Prima școală din cadrul rezervației „Orheiul Vechi” – transformată în muzeu
Full Article 2 minutes read

Prima școală din cadrul rezervației „Orheiul Vechi” – transformată în muzeu

Prima școală din arealul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” din satul Morovaia a fost restaurată și transformată în muzeu. Muzeul, denumit „Prima școală din arealul rezervației”, a fost inaugurat în data de 5 octombrie, când a fost marcată Ziua Profesorului. 

La evenimentul de inaugurare a muzeului „Prima școală din arealul rezervației” au venit localnici, oaspeți, dar au fost invitați și profesori în etate, care s-au retras din activitate. 

Atmosfera a fost întreținută de piese folclorice, dar și de fanfara „Hasnaș” din Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, condusă de dirijorul Arhirii Andrei. În context, a avut loc și o lecție demonstrativă „România din perioada interbelică”.

Prima școală din cadrul rezervației „Orheiul Vechi” - transformată în muzeu

Facebook/Ministerul Culturii al Republicii Moldova

Prima școală din cadrul rezervației „Orheiul Vechi” - transformată în muzeu

Facebook/Ministerul Culturii al Republicii Moldova

Lucrările de restaurare ale muzeului „Prima școală din arealul rezervației” au fost realizate prin intermediul proiectului transfrontalier România-Republica Moldova „Istorie și muzică – valori ce ne reunesc”.

Precizăm că școala din satul Morovaia a fost inițial o gospodărie a unui boier din zonă, datând încă din 1903. Ulterior boierul a decis să transforme locuința într-o școală pentru copiii din localitățile din zonă. În anii ocupației sovietice școala a fost închisă, fiind redeschisă în 1947, dar acolo predând alți profesori, pentru că proprietarii au fost deportați. Școala a fost activă până la mijlocul anilor 50, apoi a fost definitiv închisă. Vechii proprietari reveniți în țară au vândut locuința rezervației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: