Андрей Мардарь / NewsMaker

În R. Moldova a început sesiunea de BAC: absolvenții alolingvi susțin primul examen de bacalaureat

Astăzi, absolvenții programei de liceu din instituțiile de învățământ cu predare în limbile minorităților naționale susțin prima probă din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea 2022.

Proba de examen la Limba și literatura română pentru alolingvi, la care participă 3107 candidați, se desfășoară în cadrul a 57 de centre de bacalaureat.

La examenul național de bacalaureat 2 022, organizat în perioada 3-21 iunie, urmează să participe 17 710 candidați admiși, care vor susține probele de examen în cadrul celor 93 de centre de bacalaureat din țară.

Marți, 7 iunie, se va desfășura proba de examen la limba de instruire, la care vor participa 15674 de candidați, dintre care 12 803 vor susține proba la Limba și literatura română, iar 2 871 – proba la Limba și literatura rusă.

În cadrul probei la limba străină, organizat vineri, 10 iunie, vor participa 16 163 de candidați, dintre care: 11 567 vor scrie proba la Limba engleză, 4 372 – la Limba franceză, 97 – la Limba germană, 59 – la Limba spaniolă, 37 – la Limba italiană, 31 – la Limba turcă.

La cea de-a patra probă de examen, care se va desfășura marți, 14 iunie, vor participa 17 283 de candidați. Astfel, 8 116 candidați de la profilul real vor susține proba de examen la Matematică, 8 494 de candidați de la profilul umanist – proba la Istoria românilor și universală, 254 de candidați de la profilul sport și 419 candidați de la profilul arte vor susține probele corespunzătoare profilului.

În  cadrul probei de examen pentru disciplina la alegere, organizată vineri, 17 iunie, vor participa 15 684 de candidați, dintre care 9 713 vor susține proba la Geografie, 2 382 – la Chimie, 1 248 – Istoria românilor și universală, 613 – la Informatică, 943 – la Biologie, 599 – la Matematică și 186 – la Fizică.

Sesiunea de Bacalaureat se încheie marți, 21 iunie, cu proba de examen la limba maternă, la care vor participa 430 de candidați. Astfel, în cadrul a 12 centre de bacalaureat, 148 de candidați vor susține proba la Limba și literatura bulgară, 219 candidați – proba la Limba și literatura găgăuză, iar 63 de candidați vor susține proba la Limba și literatura ucraineană.

Testele de examen vor fi verificate în perioada 4-26 iunie în cadrul celor patru Centre Republicane de Evaluare instituite în mun. Chișinău. Rezultatele tuturor probelor de examen vor fi afișate în Centrele de Bacalaureat la data de 27 iunie.

Candidații la examenul național de bacalaureat vor avea la dispoziție 48 de ore pentru depunerea contestațiilor – în zilele de 27-28 iunie. Rezultatele finale, după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate luni, 4 iulie 2022.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Фото: Новости Приднестровья

Ministerul Mediului: Râul Nistru nu este în pericol de secare, dar populația trebuie să consume apa rațional

Râul Nistru nu este în pericol de secare, însă populația trebuie să consume rațional apa, susține secretarul de stat al Ministerului Mediului, Gheorghe Hajder. Potrivit oficialului, autoritățile din Ucraina respectă angajamentele asumate și asigură un debit constant de apă, conform regulamentului bilateral.

„La moment nu sunt riscuri pericol de secare a râului Nistru, avem un regulament cu partea ucraineană, suntem într-o comunicare continuă, respectiv partea ucraineană își respectă angajamentele și deversează acele 110 m/s”, a declarat Gheorghe Hajder.

Oficialul a făcut apel la un consum rațional al resurselor de apă, în special în contextul secetei care afectează râurile: „Să ținem cont că ele sunt epuizabile”.

Întrebat despre eventualele restricții privind utilizarea apei din Nistru pentru irigarea terenurilor agricole, Hajder a precizat că acestea nu există în prezent și că fauna și flora râului nu sunt amenințate.

„Avem suficiente resurse de apă pentru irigare, dar este important să le utilizăm rațional și eficient”, a precizat secretarul de stat al Ministerului Mediului. Oficialul a încurajat agricultorii, în acest sens, să aplice metode moderne, cum ar fi irigarea prin picurare.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit avertizarea hidrologică privind nivelul redus de scurgere al apei. Aceasta va fi valabilă în perioada 9 – 15 iulie. În intervalul de timp menționat, în Nistru, Prut și râurile mici se va menține scurgerea redusă a apei. Vezi harta râurilor afectate AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: