rbk.ru

În decembrie 2022, mai scump decât în noiembrie: produsele care s-au scumpit cel mai mult în Moldova 

Biroul Naţional de Statistică declară că preţurile medii de consum în luna decembrie 2022 faţă de luna noiembrie 2022 au crescut cu 0,8%. „Creșterea preţurilor medii de consum a fost determinată de majorarea prețurilor la produsele alimentare și la serviciile prestate populației cu câte 1,2%”, comunică Biroul. 

În luna decembrie 2022 faţă de noiembrie curent, din produsele alimentare, creșteri mai accentuate a prețurilor medii de consum au fost marcate la:

  • fructe – cu 4,2%;
  • zahăr – cu 2,6%;
  • lapte și produse lactate – cu 2,2%;
  • legume – cu 1,7%;
  • ouă de găină – cu 0,8%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preţ la ulei vegetal – cu 0,6%.

La mărfurile nealimentare, în luna decembrie 2022 față de noiembrie 2022 au crescut mai semnificativ prețurile medii la confecții și materiale de construcție – cu circa 0,5 %. Totodată, s-au diminuat prețurile la combustibili și carburanți – cu 4,0% (inclusiv la motorină – cu 12,4% și benzină – cu 7,6%).

Creșteri mai importante a prețurilor la serviciile prestate populației în luna decembrie 2022 faţă de luna noiembrie 2022 au fost înregistrate la serviciile comunal-locative – în medie cu 1,7%.

Potrivit Biroului, prețurile medii de consum în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 au crescut cu 30,2%, inclusiv la:

  • produse alimentare – cu 31,8%;
  • mărfuri nealimentare cu 19,9%;
  • servicii prestate populaţiei – cu 44,0%.

Pe parcursul anului 2022 au fost înregistrate creșteri mai accentuate a prețurilor la următoarele produse alimentare:

  • ouă de găină – cu 59,1%;
  • legume – cu 56,1%;
  • zahăr – cu 55,7%;
  • fructe – cu 48,8%;
  • produse de panificație și cereale – cu cca 37%;
  • lapte și produse lactate, carne și conserve din carne – cu peste 21%;
  • ulei vegetal – cu 8,3%.

Creșterea prețurilor de consum la mărfurile nealimentare, potrivit Biroului, a fost determinată de majorarea prețurilor la combustibili și carburanți – cu cca 35,9%:

  • la cărbune de pământ – de 2,1 ori;
  • brichete și peleți din biomasă – de 2,0 ori;
  • lemne pentru foc și motorină – cu 36,7% și respectiv 36,3%;
  • gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 25,0%;
  • benzină – cu 21,3%.

Biroul precizează că acordarea de către Guvern a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie pentru consumatorii casnici a contribuit la atenuarea creșterii anuale a prețurilor medii de consum cu 2,6%.

Se menționează că preţurile de consum în anul 2022 față de anul 2021 au crescut în medie cu 28,7 % (în comparație cu creșterea medie a prețurilor de consum în anul 2021 față de anul 2020 cu 5,1%).

Prețurile au crescut mai accentuat la locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili (de 1,7 ori), la transport (cu 35,0%) și la produse alimentare și băuturi nealcoolice (cu 32,7%).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: