privesc.eu

„În partenerii externi avem încredere, nu și în comisia juridică”. PAS critică conceptul reformei justiției, elaborată de guvern

Un grup de experți din Grupul Ad-Hoc al Consiliului Europei sa va afla astăzi, 20 ianuarie, în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Ion Chicu, care a menționat că oficialii urmează să consulte Chișinăul privind reforma justiției. Tot astăzi, liderii Partidului Solidaritate și Adevăr (PAS), Maia Sandu și sergiu Litvinenco, au criticat conceptul documentului și au acuzat guvernarea că ar încerca să controleze justiția. 

Premierul Ion Chicu a menționat, după întâlnirea matinală cu președintele Igor Dodon și speakerul parlamentului, Zinaida Grecianîii, că evaluarea juuecătorilor se va face de către o comisie specială care va fi creată de către un consiliu format din 5 experți recomandați de Uniunea Europeană și alți 5 – propuși de parlament.

De partea cealaltă, reprezentanții PAS au explicat că reforma promovată de actuala guvernare presupune care cele două colegii existente – respensabile de evaluarea performanțelor judecătorilor și, respectiv, pentru cariera și selecția judecătorilor, vor fi desființate, iar ulterior, comasate în unul singur. Potrivit politicienilor PAS, astfel, există un risc mare ca justiția să fie subordonată politicului.

„Prin comisia juridică a parlamentului, politicul se va implica în desemnarea membrilor desemnați în acest colegiu, care va fi responsabil atât de evaluarea, cât și de cariera judecătorilor. Am văzut cu toții cât de neobiectivă poate fi comisia juridică din parlament”, a declarat Maia Sandu.

„La început, există riscul ca în cadrul aceastei comisii de monitorizare să fie integrate persoane loiale PSRM. Respectiv, atâta timp cât controlezi această comsiei de monitorizare, foarte simplu poți să numești în cadrul colegiului de evaluare și carieră jduecători care vor executa comenzi politice”, a adăugat Livinenco.

De asemenea, membrii PAS susțin că au încredere în partenerii de dezvoltare, nu și în legislativul Republicii Moldova.

„Dacă în partenerii de dezvoltare avem încredere, în comisia juridică mai puțin, mai ales că am văzut cum au organizat acel concurs de recrutate prin trișarea evaluării și punctării membrilor, respectiv, acești membri ai comisiei de monitorizare urmează să numească, la rândul lor, membrii colegiului de evaluare și carieră. În proiect nu sunt indicate criterii pentru membri nici ai acestei comisii de monitorizare, nici în cazul colegiului de evaluare și carieră, adică există riscul să fie realizat de membri în a căror integritate nu suntem siguri”, a declarat Sergiu Litvinenco.

De asemenea, din conceptul reformei ar lipsi mecanismul de evaluare a procurorilor. Totodată, Litvinenco susține că reforma ar contravine Constituției, deoarece, prin comasarea celor două colegii, ar trebui ca mandatele membrilor să fie încheiate înainte de termen.

O altă problemă ar ține, potrivit lui Litvinenco, de reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ).

„În cazul CSJ, situația este și mai simplă: practic se renunță la reformarea Curții Supreme de Justiție. În acest concept este indicat doar că din competențele CSJ vor fi excluse cele cu privire la emiterea avizelor consultative, o atribuție secundară a CSJ. Atribuția de bază și problemele de bază de la CSJ – acea de re-examinare a dosarelor este practic trecută cu vederea și CSJ nu va renunța la examinarea în fond a dosarelor. Da, din 33 de judecători vor rămâne 17, dar nu este clar cum pot să rămână 17 judecători, dacă nu va fi exclus din competențele CSJ”, a explicat Litvinenco.

Amintim că, în data de 3 ianuarie, Ministerul Justiției a remis Consiliului Europei setul de documente cu privire la reforma justiției. Ulterior, așa cum s-a anunțat anterior, un grup de experți externi se va afla în Republica Moldova pentru a asista guvernul la desfășurarea procesului.

 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

„Ar trebui să demisioneze”. Reacții după ce primarul Ceban a fost interzis în România și spațiul Schengen

Decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și pe întreg teritoriul Schengen a provocat reacții în mediul online. În timp ce unii spun că Ceban ar trebui să demisioneze din funcția de edil, alții declară că măsura împotriva acestuia ar fi fost luată „la comanda” autorităților centrale ale Republicii Moldova. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor.

Partidul Național Moldovenesc a salutat decizia luată în privința lui Ion Ceban.

Este o reacție firească față de un politician care a încercat să-i păcălească pe toți că este pro-european, în timp ce servește, în realitate, interesele Rusiei. Moldovenii au ales direcția clară: Uniunea Europeană. Fără Ceban, Tkaciuk, Stoianoglo, Chicu, și alți politicieni pro-ruși deghizați peste noapte în mari pro-europeni”, a menționat formațiunea.

La rândul său, ex-consilierul municipal al Platformei DA Victor Chironda consideră că interdicția lui Ceban face imposibil ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene.

Era și de așteptat. Dincolo de deserviciul de imagine făcut Republicii Moldova în procesul de aderare la UE, acum șansele ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene sunt zero. (…) Floricele și pavaj e tot la ce poate spera acum orașul Chișinău. În loc să își respecte promisiunile din 2019 și să se ocupe de oraș, Ceban a preferat să facă politică și jocuri ascunse cu tot felul de politicieni dubioși din Moldova și din afară. Acum culegem roadele. Acum, în mod normal, pentru a nu periclita dezvoltarea orașului, Ion Ceban ar trebui să demisioneze din funcție. Dar pentru asta e nevoie de onoare și responsabilitate de care domnia sa nu prea dispune”, a spus el.

Cu un mesaj asemănător a venit și consiliera municipală PAS Anetta Dabija.

Printre altele, nu știu cât de greu va fi pentru orașul nostru ca în următorii ani să acceseze fonduri europene. Că nu dă nimeni fonduri unei astfel de administrații. Iar asta înseamnă bani de care Chișinăul chiar are nevoie. Pentru patrimoniu cultural, transport public (mai ales asta), amenajare spații publice și o mulțime de alte aspecte de care alte orașe vor beneficia odată cu procesul de integrare europeană. Iar Chișinăul, nu. Cel puțin, atâta timp cât Ion Ceban va fi primarul capitalei noastre”, a menționat Dabija.

Iar Blocul Alternativa, din care face parte și partidul lui Ceban, Mișcarea Alternativă Națională, a declarat că decizia ar fi fost luată „la comanda” conducerii țării noastre.

La comanda autorităților Republicii Moldova, primarului capitalei i-a fost interzis accesul pe teritoriul țărilor Uniunii Europene. Știm că regimul de la Chișinău a pregătit pentru zilele următoare o serie întreagă de acțiuni represive împotriva lui Ion Ceban și, în general, împotriva Blocului Alternativa. (…) Regimul Sandu tremură de frică. Doar perspectiva organizării unor alegeri democratice în Republica Moldova a provocat panică și derută în rândul guvernării, iar înfrângerea inevitabilă o împinge spre tot mai multe greșeli, absurdități și crime”, a menționat formațiunea.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: