În capitală va fi ridicat un muzeu în memoria lui Grigore Vieru. Schița proiectului, dezbătută public
Full Article 2 minutes read

În capitală va fi ridicat un muzeu în memoria lui Grigore Vieru. Schița proiectului, dezbătută public

Primarul capitalei a publicat schița de proiect privind construcția muzeului „Grigore Vieru”. În muzeu vor fi expuse lucrurile poetului, va fi reprodus biroul poetului și salonul. Totodată, în incinta muzeului, ar putea fi construită o sală de expoziții, care va găzdui evenimente culturale.

Potrivit primarului capitalei Ion Ceban, schița de proiect privind restaurarea muzeului va fi supusă dezbaterilor publice, pentru consultarea opiniei societății civile și a experților.

„Proiectul urmează a fi implementat cu sprijinul oferit de partenerii din România, dar în acest sens avem mai multe discuții”, a precizat Ceban.

Clădirea care va găzdui muzeu este amplasată la intersecția str. Alexei Mateevici și str. Mihai Eminescu și constituie un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în 1995 în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău.

Grigore Vieru este un poet român din Republica Moldova, care a decedat, în 2009, la vârsta de 73 de ani, în urma unui grav accident rutier. Poetul ne-a lăsat moștenire mai multe volume de versuri, povestiri și cântece, dar și Abecedarul (editura „Lumina”), realizat în colaborare cu scriitorul Spriridon Vangheli.

Câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor. De asemenea, o stradă din Buzău îi poartă numele.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: