În Republica Moldova a fost dat startul perioadei electorale, în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului din 20 octombrie. Perioada electorală va dura până în ziua în care rezultatele alegerilor și referendumului vor fi confirmate de Curtea Constituțională. Înregistrarea candidaților la funcția de președinte va începe pe 21 august, iar campania electorală – pe 20 septembrie. Precizările au fost făcute de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe 1 august.
Comisia Electorală a anunțat că pe 1 august începe perioada electorală a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și referendumului republican constituțional. Ambele vor avea loc pe 20 octombrie 2024.
Perioada electorală va dura până în ziua în care rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului vor fi confirmate de către Curtea Constituțională.
„În această perioadă vor fi ajustate și aprobate actele normative subsecvente legii electorale, vor fi constituite organele electorale ierarhic inferioare, vor fi desemnați și înregistrați candidații pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și participanții la referendum. La fel, vor fi organizate instruiri pentru funcționarii electorali și alți subiecți electorali, vor fi desfășurate activități de informare pentru alegători, actualizate listele electorale și pregătite modelele buletinelor de vot și alte materiale electorale”, au comunicat reprezentanții Comisiei.
Perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova și a participanților la referendum va începe pe 21 august 2024, iar campania electorală va începe pe 20 septembrie 2024.
***
Anterior s-a decis că alegerile pentru funcția de președinte și referendumul constituțional pentru integrarea europeană a Republicii Moldova vor avea loc în aceiași zi – pe 20 octombrie. În buletinele de vot de la referendum va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”. 17% dintre alegători ar putea decide soarta referendumului și anume modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Detalii AICI.
Cu referire la alegeri prezidențiale, menționăm că până acum au anunțat deja oficial că vor candida:
– Maia Sandu (actuala președintă a țării);
– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);
– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);
– Vlad Filat (lider PLDM);
– Renato Usatîi (liderul formațiunii „Partidul Nostru”);
– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);
– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);
– Irina Vlah (ex-bașcan al Găgăuziei, lidera Platformei „Moldova”);
– Natalia Morari (jurnalistă);
– Vasile Tarlev (ex-premier);
– Victoria Furtună (ex-procuror anticorupție);
– Ștefan Savițchi (vicepreședintele ALDE);
– Valeriu Pleșca (ex-ministru al Apărării).
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!