În Moldova se vând deja pachete de vacanță de la 1 iulie. Merită să cumpărați?
Full Article 5 minutes read

În Moldova se vând deja pachete de vacanță de la 1 iulie. Merită să cumpărați?

Agențiile de turism din Moldova au început să vândă pachete de vacanță pentru perioada de la 1 iulie, dar nu oferă niciun fel de garanții că vacanțele vor avea loc. Situația rămâne încă incertă: multe state își deschid deja hotarele, dar nu se știe dacă Moldova se va regăsi în lista țărilor ai căror cetățeni vor avea dreptul să intre, de exemplu, în Turcia, Grecia sau România. NM s-a interesat, dacă cetățenii țării noastre au șanse la o vacanță în străinătate în această vară și dacă epidemia a afectat prețurile.

Hotarele se deschid, dar nu și pentru cetățenii Moldovei

Multe țări continuă să relaxeze măsurile de carantină, iar unele au anunțat deja despre deschiderea hotarelor la începutul sezonului estival. Ce-i drept, Moldova nu este în listele țărilor din care sunt așteptați turiștii la odihnă. De exemplu, Grecia a anunțat despre deschiderea frontierelor începând cu 15 iunie pentru cetățenii din 29 de țări, printre care este România, dar nu și Moldova. Se presupune că până la 1 iulie, această listă va fi extinsă. În opinia agențiilor de turism din Moldova, în lista extinsă se va regăsi și Moldova.

De la 20 mai, Turcia a anunțat despre deschiderea hotarelor pentru cetățenii câtorva zeci de țări, printre care era și Moldova. Dar cei de la Ambasada Moldovei din Turcia au comunicat pentru NM că pentru cetățenii din Moldova, hotarul Turciei ar putea fi deschis de la 1 iulie.

Muntenegru și-a deschis hotarele pentru cetățenii a 130 de țări. Moldova nu este printre acestea. În pofida reluării treptate a activității punctelor de control de la frontiera moldo-ucraineană, Ucraina nu permite accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării sale.

Agențiile de turism vând pachete turistice, dar nu garantează vacanța

În pofida situației incerte, operatorii și agențiile de turism din Moldova au început deja să vândă pachete turistice pentru vacanța de la 1 iulie. Iar jucătorii de pe piață, cu care a discutat NM, susțin că deocamdată nu sunt niciun fel de garanții că aceste vacanțe vor avea loc.

Semion Bolocan, directorul „System Capital Management” (include agențiile de turism „Toco Tour”, „Holiday Service”, „Robinson Travel”, „Mister Travel”, „Damla Tur” și „Capital Tur”) a comunicat pentru NM că la 1 iunie, compania sa și-a deschis oficiile în regim de testare, dar încă nu există cereri. El mai spune că e din cauza că multe țări încă nu și-au deschis hotarele și că [toate informațiile despre deschiderea frontierelor] sunt doar niște presupuneri”.

Bolocan a adăugat că, la dorința clienților, se pot face rezervări și în Bulgaria, și în Turcia, și în Grecia: „Noi putem face rezervarea, dar încă nu se știe dacă va avea loc vacanța”.

Cristina Iuraș, directorul agenției de turism „Foxy Travel”, a comunicat pentru NM că clienții pot cumpăra de la ei pachete turistice în Grecia, Turcia și Bulgaria, pentru vacanțe începând cu luna iulie. „Noi însă încercăm să orientăm clienții pentru sfârșitul lunii august – luna septembrie. Prețurile nu s-au schimbat, sunt aceleași ca și până la epidemie. Deși oamenii s-au așteptat că va fi mai ieftin”, a menționat Iuraș.

Prețul unui pachet de vacanță în Turcia, pentru luna iulie, cu zbor din Chișinău, începe de la 580 de euro pentru o săptămână, pentru două persoane, într-un hotel de patru stele, și de la 790 de euro într-un hotel de cinci stele. În Bulgaria, pachetul turistic care include deplasarea cu autocarul costă de la 420-450 de euro pentru două persoane, iar în Grecia, cu deplasarea cu avionul și alimentație de două ori pe zi – de la 880 de euro pentru două persoane.

„Încă nu-i clar, va fi nevoie sau nu de testul pentru COVID, dar, se pare, pentru Grecia va trebui să faceți un test expres ori să dețineți un certificat. Se presupune că pentru plecarea în Turcia testarea intră în costul pachetului de vacanță și, dacă va fi un rezultat pozitiv, persoanele respective vor fi cazate într-o pensiune specială și nu în hotelul comandat. Pentru Bulgaria, se pare, testele încă nu se prevăd”, a mai spus Cristina Iuraș.

Planificarea de sine stătătoare a călătoriei este posibilă, dar e dificil

În prezent, planificarea de sine stătătoare a unei călătorii peste hotare în această vară este problematică. Traficul aerian regulat a fost sistat până la 30 iunie și nu se știe dacă va fi reluat din luna iulie. De asememea, nu-i clară problema privind deschiderea hotarelor altor țări pentru cetățenii Moldovei.

Și țările vecine, Ucraina și România, unde mulți turiști din Moldova plecau la odihnă de sine stătător, sunt încă închise pentru vizite și nu se știe când își vor deschide hotarele.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: