Șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, susține că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău de astăzi, 27 octombrie, unde au fost propuse noi ajustări de tarif.
Mai exact, Irina Gutnic informează că în cadrul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” situația financiară este una precară, întrucât tarifele achitate de consumatori nu acoperă costurile operaționale.
„Vreau să vă informez că starea de urgență nu este doar pe plan energetic, dar și în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare. În luna noiembrie există un risc sporit ca să fie sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a locuitorilor municipiului Chișinău și a suburbiilor pe care le deservește operatorul Apă-Canal Chișinău. Situația financiară precară, în care se află astăzi Apă-Canal Chișinău, este rezultatul unui tarif care nici pe departe nu acoperă costurile operaționale și obligațiunile operatorului”, a informat Irina Gutnic.
Potrivit lui Gutnic, declinul financiar al întreprinderii a început încă din anul 2015.
„De ce anume în 2015? Deoarece anume în acest an a început a fi resimțit impactul unui împrumut contractat de către Apă-Canal Chișinău de la Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare și de la Banca Europeană de Investiții în niște condiții, care sunt irealizabile. În 2013 au fost încheiate două acorduri de împrumut cu cele două bănci, fiecare în valoare de 24 milioane de euro. Condițiile impuse de către bănci nu puteau fi respectate din start de către Apă-Canal Chișinău, ceea ce a creat această situație financiară”, a declarat ea.
Totodată, șefa Apă-Canal susține că neîndeplinerea condițiilor impuse de către băcile contractate, a costat întreprinderea penalități în valoare de 17,5 milioane de lei. Astfel, săptămâna trecută întreprinderea era obligată să ramburseze 40 milioane de lei, iar pentru anul 2023, întreprinderea va înregistra un deficit de 700 milioane de lei.
Mai mult, Gutnic susține că de la preluarea șefii nu a achitat salariile angajaților.
„În pofida faptului că contractul colectiv, semnat între salariat și angajator, are statut de lege, eu în calitate de conducător mi-am asumat să stopez acele drepturi suplimentare. În afară de ajutorul pentru deces, pe parcursul ultimilor luni nu am acceptat achitarea nici unui drept salarial. Ieri am avut discuții cu reprezentanții Comitetului Sindical, solicitând suport și înțelegere pentru a suspenda acele drepturi salariale pe perioada situației economice precare a întreprinderii”, a informat Irina Gutnic.
Din cauza împrumuturilor pe care le are întreprinderea, regulamentul nu-i permite Consiliului Municipal Chișinău să ajusteze tarifele pentru aceste servicii. Astfel, este necesar ca proiectul în acest sens să fie votat de către Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE).
La moment, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.
În anul 2022, întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” împlinește 130 de ani de la fondare.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!