În R. Moldova au fost confirmate încă 11 cazuri ale variantei Kraken
Full Article 2 minutes read

În R. Moldova au fost confirmate încă 11 cazuri ale variantei Kraken

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație.

Rezultatele reacției efectuate la 23 februarie 2023, au confirmat în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron. În 11 probe, a fost confirmată sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken). La moment, aceasta rămâne este cea mai contagioasă sublinie.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun. Chișinău, raioanele — Cimișlia, Florești și Tiraspol), din mediul rural și urban și confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR). În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la 5 bărbați și 11 femei.

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate cu datele din alte țări.

La nivel mondial, rezultatele secvențierii virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate până la 21.02.2023, denotă că sublinia XBB.1.5 este dominantă, cu o pondere de 33% din numărul total de secvențieri realizate. Pentru probele colectate în perioada 24.01.2023-21.02.2023, în Europa, ponderea subvariantei XBB.1.5 este de 21%, în Asia — 3%, în Africa — 65%, iar în America de Nord — 55%.

ANSP reiterează că importanța vaccinării împotriva COVID-19, ca fiind cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces.

„Vă recomandăm să respectați în continuare măsurile de protecție, printre care: purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, spațiile aglomerate; distanța fizică între persoane, de minim un metru; regulile de igienă a mâinilor; regulile de igienă respiratorie; măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febra, tuse, respirația dificilă, dureri în gât, dureri musculare)”, a menționat ANSP.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: