„În pripă și cu o mulțime de încălcări de procedură”. PAS și PL, nemulțumiți de proiectul de buget pentru municipiul Chișinău. Răspunsul lui Ion Ceban
Full Article 4 minutes read

„În pripă și cu o mulțime de încălcări de procedură”. PAS și PL, nemulțumiți de proiectul de buget pentru municipiul Chișinău. Răspunsul lui Ion Ceban

Fracțiunile PAS și PL din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) susțin că proiectul de decizie pentru aprobarea bugetului municipiului Chișinău pentru 2020 este realizat „în pripă” și cu „o mulțime de încălcări de procedură”. Mai mult, documentul ar conține anumite lacune, prin care banii ar putea fi utilizați netransparent. Declarațiile au fost făcute astăzi, 18 decembrie. De cealaltă parte, primarul Ion Ceban a replicat că este gata să ia în calcul orice propunere. 

Fracțiunea PAS susține că proiectul bugetului este propus spre votare cu mai multe abateri.

„Acest lucru a fost făcut ad-hoc, pe parcursul zilei de ieri, fără o consultare prealabilă a biroului permanent al CMC. Proiectul bugetului are două probleme principale: una ce ține de procedură și una ce ține de conținut”, a declarat într-o conferință de presă Vasile Grădinaru, consilierul PAS.

Acesta a explicat că în ceea ce ține de procedură, nu a fost respectat termenul de 15 zile pentru procedura de consultări publice. „Documentul a fost publicat pe 9 decembrie, iar pe 19 se dorește votarea acestuia în primă lectură”, a menționat consilierul municipal.

O altă problemă ar fi că nu s-a definitivat în cadrul comisiilor de specialitate procesul de dezbatere și consultare a prevederilor privind taxele locale. Mai mult, proiectul bugetului nu are avizul comisiei economii, buget și finanțe.

În ceea ce ține de conținut, potrivit lui Grădinaru, principala problemă ar fi finanțarea suburbiilor, care urmează să primească cu 26 de milioane de lei mai puțin față de anul trecut. De asemenea, bugetul pe domeniul educație, pentru reparația grădinițelor a fost diminuat cu 4 milioane de lei, în condițiile în care bugetul a crescut cu aproape 300 de milioane de lei.

„Această scădere nu este finală, pentru că în această dimineață am primit un document, din care iese că suma alocată pentru reparația grădinițelor urmează să fie diminuată cu încă 4 milioane de lei”, a precizat reprezentantul PAS.

Totodată, pe domeniul locativ-comunal și drumuri, fracțiunea PAS susține că nu este clară modalitatea de utilizare a fondurilor, dar și mecanismul de selectare a zonelor de intervenție.

„Caleculele noastre arată că valoarea fondurilor cu risc sporit de utilizare netransparentă după aprobarea bugetului se ridică la 165 milioane de lei, iar valoarea reală poate fi și mai mare”, a explicat Vasile Grădinaru.

De asemenea, consilierii municipali din partea PAS susțin că în bugetul pentru 2020 nu s-ar fi ținut cont de mai multe decizii care au fost aprobate de CMC, cum ar fi reabilitarea căilor de acces spre instituțiile de învățământ. În ceea ce ține de medicină, fondurile ar fi fost atribuite uniform, câte 300 de mii de lei pentru fiecare zonă a orașului, fără să se țină cont de necesitățile reale ale fiecărui sector în parte.

Fracțiunea PAS a precizat că va susține aprobarea bugetului municipiului Chișinău doar dacă vor fi asigurate principiul transparenței și eliminate lacunele menționate, precum și în urma prezentării raportului comisiei privind corectitudinii executării bugetului pentru 2020.

Și fracțiunea Partidului Liberal menționează, într-un comunicat de presă, că în ordinea de zi a ședinței de mâine a CMC a fost inclus subiectul „Bugetul în prima lectură pentru anul 2020″ fără să existe avizul comisiei buget și fără să fi fost prezentat raportul asupra celor executate în 10 luni din contul bugetului.

Mai mult, potrivit liberalilor, „PSRM-ul încearcă prin negocieri în culise să „cumpere” fracțiunile pentru a fi votat acest document”.

 De cealaltă parte, primarul Ion Ceban susține că este important ca bugetul capitalei să fie aprobat cât mai curând, pentru a nu fi blocată activitatea instituțiilor municipale. 

„Suntem gata să luăm în calcul orice propunere care se înscrie în parametrii bugetari generali”, a precizat Ion Ceban.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: