privesc.eu

„În partenerii externi avem încredere, nu și în comisia juridică”. PAS critică conceptul reformei justiției, elaborată de guvern

Un grup de experți din Grupul Ad-Hoc al Consiliului Europei sa va afla astăzi, 20 ianuarie, în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Ion Chicu, care a menționat că oficialii urmează să consulte Chișinăul privind reforma justiției. Tot astăzi, liderii Partidului Solidaritate și Adevăr (PAS), Maia Sandu și sergiu Litvinenco, au criticat conceptul documentului și au acuzat guvernarea că ar încerca să controleze justiția. 

Premierul Ion Chicu a menționat, după întâlnirea matinală cu președintele Igor Dodon și speakerul parlamentului, Zinaida Grecianîii, că evaluarea juuecătorilor se va face de către o comisie specială care va fi creată de către un consiliu format din 5 experți recomandați de Uniunea Europeană și alți 5 – propuși de parlament.

De partea cealaltă, reprezentanții PAS au explicat că reforma promovată de actuala guvernare presupune care cele două colegii existente – respensabile de evaluarea performanțelor judecătorilor și, respectiv, pentru cariera și selecția judecătorilor, vor fi desființate, iar ulterior, comasate în unul singur. Potrivit politicienilor PAS, astfel, există un risc mare ca justiția să fie subordonată politicului.

„Prin comisia juridică a parlamentului, politicul se va implica în desemnarea membrilor desemnați în acest colegiu, care va fi responsabil atât de evaluarea, cât și de cariera judecătorilor. Am văzut cu toții cât de neobiectivă poate fi comisia juridică din parlament”, a declarat Maia Sandu.

„La început, există riscul ca în cadrul aceastei comisii de monitorizare să fie integrate persoane loiale PSRM. Respectiv, atâta timp cât controlezi această comsiei de monitorizare, foarte simplu poți să numești în cadrul colegiului de evaluare și carieră jduecători care vor executa comenzi politice”, a adăugat Livinenco.

De asemenea, membrii PAS susțin că au încredere în partenerii de dezvoltare, nu și în legislativul Republicii Moldova.

„Dacă în partenerii de dezvoltare avem încredere, în comisia juridică mai puțin, mai ales că am văzut cum au organizat acel concurs de recrutate prin trișarea evaluării și punctării membrilor, respectiv, acești membri ai comisiei de monitorizare urmează să numească, la rândul lor, membrii colegiului de evaluare și carieră. În proiect nu sunt indicate criterii pentru membri nici ai acestei comisii de monitorizare, nici în cazul colegiului de evaluare și carieră, adică există riscul să fie realizat de membri în a căror integritate nu suntem siguri”, a declarat Sergiu Litvinenco.

De asemenea, din conceptul reformei ar lipsi mecanismul de evaluare a procurorilor. Totodată, Litvinenco susține că reforma ar contravine Constituției, deoarece, prin comasarea celor două colegii, ar trebui ca mandatele membrilor să fie încheiate înainte de termen.

O altă problemă ar ține, potrivit lui Litvinenco, de reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ).

„În cazul CSJ, situația este și mai simplă: practic se renunță la reformarea Curții Supreme de Justiție. În acest concept este indicat doar că din competențele CSJ vor fi excluse cele cu privire la emiterea avizelor consultative, o atribuție secundară a CSJ. Atribuția de bază și problemele de bază de la CSJ – acea de re-examinare a dosarelor este practic trecută cu vederea și CSJ nu va renunța la examinarea în fond a dosarelor. Da, din 33 de judecători vor rămâne 17, dar nu este clar cum pot să rămână 17 judecători, dacă nu va fi exclus din competențele CSJ”, a explicat Litvinenco.

Amintim că, în data de 3 ianuarie, Ministerul Justiției a remis Consiliului Europei setul de documente cu privire la reforma justiției. Ulterior, așa cum s-a anunțat anterior, un grup de experți externi se va afla în Republica Moldova pentru a asista guvernul la desfășurarea procesului.

 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

BCS a părăsit Parlamentul pentru protest în stradă: „Pe 28 septembrie ne întoarcem țara înapoi”. Reacția PAS

Pe final de mandat, socialiștii și comuniștii au părăsit plenul Parlamentului, în semn de protest „față de acțiunile majorității PAS”, anunțând că se alătură manifestației din fața Legislativului. În fața simpatizanților înarmați cu drapele și pancarte, deputații opoziției au acuzat guvernarea că „nu a făcut nimic” pentru cetățeni în cei patru ani de mandat. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a recunoscut că „mai sunt multe de făcut”, dar, spune ea, „mergem în direcția corectă”.

La protestul „ad-hoc” — așa cum l-a descris deputatul socialist Bogdan Țîrdea — au participat mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, inclusiv fostul președinte și lider al comuniștilor, Vladimir Voronin. Acesta a declarat că manifestația este mai degrabă un „miting comemorativ”, după patru ani de guvernare PAS: „Mai mult să nu-i mai vedem și să nu-i mai auzim”.

În fața mulțimii a vorbit și jurnalistul Dmitri Ciubașenco, care a anunțat recent, la Chișinău, alături de o altă jurnalistă și un fost ministru al Apărării, lansarea unei noi platforme „independente” – „Pentru Moldova”, în ajunul alegerilor. În discursul său de la miting, Ciubașenco a făcut apel la unitate în perspectiva scrutinului din septembrie.

„Acum e clar că toată guvernarea galbenă este o perioadă neagră continuă în istoria Moldovei. Vor să continue și e clar de ce. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm mâinile în jos. Cred că cel puțin trei lucruri poate face opoziția: să se unească, să se consolideze, să mobilizeze toți simpatizanții și să nu permită falsificarea alegerilor. Haideți sa luptăm cu toții ca după aceasta perioadă neagră, Moldova să aibă din nou o guvernare normală”, a declarat Ciubașenco.  

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a promis celor prezenți, la sfârșit de protest, că „toate demersurile și legile anti-democratice” inițiate sau adoptate de majoritatea parlamentară în cei patru ani de mandat „vor fi anulate” după 28 septembrie – dată la care moldovenii vor alege un nou legislativ.

„Pe 28 septembrie ne întoarcem țara înapoi și revenim la normalitate”, a declarat parlamentarul.

„Țara noastră, noi decidem”; „Moldova nu se vinde”, „Jos PAS” sau „Moldova, trezește-te” – au scandat manifestanții.

Contactată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a respins acuzațiile opoziției. „În 4 ani am construit: independența energetică, o economie mai rezilientă, un sistem medical si educational mai dotat și modern. Am avut grijă de nevoile și veniturile oamenilor într-o perioadă marcată de crize profunde. Mai avem multe de făcut, dar mergem în direcția corectă”, a precizat Adriana Vlas.

Precizăm că actualul parlament al Republicii Moldova – în care PAS deține majoritatea mandatelor – își încheie oficial mandatul pe data de 11 iulie. Un nou legislativ urmează să fie ales pe data de 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: