În premieră, unui bărbat din SUA i-a fost transplantată inima modificată genetic a unui porc
Full Article 2 minutes read

În premieră, unui bărbat din SUA i-a fost transplantată inima modificată genetic a unui porc

În premieră, în SUA, a fost efectuată o intervenție chirurgicală, în urma căreia unui pacient i-a fost transplantată o inimă de porc, modificată genetic. Starea pacientului de 57 de ani, după trei zile de la operație, este stabilă, însă este prematur pentru a califica intervenția drept un succes, scrie BBC.

Intervenția chirurgicală a durat 8 ore și a avut loc la Centrul medical al Universității din Maryland. David Bennett, în vârstă de 57 de ani, era grav bonav și nu ar fi suportat o operație de transplant de inimă de la o altă persoană. Pe de altă parte, în cazul în care operația nu ar fi fost efectuată, bărbatul ar fi murit. Din acest motiv, medicii au decis să îi transplanteze inima modificată genetic a unui porc.

„Sau muream, sau mi se făcea transplantul. Știu că este o încercare disperată, dar era singura mea șansă”, a spus David Bennett.

După 3 zile de la operație, pacientul se simte bine. Nu este conectat la aparatul de respirație asistată, iar organul transplantat funcționează bine deocamdată. Este însă prematur pentru ca medicii să afirme că intervenția este un succes.

Organul transplantat a fost pus la dispoziție de compania Revivicor, specializată în medicina regenerativă. Înainte de transplant, acesta a fost modificat genetic: savanții au blocat gena responsabilă pentru creștere, pentru a preveni mărirea inimii după operație. De asemenea, au fost introduse gene umane, pentru ca organul să se adapteze mai ușor la organismul pacientului.

În prezent, 17 oameni mor zilnic în SUA în așteptarea unui transplant, iar peste 100 000 sunt pe lista de așteptare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: