În luna aprilie, Republica Moldova va plăti mai puțin pentru gazul rusesc
Full Article 2 minutes read

În luna aprilie, Republica Moldova va plăti mai puțin pentru gazul rusesc

În aprilie, prețul de achiziție a gazelor rusești pentru Moldova va fi de 673 dolari pentru o mie de metri cubi. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz Vadim Ceban. El a ținut să adauge că întregul volum de gaz va fi trimis în Transnistria. 

„În luna aprilie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom Republicii Moldova, ținând cont de puterea calorică, va fi 673 dolari per mia de metri cubi”, a comunicat Vadim Ceban, pe 3 aprilie.

Șefia Moldovagaz a adăugat că „întregul volum de gaz de la furnizorul rus va fi redirecționat către Tiraspoltransgaz”. 

De menționat că în martie, prețul de achiziție a gazelor rusești pentru Moldova a fost de 1011,7 dolari pentru o mie de metri cubi. În luna februarie – 1054 dolari pentru mia de metri cubi, iar în luna ianuarie – aproximativ $1230 pentru 1000 de metri cubi.

În decembrie 2022, prețul a constituit 785 de dolari per mia de metri cubi, pe când în luna noiembrie – circa 821,58 dolari.

***

Amintim că pe 20 martie, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban declara că malul drept al Nistrului a reluat consumul gazului importat de la Gazprom. Ceban preciza că decizia este temporară și valabilă pentru luna martie.

Pe 21 martie, ministrul Energiei Victor Parlicov a spus că decizia a fost luată de Moldovagaz. Astfel conducerea companiei, potrivit ministrului, trebuie să iasă cu o declarație pentru a vorbi despre motivul deciziei. „Noi pentru malul drept cred că nu avem nevoie la moment să procurăm gaze de la Gazprom”, a comunicat Parlicov. După nemulțumirea ministrului Energiei, Moldovagaz a explicat de ce malul drept a consumat în martie gaz de la Gazprom.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: