Reuters

În Kazahstan a fost introdus „nivelul critic” de amenințare teroristă

În Kazahstan a fost introdus „nivelul critic” de amenințare teroristă. În acest caz, serviciile speciale pot inspecta persoane și lucruri, precum și vehicule, pot intra în locuințe și pot asculta discuțiile. De asemenea, în toată țara a fost introdus un regim de operațiuni antiteroriste, scrie www.rbc.ru.

Pe teritoriul Kazahstanului a fost introdus „nivelul roșu critic” de amenințare teroristă relatează Tengrinews. Despre acest lucru scrie și canalul Telegram al postului TV „Mir 24”.

Ulterior, informația a fost confirmată și de Comitetul de Securitate Națională pentru agenția Kazinform. „Un mod de operare antiteroristă a fost instituit în toate regiunile țării”, a adăugat comitetul.

Potrivit Tengrinews, în această situație, serviciile speciale au voie să efectueze percheziții în locuințe, vehiculele, precum și să restricționeze sau să interzică temporar circulația acestora.

În plus, forțele de securitate au voie „să intre liber în spații rezidențiale și în alte spații”. Aceștia pot avea acces la discuții sau la alte informații transmise prin canalele sistemelor de telecomunicații. Se presupune, de asemenea, mobilizarea deplină și pregătirea pentru luptă a tuturor serviciilor speciale.

Confruntările din Almatî s-au reluat în această noapte. Presa a relatat despre continuarea operațiunii antiteroriste din oraș.

Primul adjunct al șefului administrației prezidențiale din Kazahstan, Dauren Abaev, a declarat că lunetiştii au acţionat din partea „teroriştilor” din Almatî transmite Sputnik Kazahstan. Potrivit acestuia, „teroriștii” au încercat de mai multe ori să intre în direct la televiziunea centrală.

Amintim că proteste de amploare au izbucnit acum cinci zile în Kazahstan, în regiunea Mangistau după creşterea bruscă a preţului gazului lichefiat folosit de mulţi pentru a-şi alimenta maşinile. Preţul s-a majorat cu 0,27 dolari per litru, iar revoltele s-au răspândit în întreaga ţară. Într-un final autorităţile au anunţat că vor acorda o reducere a preţului cu 0,11 euro pe litru. În multe oraşe poliţia a intervenit în forţă. Guvernul din Kazakhstan a demisionat, iar preşedintele a decretat stare de urgenţă pentru două săptămâni în regiunile Manghistau şi Almatî.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu / Facebook

Grosu salută apelul veteranilor la unitate și vigilență, înainte de alegeri: „Ei știu care este cel mai mare pericol pentru Moldova”

Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a salutat apelul public lansat de veteranii războiului de pe Nistru, care cer autorităților să ia măsuri pentru contracararea influenței Kremlinului și apărarea suveranității Republicii Moldova. Într-o postare pe rețelele de socializare, oficialul anunță că a primit „cu multă responsabilitate” declarația semnată de veterani, prin care își reconfirmă sprijinul pentru statalitate, integritate teritorială și parcursul european al țării.

„Veteranii noștri știu cel mai bine care este cel mai mare pericol pentru independența și libertatea Republicii Moldova, dar și ce înseamnă să-ți aperi țara. Ei au simțit pe propria piele ce înseamnă un război, cum este să-ți pierzi camarazii și cât valorează integritatea teritorială a statului nostru. Tocmai de aceea, vocea lor contează enorm”, a scris Grosu pe rețele.

Liderul PAS și președintele Legislativului a reafirmat, în acest context, angajamentul guvernării de a lupta împotriva propagandei ruse și a influenței politicienilor pro-Kremlin. Potrivit lui Grosu, „Moldova este pe calea cea dreaptă – spre libertate, democrație și integrare europeană”.

„Împreună cu acești oameni curajoși, vom face tot ce ne stă în putință pentru a păstra pacea acasă. Vom continua să demontăm propaganda rusă, să denunțăm acordurile învechite care ne țin ancorați în trecut și să ne opunem ferm politicienilor pro-Kremlin care încearcă să ne abată de la drumul ales de cetățeni”, a conchis Grosu.

Precizăm că veteranii războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din 1992 au acuzat Kremlinul și partidele pro-ruse din țară că au declanșat un „război hibrid periculos” împotriva ordinii constituționale. Într-un apel public adresat autorităților, aceștia au cerut retragerea necondiționată a trupelor militare ruse din stânga Nistrului, inițierea unor alianțe internaționale de apărare și măsuri pentru protejarea suveranității și parcursului european al Republicii Moldova. La sfârșitul adunării, participanții au mers într-un marș pașnic către clădirea Parlamentului, unde au înmânat oficial apelul public adoptat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: