Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova

În Moldova a fost lansat un chatbot pentru victimele violenței domestice

Chatbot-ul Sophia este disponibil și în Republica Moldova. Pe 11 martie a avut loc lansarea chatbot-ului, un instrument destinat sprijinirii victimelor violenței domestice. Acesta, recunoscut la nivel internațional și dezvoltat de organizația elvețiană Spring ACT, este disponibil în română, rusă și ucraineană.

Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene, a spus că prin lansarea chatbot-ului Sophia Republica Moldova se alătură inițiativei globale de combatere a violenței domestice.

„Acest chatbot este dezvoltat pentru a funcționa în mod anonim. El este un instrument absolut securizat, poate păstra probe care sunt acumulate de victimele violenței, care pot fi folosite după aceasta fie atunci când vă adresați la poliție sau în instanța de judecată. Este un instrument care îl puteți folosi 24 din 24 de ore, anul împrejur, și poate fi accesat de vorbitori atât de limba română din Republica Moldova, de cei care vorbesc limba rusă dar și de cei care s-au refugiat din Ucraina – respectiv vă răspunde și vorbește cu dumneavoastră și în limba ucraineană”, a comunicat președintele Fundației Est-Europene.

El a adăugat că chatbot-ul Sophia a fost recunoscut ca proiect și inițiativă la nivel internațional: „A câștigat inclusiv și câteva concursuri internaționale”. Potrivit lui Sorin Mereacre, chatbot-ul Sophia a fost dezvoltat de Spring ACT din Elveția.

Conform organizatorilor evenimentului, chatbot-ul Sophia ajută în 3 modalități: colectează probele de la victime, explică drepturile și informează despre serviciile de suport disponibile. Chatbot-ul Sophia este gratis. S-a mai precizat că în lista serviciilor de suport disponibile au fost incluse și serviciile de pe malul stâng al Nistrului.

Potrivit organizatorilor evenimentului, lansarea chatbot-ului Sophia în Republica Moldova a fost posibilă urmare a parteneriatului dintre Asociația Spring ACT din Elveția și Fundația Est-Europeană. Implementarea inițiativei a fost sprijinită financiar de Suedia și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Conform reprezentanților Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, chatbot-ul Sophia a fost localizat în 5 țări.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Usatîi, reacție la criticile Guvernului privind concertul organizat lângă „Trenul durerii”: „Noi l-am păzit mai tare ca voi”

Liderul „Partidului Nostru” (PN), Renato Usatîi, a venit pe 16 iulie cu o reacție după ce Guvernul a criticat faptul că concertul organizat în ajun de politician, în Chișinău, a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia. Într-o transmisiune live pe Facebook, Usatîi a declarat că vagoanele care fac parte din expoziție nu au fost afectate și nu a fost făcută mizerie în zonă. Acesta a mai numit autoritățile centrale „o rușine”.

Rușinea sunteți voi, domnul Băluțel, Recean, PAS-iști, travestiți și așa mai departe. Voi pentru mine sunteți toți egali. Nu este nicio discriminare. (…) Vagonul nu a fost acoperit, să nu ascundem trecutul, nu au fost provocatori să facă mizerie acolo. Noi l-am păzit mai tare ca voi”, a spus Renato Usatîi.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ucrainene ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

În zona în care a avut loc spectacolul este desfășurată în prezent tradiționala expoziție „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia. Aceasta este organizată de Guvern.

Pe 16 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat concertul, menționând că organizarea show-ului în apropierea expoziției „Trenul durerii” este „o insultă la adresa memoriei colective” și o „bătaie de joc”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: