A cincea zi de război în Ucraina// Text Live
Full Article 15 minutes read

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

S-au împlinit cinci zile de când Rusia a început invazia în Ucraina, inclusiv în regiunile Kiev, Herson, Harkov. Până la acest moment, toate țările au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești, unele bănci rusești au fost deconectate de la SWIFT, totodată au fost impuse sancțiuni oficialilor și oamenilor de afaceri. De cealaltă parte, președintele rus a anunțat că își pune forțele nucleare în stare alertă. Astăzi, 28 februarie, vor începe negocierile între o delegație a Ucrainei și o delegație rusă, în Belarus, în apropiere de graniță. NM relatează cele mai noi și importante informații. 

*reîncărcați periodic pagina pentru informații actualizate.

22:35  Șeful diplomației europene, Josep Borrell, va face miercuri o vizită fulger în Republica Moldova.

„Borrell va discuta la Chișinău despre perspectiva europeană a Moldovei”; scriu jurnaliștii români.

22:15 Guvernul de la Budapesta a decis să nu permită transferul de armament din alte state membre ale Uniunii Europene spre Ucraina pe teritoriul Ungariei.

22:06 12 membri ai misiunii diplomatice ruse de pe lângă ONU au primit ordin să părăsească SUA înainte de sfârşitul lunii martie, a anunţat luni ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, într-o conferinţă de presă.

21:49 Ministrul de Externe Nicu Popescu a anunțat că Moldova nu se va alinia sancțiunilor împotriva Rusiei.

21:35 UNIAN: Președinții Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei și Sloveniei au făcut o declarație comună, în cadrul căreia afirmă că Ucraina merită perspectiva aderării imediate la UE.

21:06 Din 1 martie 2022, la Kiev este interzisă comercializarea băturilor alcoolice.

Anunțul a fost făcut de către primarul Vitalii Kliciko, în cadrul unei adresări video.

De mâine, în capitală este strict interzisă vânzarea băuturilor alcoolice. În totalitate. În mod special și aici atrag atenția proprietarilor de magazine și rețelelor de farmacii. Ridicarea prețurilor la produse de primă necesitate pe timp de război este un jaf”, a spus Kliciko.

20:53 Sancțiuni suplimentare din UE. În listă au fost incluși:

  • purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov
  • șeful Rosnefti Igor Secin
  • oligarhul Alișer Usmanov
  • antreprenorul Petr Aven
  • miliardarul Mihai Fridman

De asemenea, în „lista neagră” au intrat: moderatoarea TV Olga Skabeeva, angajatul postului de televiziune Russia Today Anton Krasovskii, scriitorul Zahar Prilepin.

20:48 Ombudsmanul rus Tatiana Moskalikova a anunțat, în premieră de la începerea războiului în Ucraina, că a discutat cu omologul său ucrainean. Oficialii au convenit că vor colabora în ceea ce privește ostaticii și persoanele dispărute, scrie RBC.

20:40 Croația va trimite în Ucraina armament în valoare de €16,5 mln, inclusiv puști și mitraliere.

20:36 Transnistria anunță venirea în regiune a 4 116 cetățeni ai Ucrainei.

De asemenea, peste 70 de copii din Ucraina au mers astăzi la grădinițele și școlile din Transnistria

19:46 Conducerea Republicii Kalmîkia și a regiunii Kursk din Federația Rusă a recunoscut moartea a câțiva soldați ruși, în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina. Informația a fost publicată pe paginile acestora de pe rețelele de socializare. Este pentru prima oară când oficialii ruși recunosc că au înregistrat decese în rândul trupelor trimise la război. De cealaltă parte, Ucraina publică un bilanț de peste 5 000 de morți în rândul armatei ruse, timp de 5 zile.

19:35 Liderul Consiliului pentru drepturile omului din Rusia Valerii Fadeev a propus blocarea rețelei Facebook în Rusia „cel puțin pe perioada desfășurării operațiunii speciale”.

Nu este vorba despre libertatea de exprimare – este vorba despre încălcarea drepturilor omului la accesul informației adevărate, sigure. Am putea intensifica munca în ceea ce privește explicarea scopului acestei operațiuni”, a argumentat acesta, potrivit RBC.

19.17 Explozie puternică la Kiev.

19:07 Rada Supremă de la Kiev propune confiscarea tuturor proprietăților Federației Ruse din Ucraina.

18:49 CNN scrie, cu trimitere la informațiile Pentagonului, că Rusia a trimis în Ucraina 75% din trupele mobilizate la frontieră. Anterior, Kievul declarat că, potrivit estimărilor, la frontiera comună se află circa 200 de mii de militari.

18:44 Andrei Makarevici: „Nu poți învinge întreaga lume. Poți doar să o distrugi. Împreună cu noi toți. Opriți această nebunie!”

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

Facebook

18:37 Lituania oferă Republicii Moldova 750.000 de euro pentru gestionarea fluxului de refugiați ucraineni.

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

Guvernul Republicii Moldova

18:24 Prima declarație a reprezentantului Kievului la negocierile cu Moscova, care au avut loc în Belarus.

„Părțile au selectat o serie de teme prioritare, la care trebuie găsite soluții”, a declarat Mykhailo Podoliak, consilierul lui Zelenski.

De asemenea, Kievul și Moscova au stabilit că va avea loc o nouă rundă de discuții. Părțile se întorc în țările lor, pentru a analiza rezultatele negocierilor.

Întâlnirea a durat 6 ore.

18:21 Macron și Putin au avut o discuție de o oră și jumătate. Liderul de la Kremlin i-a spus omologului său că reglementarea situației în Ucraina este posibilă „numai ținându-se cont de interesele legitime ale Rusiei în sfera securității, inclusiv recunoașterea suveranității rusești față de Crimeea”.

17:54 Președintele Ucrainei a semnat cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

UNIAN

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

17:37 Jucătorii celor două echipe de fotbal de top din Ucraina, Dinamo Kiev și Shakhtar Donețk, au fost cazați la baza din Vadul lui Vodă. Cât despre cei doi moldoveni care fac parte din staful tehnic al formației Dinamo Kiev, Emil Caras și Arcadie Zaporojanu, aceștia au ajuns acasă acum două zile.

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

fmf.md

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

fmf.md

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

fmf.md

17:25 Militarii ucraineni vor fi plătiți cu 100 de mii de grivne, lunar (circa 3 mii euro). Decizia a fost luată de Guvernul de la Kiev. Familiile celor decedați vor primi o alocație unică în mărime de 15 mln grivne (446 mii de euro).

17:13 Urmând exemplul SUA, Canada a interzis orice tranzacții cu Banca Rusiei.

17:04 Pe conturile Ministerului Finanțelor au ajuns deja  3 221 785 pentru refugiații din Ucraina.

17:02 O petiție lansată de activiștii ruși pentru încheierea războiului în Ucraina a adunat peste 1 mln de semnături. Acum patru zile, aceasta a fost lansată de către șeful organizației „Pentru drepturile omului” Lev Ponomarev.

16.41 Rușii și belarușii rămân pe banca de rezervă a sportului mare

Comitetul internațional Olimpic a recomandat tuturor asociațiilor sportive din lume să nu accepte participarea sportivilor din Rusia și Belarus și categoric să nu permită participarea acestora cu steagul național. Putin, Kozak și Cernîșenko au rămas fără ordinele olimpice.

16:46 Airbnb a anunțat că va oferi cazare temporară pentru 100 de mii de ucraineni.

16:07 YouTube a blocat canalele presei pro-Kremlin „Rossia-24”, „Rossia 1”, „RIA Novosti”, RBK, „Telekanal Zvezda”.

16:04 Orașul Berdeansk, Ucraina. Oamenii au venit cu steaguri și le-au strigat „Acasă” și „Acasă cât timp ești viu” soldaților ruși.

15:55 Belta: De la începutul negocierilor dintre partea rusă și cea ucraineană au trecut 3 ore. Se cunoaște că delegațiile au făcut o pauză, însă în prezent discuțiile au fost reluate. Delegațiile deocamdată nu au părăsit clădirea.

Principalele solicitări din partea Kievului: retragerea trupelor rusești din Ucraina și încetarea focului

15:49 ONU: 422 000 de oameni au plecat în ultimele zile din Ucraina.

15:46 Autoritățile ruse au elaborat „instrucțiuni” cu privire la reflectarea „evenimentelor din Ucraina” în școlile din Federația Rusă.

La fel ca în presă, războiul din Ucraina trebuie numit „operațiune specială pacificatoare, desfășurată cu scopul slăbirii naționaliștilor, care înăbușă populația vorbitoare de rusă”.

Mai multe detalii AICI.

15:30 Gavrilița: La moment, pe teritoriul țării se află 38.186 cetățeni ai Ucrainei, care au intrat în Republica Moldova în ultimele 100 ore.

15:26 Moldova: Începând cu ziua de astăzi a devenit operațional Centrul Unic de Gestionare a Crizei, structură care va coordona efortul de asistență efectuat de Guvern, organizații internaționale, inițiativa privată și voluntari.

Centrul va avea o linie verde, care va fi operațională, începând cu ziua de mâine, ora 9.00, și la care toți cetățenii se vor putea adresa pentru a afla detalii despre cum pot să ajute în situația creată.

15:16 Interpretul Svetoslav Vakarciuk a publicat pe pagina sa de Istagram o adresare în care le cere cetățenilor ruși să îl oprească pe „dictatorul Putin”.

15:07 Novaya Gazeta: În școlile din Rusia au fost transmise „instrucțiuni cu privire la reflectarea evenimentelor din Ucraina”.

15:05 Maia Sandu: Peste 70 de mii de oameni din Ucraina au venit până acum în Moldova.

15:00 SUA au anunțat că își închide ambasada din Belarus.

14:51 Site-urile oficiale ale Kremlinului, Ministerului rus de Interne, al Serviciului Federal de Securitate, al Ministerului Apărării și al Ministerului rus al Justiției nu funcționează.

14:30 BBC: Cetățenii ucraineni de pe insula Șerpilor sunt în viață și au fost luați ostatici.

14.20 Corespondentul NM a analizat cursul valutar afișat astăzi la Chișinău și a constatat că mai multe bănci refuză să tranzacționeze ruble rusești.

14:02 Josep Borrell, șeful diplomației europene: Subiectul privind acceptarea Ucrainei în UE nu este în agenda curentă.

13:56 Redacția Sputnik Moldova, versiunea de limbă română, a demisionat din cauza politicii editoriale a redacției.

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

Facebook/Andrei Porubin

13:36 Pe site-ul agenției rusești TASS a fost publicat un mesaj împotriva războiului din Ucraina. De asemenea, mai multe portaluri de știri au căzut.

Dragi cetățeni, vă îndemnăm să opriți această nebunie. Nu vă trimiteți fii și soții la moarte sigură. Putin ne obligă să mințim și ne pune în pericol. Ne-au izolat de întreaga lume, au încetat să cumpere petrol și gaz. Peste câțiva ani vom trăi ca în Coreea de Nord. Pentru ce? Pentru ca Putin să ajungă în manuale? Nu este războiul nostru, să îl oprim!”, se arată în mesajul publicat în loc de informația obișnuită care apărea pe pagina principală a agenției TASS.

De asemenea, a fost publicată imaginea unui monument funerar cu mesajul „5300 de soldați ruși uciși timp de 4 zile. Mai mult decât în primul război cecen (1994-1996)”.

Acest mesaj va fi șters, iar unii dintre noi vor fi concediați sau chiar închiși. Însă nu mai putem răbda”. Semnat: „jurnaliștii lipsiți de indiferență ai Rusiei”. La finalul paginii a fost publicat numele „Anonymous”, amintind de activiștii asociați cu un grup de hackeri.

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

TASS

Și portalurile Kommersant, Izvestia, Forbes și Fontanka au căzut. Autoritățile de la Kremlin nu au comentat deocamdată atacul cibernetic.

13:13 Cetățenii Letoniei se vor putea înrola în armata Ucrainei. Seimul Letoniei a aprobat în regim de urgență modificările în legislație pentru a permite acest lucru.

12:59 Ministerul ucrainean al Sănătății: de la începutul invaziei, au murit cel puțin 352 de oameni, inclusiv 16 copii.

12:42 RIA Novosti anunță că negocierile au început. Deocamdată nu e clar dacă jurnaliștii au fost lăsați să participe la ședință.

12:49 Emoționant. La Kiev, un muzician a ieșit la balcon și a interpretat imnul țării. Pe fundal se aud explozii.

12:42 Guvernul neagă informația apărută în spațiul online, potrivit căreia bărbații moldoveni ar avea interdicție să părăsească țara.

Acesta este un fals! Guvernul Republicii Moldova nu a instituit interdicție de ieșire din țară a bărbaților, cetățeni ai Republicii Moldova. Rugăm cetățenii să se informeze din surse oficiale și credibile”, se arată în mesaj.

12:35 Iar agenția Belta difuzează live din sala de ședință unde urmează să înceapă negocierile. Ulterior, o femeie le-a cerut jurnaliștilor să sisteze transmisiunea.

12:33 Locul unde se desfășoară negocierile dintre Ucraina și Rusia pe tema încetării războiului.

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

Reuters

12:26 Președintele Vladimir Zelenski a anunțat că Guvernul de la Kiev s-a adresat către Uniunea Europeană cu solicitarea ca Ucraina să fie acceptată „imediat” în componența Uniunii, coform „unei proceduri speciale”,

11:22

La ora 11, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski s-a adresat ucrainenilor, dar și reprezentanților UE:

Ucrainenii au arătat lumii cine sunt, dar Rusia a arătat lumii ce a devenit. Obuzele rusești au ucis 16 copii, iar 45 au fost răniți. Fiecare împușcătură a Rusiei ne apropie atât pe noi, cât și pe toată lumea. Soldații noștri luptă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europa – ei luptă pentru pace”, a spus Zelenski.

„Facem apel la UE cu privire la admiterea imediată a țării în Uniunea Europeană. Le suntem recunoscători europenilor pentru ajutor, dar nenorocirea noastră este o nenorocire a întregii Europe”, a mai declarat președintele Ucrainei.

11:11

Potrivit Novaya Gazeta, din delegația ucraineană care merge la negocieri cu Rusia face parte:

  • președintele fracțiunii „Sluga Naroda” David Arakhamia;
  • ministrul Apărării al Ucrainei Alexei Reznikov;
  • consilierul șefului biroului președintelui Mihail Podolyak;
  • prim-adjunctul șefului delegației ucrainene la Grupul de contact trilateral Andrei Kosti;
  • deputatul Rustem Umerov;
  • ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei Nicolai Tochitsky.

Delegația rusă este condusă de consilierul prezidențial rus Vladimir Medinsky.

11:09

Agenția Națională Transport Auto informează că a fost permisă operatorilor de transport moldoveni tranzitarea teritoriului Letoniei fără autorizații pentru efectuarea transportului de mărfuri. Derogarea respectivă este valabilă în cazul unităților de transport blocate, pentru a ocoli teritoriul Ucrainei și a reveni în Republica Moldova.

10:52

Poliția Republicii Moldova a fost sesizată astăzi de un cetățean, operator la o stație PECO, privind faptul că într-un automobil cu numere moldovenești s-ar afla cetățeni ucraineni și muniții. Potrivit informației, mașina s-ar fi deplasat în direcția Cricova. La moment, au fost implicate toate subdiviziunile IGP pentru a identifica și localiza automobilul.

10:39

Autoritățile Republicii Moldova au colectat deja peste 10 000 de euro în susținerea refugiaților din Ucraina. Banii au fost colectați din donațiile cetățenilor.

10:22

Pe teritoriul național au rămas 36 408 cetățeni ai Ucrainei, care au intrat în Republica Moldova în ultimele 100 ore.

Tot în aceeași perioadă, în țara noastră au solicitat azil 1 125 de persoane, dintre care 604 cetățeni ucraineni.

10:08

Delegațiile ucrainene și ruse se vor așeza la masa negocierilor la ora 12:00.

09:51

Autoritățile din Sănătate comunică despre șase cazuri de Covid în rândul refugiaților. Datele sunt raportate pentru ziua de ieri, 27 februarie.

09:46

Primarul orașului Otaci, unde se află punctul de control „Otaci-Moghiliov-Podolsk” solicită ajutor din partea orășenilor: „Cine are să ajute cu mâncare, apă îmbuteliată de preferat 0,5 litri, mâncare pentru copii, produse de igienă. Vă rugăm să le aduceți în centrul orașului lângă punctul de control”, a spus primarul.

09:12

În ultimele 12 ore, polițiștii de frontieră moldoveni au înregistrat 18 471 traversări persoane, dintre care un număr de 9 481 pe sensul de intrare în țară. Cele mai multe traversări au fost ai cetățenilor străini – 14 710. Orele de vârf, în care s-a atestat un aflux de călători, au fost între 20:00 și 02:00.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, un număr total de 9 583 de treceri au fost consemnate, dintre care 5 369 pe direcția intrare în Republica Moldova și alte 4 214 treceri la ieșire din țară. Totodată, 3 148 traversări au constituit trecerile minorilor ucraineni de până la 14 ani inclusiv.

De la declanşarea crizei până la data de 27 februarie, ora 24.00, au fost înregistrate 193 784 traversări persoane, un număr de 103 356 fiind semnalat la frontieră cu România, 88 713 la granița cu Ucraina.

09:08

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata cheie până la 20% pe an. De regulă, decizia de creștere a ratei cheie este luată pentru a menține inflația. Ultima dată, Banca Centrală a Rusiei a majorat rata cheie pe 11 februarie 2022, până la 9,5%.

08:44

Ieri seara, două activiste din Tiraspol au protestat cu afișele „Nu războiului” și „Sunt pentru pace”. Una din protestatare este activista Alexandra Dolgopolova. Ea a declarat pentru NM că a decis să susțină o acțiune pașnică de protest în sprijinul poporului ucrainean.

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

Коллаж NM

08:40

Șeful Forțelor Aeriene ucrainene raportează că „trupele ruse au încetinit ritmul ofensivei, dar continuă să încerce să desfășoare ofensiva în anumite zone”.

08:15

Ministerul de Externe din Belarus anunță că platforma de negocieri între Rusia și Ucraina a fost pregătită. Se așteaptă venirea delegațiilor.

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

Фото: Новая газета

08:03

Șeful fracțiunii „Sluga naroda” din Rada Supremă a Ucrainei s-a referit, pe Facebook, la viitoarele negocieri cu Rusia:

A cincea zi de război în Ucraina// Text Live

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: