„În Moldova s-a acutizat rusofobia”. Alți câțiva reprezentanți ai puterii din Rusia au făcut cale-ntoarsă din Aeroportul Chișinău
Full Article 2 minutes read

„În Moldova s-a acutizat rusofobia”. Alți câțiva reprezentanți ai puterii din Rusia au făcut cale-ntoarsă din Aeroportul Chișinău

Alți câțiva cetățeni ai Federației Ruse nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova: reprezentantul Camerei Civice a Rusiei Alexandr Holodov și membrul Consiliului pentru drepturile omului de pe lângă președintelui Fed. Ruse, Alexandr Brod. Anterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a explicat interzicerea anumitor cetățeni ruși în Republica Moldova prin faptul că aceștia intenționează să monitorizeze așa-numitele „alegeri prezidențiale” din Transnistria, pe care Chișinăul le consideră nule și ilegitime.

Reprezentantul Comisiei civice de observatori din Sankt Petersburg, vicepreședintele Comisiei pentru securitate și colaborare cu Camera Civică a Federației Ruse Alexandr Holodov, la aeroportul din Chișinău nu a fost lăsat să intre în țară. Potrivit grănicerilor, Holodov nu a putut să își argumenteze scopul vizitei. La rândul său, acesta susține că a venit în Moldova ca să participe la conferința pentru combatere a corupției. Pe pagina sa de Facebook, acesta a publicat invitația la conferință.

Potrivit portalului rus «Коммерсант», în Moldova nu a fost lăsat să intre nici membrul Consiliului pentru drepturile omului de pe lângă Președinția Fed. Ruse, Alexandr Brod.

„La controlul de pașapoarte din aeroportul Chișinău mi-a fost luat pașaportul, am fost condus într-o cameră fără nicio tăbliță pe ușă. Peste circa 20 de minute mi-a fost arătată decizia prin care mi-este refuzată intrarea pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat oficialul pentru RIA Novosti. Acesta a mai menționat că, în opinia sa, în Moldova „s-a acutizat rusofobia”.

Postul de televiziune transnistrean ТСВ a anunțat că în Moldova nu au fost lăsați să intre 8 reprezentanți ai Fed. Ruse în ultimele zile. A fost nevoită să facă cale-ntoarsă și politologul din Rusia Natalia Narocinitzkaya.

***

Pe 12 decembrie, în Transnistria se vor desfășura alegerile noului lider al regiunii. Pe 10 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a declarat că așa-numitele „alegeri prezidențiale” din Transnistria sunt ilegale, nelegitime și nule. Conducerea instituției a îndemnat partenerii străini să nu își delege observatori și a calificat drept „sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale” a țării astfel de acțiuni.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: