Starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 25 aprilie 2022. Proiectul de hotărâre a fost votat de 55 de deputați PAS. Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat în plenul Parlamentului că degenerarea rapidă a evenimentelor din Ucraina riscă să afecteze suplimentar, în mod grav, securitatea în regiune dar și securitatea națională, ce include și securitatea energetică a Republicii Moldova.
„Războiul început asupra Ucrainei este în desfășurare, iar prognoze clare care să indice ameliorarea situației nu există în prezent. Negocierile aflate între părțile indicate în război nu au produs rezultate sau dinamici pozitive, astfel alimentându-se o incertitudine generală cu privire la evoluția generală a stării de lucruri”, a declarat Natalia Gavrilița.
În aceste condiții, mai spune premierul, „este posibilă sau chiar probabilă degenerarea rapidă a situației”.
„Potrivit informațiilor, războiul continuă în mai multe regiuni ale Ucrainei, în prezent intensificându-se luptele în Est. De asemenea, persistă riscuri reale vizând mai multe localități în partea de Sud a Ucrainei precum în regiunea Odesa, care se află în imediata apropiere a frontierei terestre între Republica Moldova și Ucraina. Există, din păcate, în continuare riscuri la adresa securității aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică, gaze naturale și produse petroliere în special începând cu 1 mai 2022”, a continuat Natalia Gavrilița.
Prim-ministra a accentuat că măsurile care au fost luate de autorități în această perioadă au vizat gestionarea crizei umanitare, energetice. Cu toate acestea, Comisia Situații Excepționale a „avut în vedere” îmbunătățirea calității cetățenilor moldoveni.
La rândul său, Comisia juridică numiri și imunități a propus completarea proiectului de hotărâre cu un articol nou care va prevedea că prezenta stare de urgență nu afectează desfășurarea și organizarea alegerilor locale noi din primăvara anului 2022 în unele autorități administrativ-teritoriale.
Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber consideră că această perioadă de 60 de zile este prea lungă, sugerând că 30 de zile ar fost suficient.
„Partidul Șor va vota împotriva acestei stări de urgență. În această hotărâre nu am văzut măsuri sociale”, a spus Tauber.
De precizat că pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare mai multor măsuri, printre care instituirea regimurilor speciale de intrare și ieșire din țară și de circulație pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, Comisia va putea adopta decizii necesare pentru întreprinderea unor acțiuni rapide de asigurare cu resurse energetice. Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va mai putea efectua acțiuni necesare pentru protecția infrastructurii critice și pentru asigurarea securității cibernetice, va întreprinde măsuri pentru gestionarea fluxurilor migraționale și va putea accesa și gestiona asistență internațională.
Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Menționăm că pe 24 februarie, atunci când a început războiul în Ucraina, Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova până în data de 24 aprilie.