În loc de parcări – blocuri și benzinării. Ceban cere ca terenurile acaparate ilegal să fie întoarse în posesia Primăriei
Full Article 3 minutes read

În loc de parcări – blocuri și benzinării. Ceban cere ca terenurile acaparate ilegal să fie întoarse în posesia Primăriei

Primarul capitalei Ion Ceban cere să fie urgentat conceptul și procesul cu privire la crearea parcărilor în capitală. Potrivit acestuia, în 2010 au fost oferite peste 300 de terenuri pentru amenajarea locurilor pentru parcare în oraş, însă în aceste spaţii au fost construite blocuri locative, benzinării şi alte obiective. Edilul a anunțat că se va încerca întoarcerea în posesia municipalităţii a terenurilor obținute ilegal.

Primarul Ion Ceban susține că, în 2010, printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău, au fost oferite peste 300 de terenuri pentru amenajarea locurilor de parcare în oraş, doar că între timp pe toate aceste spaţii au fost construite blocuri locative, benzinării şi alte obiective.

„Astfel, unii „şmecheri”, au procurat la un preţ foarte mic anumite terenuri şi au construit ce au vrut. Toată această informaţie va fi făcută publică, iar noi vom pregăti demersurile către instanţele competente. Vom încerca să întoarcem în posesia municipalităţii toate terenurile care au fost acaparate ilegal”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

Ion Ceban a anunțat că, în prezent sunt întreprinse mai multe acțiuni în acest sens:

– Este în proces de elaborare harta electronică a parcărilor cu plată din capitală, ce sunt în prezent în gestiune privată.
Pe această platformă vor fi plasate şi străzile, unde este permisă parcarea maşinilor pe carosabil.

– Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie, de comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP, lucrează la evaluarea străzilor din zona centrală, unde poate începe proiectul pilot de sistematizare a parcajelor.

„După ce vom avea în oraş locuri de parcare amenajate, cei care îşi vor lăsa unitatea de transport la nimereală, vor fi amendaţi, iar automobilul va fi evacuat. Actualmente, se lucrează la un plan de acţiuni care va fi prezentat în CMC”, a subliniat Ceban.

Primarul capitalei a explicat că, în prezent, în centrul capitalei nu pot fi create mai multe locuri de parcare, deoarece toate terenurile municipale disponibile au fost „împărțite pe timpuri”.

„Municipalitatea doar va amenaja unele sectoare, inclusiv, parcări multietajate, pentru ca şoferii să înțeleagă unde este permisă şi unde nu este permisă parcarea maşinilor. În paralel, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie, analizează un concept de reorganizare a circulaţiei rutiere pe străzile din centrul oraşului. Astfel, acolo unde în prezent sunt trei benzi vom amenaja două pentru circulaţie şi una pentru parcare, iar unde avem două benzi, una neapărat va fi pentru parcarea automobilelor”, a precizat Ceban.

Edilul a sugerat că agenţii economici din zona centrală vor trebui să amenajeze locuri de parcare pentru clienţii lor – în curte.

Amintim că, săptămâna trecută, Ion Ceban a anunțat că pe strada 31 august 1989 va fi amenajată o parcare supraetajată, conform unui proiect elaborat împreună cu Universitatea Tehnică a Moldovei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: