РИА Новости

Un politolog rus, care intenționa să ajungă în Transnistria, nu a fost lăsat să intre în R. Moldova

Politologul din Rusia Natalia Narocinitzkaya nu a fost lăsată să intre în Republica Moldova. Informația a fost confirmată pe 10 decembrie de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe a Rusiei Maria Zaharova. Narocinitzkaya a declarat pentru agenția ТАСС că intenționa să ajungă în Transnistria, pentru a participa în calitate de observator la scrutinul din 12 decembrie, pentru alegerea unui nou lider al regiunii. Poliția de Frontieră a menționat că nu comentează informația.

Reprezentanta MAE-ului rus Maria Zaharova a declarat că politologul „a fost de facto deportat din Moldova”.

„Autoritățile acestei țări de facto au deportat-o. Două ore, noaptea, a stat printre grăniceri, fără să înțeleagă ce se întâmplă. Iar Natalia Narocinitzkaya nu este o studentă care a uitat răspunsurile în fața comisiei de admitere. Este doctor în științe, expert cu renume mondial. Apoi, fără explicații, a fost urcată în același avion cu care a venit. Le reamintesc colegilor de la Chișinău: ați ales calea democrației, nu epoca de piatră”, a declarat Zaharova.

Narocinitzkaya se îndrepta în stânga Nistrului, pentru a monitoriza scrutinul local din 12 decembrie.

„Sunt doctor în științe, sunt președinta unei structuri analitice neguvernamentate, nu sunt funcționar de stat. De la faptul că aș fi monitorizat alegerile nu s-ar fi schimbat nimic, nici statutul acestora nu se schimbă – cine i-a recunoscut, îi recunoaște în continuare, iar cine nu – nu. S-a făcut special pentru a înțepa și Transnistria, și Rusia”, a comentat politologul.

Serviciul de presă al Poliției de Frontieră din R. Moldova a refuzat să comenteze declarațiile MAE-ului rus.

Amintim că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a declarat că așa-numitele „alegeri prezidențiale” din Transnistria sunt ilegale, nelegitime și nule. Conducerea instituției a îndemnat partenerii străini să nu își delege observatori și a calificat drept „sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale” a țării astfel de acțiuni.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: