„În partenerii externi avem încredere, nu și în comisia juridică”. PAS critică conceptul reformei justiției, elaborată de guvern
Full Article 4 minutes read

„În partenerii externi avem încredere, nu și în comisia juridică”. PAS critică conceptul reformei justiției, elaborată de guvern

Un grup de experți din Grupul Ad-Hoc al Consiliului Europei sa va afla astăzi, 20 ianuarie, în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Ion Chicu, care a menționat că oficialii urmează să consulte Chișinăul privind reforma justiției. Tot astăzi, liderii Partidului Solidaritate și Adevăr (PAS), Maia Sandu și sergiu Litvinenco, au criticat conceptul documentului și au acuzat guvernarea că ar încerca să controleze justiția. 

Premierul Ion Chicu a menționat, după întâlnirea matinală cu președintele Igor Dodon și speakerul parlamentului, Zinaida Grecianîii, că evaluarea juuecătorilor se va face de către o comisie specială care va fi creată de către un consiliu format din 5 experți recomandați de Uniunea Europeană și alți 5 – propuși de parlament.

De partea cealaltă, reprezentanții PAS au explicat că reforma promovată de actuala guvernare presupune care cele două colegii existente – respensabile de evaluarea performanțelor judecătorilor și, respectiv, pentru cariera și selecția judecătorilor, vor fi desființate, iar ulterior, comasate în unul singur. Potrivit politicienilor PAS, astfel, există un risc mare ca justiția să fie subordonată politicului.

„Prin comisia juridică a parlamentului, politicul se va implica în desemnarea membrilor desemnați în acest colegiu, care va fi responsabil atât de evaluarea, cât și de cariera judecătorilor. Am văzut cu toții cât de neobiectivă poate fi comisia juridică din parlament”, a declarat Maia Sandu.

„La început, există riscul ca în cadrul aceastei comisii de monitorizare să fie integrate persoane loiale PSRM. Respectiv, atâta timp cât controlezi această comsiei de monitorizare, foarte simplu poți să numești în cadrul colegiului de evaluare și carieră jduecători care vor executa comenzi politice”, a adăugat Livinenco.

De asemenea, membrii PAS susțin că au încredere în partenerii de dezvoltare, nu și în legislativul Republicii Moldova.

„Dacă în partenerii de dezvoltare avem încredere, în comisia juridică mai puțin, mai ales că am văzut cum au organizat acel concurs de recrutate prin trișarea evaluării și punctării membrilor, respectiv, acești membri ai comisiei de monitorizare urmează să numească, la rândul lor, membrii colegiului de evaluare și carieră. În proiect nu sunt indicate criterii pentru membri nici ai acestei comisii de monitorizare, nici în cazul colegiului de evaluare și carieră, adică există riscul să fie realizat de membri în a căror integritate nu suntem siguri”, a declarat Sergiu Litvinenco.

De asemenea, din conceptul reformei ar lipsi mecanismul de evaluare a procurorilor. Totodată, Litvinenco susține că reforma ar contravine Constituției, deoarece, prin comasarea celor două colegii, ar trebui ca mandatele membrilor să fie încheiate înainte de termen.

O altă problemă ar ține, potrivit lui Litvinenco, de reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ).

„În cazul CSJ, situația este și mai simplă: practic se renunță la reformarea Curții Supreme de Justiție. În acest concept este indicat doar că din competențele CSJ vor fi excluse cele cu privire la emiterea avizelor consultative, o atribuție secundară a CSJ. Atribuția de bază și problemele de bază de la CSJ – acea de re-examinare a dosarelor este practic trecută cu vederea și CSJ nu va renunța la examinarea în fond a dosarelor. Da, din 33 de judecători vor rămâne 17, dar nu este clar cum pot să rămână 17 judecători, dacă nu va fi exclus din competențele CSJ”, a explicat Litvinenco.

Amintim că, în data de 3 ianuarie, Ministerul Justiției a remis Consiliului Europei setul de documente cu privire la reforma justiției. Ulterior, așa cum s-a anunțat anterior, un grup de experți externi se va afla în Republica Moldova pentru a asista guvernul la desfășurarea procesului.

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: