Un politolog rus, care intenționa să ajungă în Transnistria, nu a fost lăsat să intre în R. Moldova
Full Article 2 minutes read

Un politolog rus, care intenționa să ajungă în Transnistria, nu a fost lăsat să intre în R. Moldova

Politologul din Rusia Natalia Narocinitzkaya nu a fost lăsată să intre în Republica Moldova. Informația a fost confirmată pe 10 decembrie de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe a Rusiei Maria Zaharova. Narocinitzkaya a declarat pentru agenția ТАСС că intenționa să ajungă în Transnistria, pentru a participa în calitate de observator la scrutinul din 12 decembrie, pentru alegerea unui nou lider al regiunii. Poliția de Frontieră a menționat că nu comentează informația.

Reprezentanta MAE-ului rus Maria Zaharova a declarat că politologul „a fost de facto deportat din Moldova”.

„Autoritățile acestei țări de facto au deportat-o. Două ore, noaptea, a stat printre grăniceri, fără să înțeleagă ce se întâmplă. Iar Natalia Narocinitzkaya nu este o studentă care a uitat răspunsurile în fața comisiei de admitere. Este doctor în științe, expert cu renume mondial. Apoi, fără explicații, a fost urcată în același avion cu care a venit. Le reamintesc colegilor de la Chișinău: ați ales calea democrației, nu epoca de piatră”, a declarat Zaharova.

Narocinitzkaya se îndrepta în stânga Nistrului, pentru a monitoriza scrutinul local din 12 decembrie.

„Sunt doctor în științe, sunt președinta unei structuri analitice neguvernamentate, nu sunt funcționar de stat. De la faptul că aș fi monitorizat alegerile nu s-ar fi schimbat nimic, nici statutul acestora nu se schimbă – cine i-a recunoscut, îi recunoaște în continuare, iar cine nu – nu. S-a făcut special pentru a înțepa și Transnistria, și Rusia”, a comentat politologul.

Serviciul de presă al Poliției de Frontieră din R. Moldova a refuzat să comenteze declarațiile MAE-ului rus.

Amintim că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a declarat că așa-numitele „alegeri prezidențiale” din Transnistria sunt ilegale, nelegitime și nule. Conducerea instituției a îndemnat partenerii străini să nu își delege observatori și a calificat drept „sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale” a țării astfel de acțiuni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: