În 2021, moldovenii au ridicat salarii medii în valoare de aproape 9 mii lei. În ce domenii se câștigă cei mai mulți bani
Full Article 2 minutes read

În 2021, moldovenii au ridicat salarii medii în valoare de aproape 9 mii lei. În ce domenii se câștigă cei mai mulți bani

Salarial mediu lunar nominal brut al unui salariat a constituit, în 2021, aproape 9 mii lei, fiind în creștere cu puțin peste 13 la sută sau cu aproape 1040 lei față de anul 2020. Câștigul salarial mediu lunar nominal net a fost de puțin peste 7600 lei, cu peste 15 la sută mai mult față de anul precedent. Datele statistice au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Potrivit BNS, pe parcursul anului trecut s-a înregistrat o creștere a numărului salariaților angajați oficial în Republica Moldova. BNS raportează că, la 31 decembrie 2021, numărul acestora a constituit 739,6 mii de persoane, cu peste o mie mai mult decât în 2020.

În 2021, cei mai mulți bani au câștigat angajații din informații și comunicații, activități financiare și de asigurări sau cei care lucrează în domeniul producției și furnizării energiei electrice și termice, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în activitățile de cazare și alimentație publică, agricultură, silvicultură și pescuit sau artă, activități de recreere și de agrement.

BNS anunță că comparativ cu anul 2020, în 2021 au fost înregistrate creșteri ale câștigului salarial mediu în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în sănătate și asistență socială – cu 28,2%; informații și comunicații – cu 24,4% sau în activități financiare și de asigurări, unde salariul a crescut în mediu cu 15,6%.

În sectorul bugetar câștigul salarial mediu lunar în anul 2021 a constituit 7828,6 lei, în sectorul real – 9360,3 lei (cu 19,6% mai mult decât în sectorul bugetar).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: