 lei, în sectorul real – 9360,3 lei (cu 19,6% mai mult decât în sectorul bugetar).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: