Conducerea Republicii Kalmîkia și a regiunii Kursk din Federația Rusă a recunoscut moartea unor soldați ruși, în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina. Informația a fost publicată pe paginile acestora de pe rețelele de socializare. Este pentru prima oară când oficialii ruși recunosc că au fost înregistrate decese în rândul trupelor trimise la război. De cealaltă parte, Ucraina publică un bilanț de peste 5,3 mii de morți și răniți în rândul armatei ruse, timp de 5 zile.
Liderul Republicii Kalmîkia Batu Hasikov a anunțat pe Instagram că, în timpul „operațiunii speciale din Ucraina” a murit un sergent angajat prin contract. Hasikov a exprimat condoleanțe familiei acestuia și a spus că „el a ales calea de a fi luptător, apărător al păcii și al dreptății”.
Și guvernatorul regiunii Kursk Roman Starovoit, pe pagina sa de pe o rețea socială, a scris că a fost confirmat decesul sergentului angajat prin contract. Anterior, liderul Republicii Daghestan Serghei Melikov a confirmat decesul în Ucraina a unui ofițer.
Astfel, autoritățile ruse au recunoscut în mod oficial trei decese. Ministerul rus al Apărării nu a oferit deocamdată date despre pierderile de vieți omenești înregistrate în timpul războiului din Ucraina.
De cealaltă parte, Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat cel puțin 5,3 mii de morți și răniți în rândul armatei ruse. De asemenea, Kievul a confirmat peste 350 de decese în rândul propriilor cetățeni, inclusiv a 16 copii.
NM subliniază că atât datele orferite de Kiev, cât și cele ale Moscovei trebuie verificate minuțios – de obicei, în timpul conflictelor armate, primele bilanțuri ar putea fi eronate.
Familia Bass din or. Comrat se numără printre cele peste 26 de mii de gospodării care au beneficiat de Programul EcoVoucher. Cu sprijinul statului, familia și-a înlocuit frigiderul vechi pe care îl aveau de mulți ani, cu unul modern, încăpător și eficient energetic.
Olga Bass și soțul ei sunt pensionari. Sub același acoperiș cu ei locuiește fiica lor Tatiana, ginerele, dar și cele două nepoate. „Cu o familie atât de numeroasă, e foarte greu fără o tehnică bună. Aveam două frigidere cu sistem de răcire prin picurare, dar erau vechi, se defectau foarte des, curgeau și consumau foarte multă energie. De mult ne gândeam să luăm un frigider nou și bun, dar tot amânam cumpărătura”, povestește fiica Tatiana.
Ezitare. Verificare. Decizie
Despre posibilitatea achiziției unui electrocasnic nou, cu ajutor financiar din partea statului, Olga a aflat de la asistentul social din localitate încă de la înregistrarea pe platforma compensații.gov.md. Într-o zi, a primit un sms de la GOV1.md.
„Anul trecut, am primit un mesaj similar, dar nu i-am dat importanță, l-am ignorat. Anul acesta, când am văzut sms-ul, mama a fost cea care a insistat: „Tatiana, trebuie neapărat să verifici”. M-am lăsat convinsă și, cu 10 zile înainte de a expira termenul voucherului, am mers la magazin pentru a afla mai multe detalii”, își amintește Tatiana.
La magazin au primit confirmarea că programul este real și că pot primi un frigider nou dacă transmit în schimb unul vechi. Decizia a fost luată imediat: „Era păcat să ratăm așa oportunitate”, spune femeia.
Tehnică de calitate înaltă – o diferență semnificativă
Următorii pași au fost foarte simpli: „Cei de la magazin ne-au explicat beneficiile unui electrocasnic nou, în special economia la energie. Am înțeles că frigiderul mic pe care îl aveam acasă consuma mai multă electricitate decât unul nou din magazin, de dimensiuni mai mari”.
Familia a ales un frigider de o marcă cunoscută, în care aveau deja încredere. Prețul acestuia era de aproximativ 11.000 de lei, însă cu ajutorul voucherului au achitat doar 5.000 de lei. Olga și soțul ei au decis să plătească acești bani în două rate egale.
Noul frigider este mult mai spațios, nu mai picură, iar congelatorul are o capacitate dublă. „Acum încape totul – mâncare pentru câteva zile, carne, congelăm și fructe pentru copii. În cel vechi abia încăpea o cutie de colțunași.”, completează Olga.
EcoVoucher – ajutor vizibil în gospodărie
Cei din familie spun că programul funcționează simplu, clar și e de un real ajutor pentru familiile care nu își permit o achiziție atât de mare.
„Este important să nu ignorați notificările primite prin sms. Să verificați și să beneficiați de acest voucher. Noi suntem mulțumiți, avem un frigider nou și bun, iar sprijinul chiar a fost unul simțitor”, se arată încântată Olga.
Ce oferă programul EcoVoucher?
●Suport din partea Guvernului pentru achiziționarea unui electrocasnic nou și eficient energetic care consumă mai puțină energie și te ajută să economisești la facturi
● Un voucher de 6.000 de lei acoperă până la 70% din costul unui frigider (clasele A–D) sau al unei mașini de spălat rufe (clasa A)
● Acces la electrocasnice de calitate, care combină eficiența energetică cu durabilitatea și respectă standardele europene
● Colectarea gratuită a echipamentului vechi
Prioritate în acordarea voucherelor au familiile cu mulți copii și familiile cu persoane vârstnice de peste 63 de ani.
Despre program:
Programul Ecovoucher a fost dezvoltat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Uniunii Europene.
Această ediție a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este implementată de Centrul Național pentru Energie Durabilă în cadrul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru Moldova” (E4M). E4M este un proiect implementat de GIZ împreună cu Guvernul Republicii Moldova, finanțat de Guvernul Germaniei și cofinanțat de Uniunea Europeană, Norvegia și Danemarca. Ediția curentă a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este finanțată de Norvegia.Informații utile:www.ecovoucher.md Verificare voucher (în perioada sesiunii): verificarevoucher.cned.gov.md E-mail: [email protected] Linia verde a CNED: 0 8005 5005